Verantwoording van de verschillende takken

Hierna komen de verschillende takken van de familie Nas(s) aan de orde en de wijze waarop deze takken aan elkaar "gesmeed" zijn. Het betreft de takken:

De tak Niel


De Tak Niel was al geruime tijd bekend, onder meer via het op Internet gepubliceerde Nass-Fragment van Gerard Lemmens. Van die gegevens is gebruik gemaakt; op een aantal punten heeft aanvulling of correctie plaatsgehad.
Een belangrijk onderdeel van deze tak is op Internet in de Yahoo Group Nass_Ancestors gepubliceerd als “Descendants of Petrus Nass” door Ton Moester.

De tak Rijkerswoerd


De Tak Rijkerswoerd is in 2004 opgesteld door Ton Moester en Theo Holland, en met de hulp van Adri Stuart eveneens op Nass_Ancestors gepubliceerd.

Lange tijd was er geen aantoonbaar verband tussen de takken Niel en Rijkerswoerd. De frequentie waarmee in beide takken de voornaam Frederik voorkwam vormde mede de aanzet tot verder onderzoek. Een alleszins aanvaardbare hypothese voor de samenhang is pas gevonden in de kanttekeningen die Guido van Benthem van tijd tot tijd bekend maakt in de Duffelt-Group; zie met name zijn notitie van 14 juli 2003 n.a.v. de Capittelrekeningen van het Stift Kranenburg-Zyfflich over de periode 1593 t/m 1596, waarin hij het verband bespreekt tussen de Families Nass en Van Meurs. De gezamenlijke belangen in gronden te Erlecom van Frederik van Meurs en Frederik Nass in 1649 kunnen leiden – zowel qua voornaam als qua erfgoed – tot de Frederik Nass van 1619, broer van de Hendrik van ca 1600 en vernoemd naar grootvader Frederik.

Er zijn twee kleinzonen bekend van deze Frederik van 1619, te weten de broers Jan (1669 Millingen) en Steven (1677 Rijkerswoerd). Deze Steven is de stamvader van de Tak Rijkerswoerd. Zijn broer Jan was de vader van de Frederik van 1692 die zelf van de Tak Groesbeek / Erlecom is maar ook hierna bij de Tak Demen/Neerlangel nog wordt genoemd.

De tak Demen en Neerlangel

De Tak Demen / Neerlangel is in 2005 opgesteld door Ton Moester en Theo Holland en nog niet eerder gepubliceerd.

De dorpen Demen en Neerlangel vormen vanaf 1815 samen met het naastgelegen dorp Dieden de dan nieuwe Gemeente Dieden (later Gemeente Ravenstein en nu Gemeente Oss). De stamvader in deze tak is Frederik Nass, gehuwd met Jenneke Ott Hendrix. Zij was de dochter van Ott Hendrix Derricks de Visser uit Overlangel en Elisabeth Otten, die in 1683 te Dieden zijn gehuwd. Frederik en Jenneke hadden twee kinderen, Otto en Henrica. Noch het huwelijk van Frederik en Jenneke noch de geboorten/dopen van hun kinderen Otto en Henrica zijn gevonden. De naam Nass komt buiten de Tak Frederik in het Ravensteinse niet voor. Ook de voornaam Frederik lijkt uitheems.

Het Land van Ravenstein maakte destijds mede deel uit van het Hertogdom Cleve en er was een aanzienlijke wisselwerking tussen de twee gebieden. Als voorbeelden worden hier genoemd de vestiging van de Jezuieten in Ravenstein vanuit Emmerik, en de vele bezittingen in het Ravensteinse van Cleefse instellingen.

Als hypothese is daarom genomen dat deze Frederik afkomstig was uit het Cleefse. Een redelijke veronderstelling is dat hij de Frederik is die op 13 november 1703 in Niel werd geboren als zoon van Hermen Nass uit diens eerste huwelijk met Theodora Berns; van deze Frederik zijn in het Cleefse zelf geen verdere gegevens gevonden. Een bijkomend argument is de doopgetuige Theodorus Nass bij de doop in Neerlangel van Henricus (1761), zoon van Francis van de Sandt en voornoemde Henrica Nass, de zuster van Otto. Deze Theodorus is verder in het land van Ravenstein nergens teruggevonden en zou de zoon kunnen zijn van genoemde Hermen Nass uit diens tweede huwelijk met Anna Wellens : die Theodorus is geboren in Zyfflich in 1708 en is overleden in 1764 in Ooij. Tenslotte is er nog de Wilhelmus Nass die gedoopt is te Kekerdom ex Erlecom in 1725 en begraven in Batenburg (direct tegenover Demen aan de overkant van de Maas gelegen) met de vermelding “ex Erlecom” ; zijn stiefmoeder was Elisabeth Nas uit 1705, zuster van de stamvader Frederik van 1703. Het huwelijk overigens van die Elisabeth Nas (zij stamt af van de Hendrik van 1600) met de Frederik Nass van 1692 (hij stamt af van de Frederik van 1619, broer van die Hendrik) brengt de takken dichter bij elkaar.

De speurtocht naar meer gegevens wordt met name hier natuurlijk voortgezet.

De tak Groesbeek / Erlecom

Ook de Tak Groesbeek / Erlecom is in 2005 opgesteld door Ton Moester en Theo Holland en nog niet eerder gepubliceerd. Deze tak is afkomstig zowel (evenals de Tak Niel) van de Hendrik van 1600 als (evenals de Tak Rijkerswoerd) van de tak van diens broer de Frederik van 1619. Daarom wordt hier volstaan met de verwijzing naar de andere takken.

©2005-2006 Ton Moester s.d.b., Adelaide en Theo Holland, Eindhoven - laatste wijziging: mei 2006
Overname van gegevens alleen toegestaan voor persoonlijk gebruik en met bronvermelding
[disclaimer]