pagina aangepast
26-5-2001

 

Genealogisch onderzoek Beeke


       
  Familienamen
-
Alting
-
Boogert
-
Seen
-
Overig
 

Voorgeschiedenis

De achternaam van mijn vrouw is Beeke. Zij is geboren in Zeeuws-Vlaanderen, in Schoondijke. Het hoofd van de Lagere School daar vertelde haar dat Beeke een naam van Russische oorsprong is. Ik kan dat niet tegenspreken, maar zal het zeker ook nog niet bevestigen, omdat mijn onderzoek (nog) niet in die richting leidt. Overigens komt de naam wel uit het Oosten, maar tot nog toe niet verder dan Duitsland.

Mijn vrouw is dan wel in Zeeuws-Vlaanderen geboren, maar de naam bestaat daar nog niet zo lang. Ongeveer in 1920 is haar grootvader Adriaan daar gaan wonen, in Retranchement, en die was afkomstig van Tholen. Mijn onderzoek deed ik in het Rijksarchief in Middelburg en het richtte zich bijna volledig op alle plaatsen op het (toen nog) eiland Tholen. Al snel had ik de voorvader gevonden die zich op het eiland vestigde. Hij komt voor het eerst voor in 1767 toen hij in ondertrouw ging in Sint Annaland en staat te boek als Willem Beker, geboren in Gil in Duitsland. Met enige moeite (via een vraag op internet) vond ik een plaats die zo heette. Het is nu een wijk van Rommerskirchen in Nordrhein-Westfalen.

Voordat ik in Duitsland verder zou gaan zoeken wilde ik eerste het plaatje van de stamboom in Nederland compleet hebben. Ik ging dus verder met alle Beekes die ik maar vinden kon.

Aan de ene kant maakte dat de zaak veel gecompliceerder: ik vond er meerdere rond de tijd dat Willem in Sint Annaland trouwde. Dat doet me vermoeden dat er al een oudere familie Beeke bestond, maar dan in Kruiningen en Kapelle. Daarnaast trouwde er ook in 1760 in Poortvliet een Philippus Peker (later Bekee en Beeke) geboren in Kil, in de Wetterau in Duitsland. Zowel de achternamen als de geboorteplaatsen lijken wel erg veel op elkaar.........

Dus aan de andere kant kan de verbreding van mijn onderzoek ertoe geleid hebben dat ik nu meerdere mogelijkheden open houd om in Duitsland te gaan zoeken, terwijl ik me anders uitsluitend op Gil zou hebbengericht. Alleen, waar ligt Kil? Zo'n plaats bestaat niet (meer) in de Wetterau, wel een Gildorf, dus wie weet.

Stand van zaken op 26 mei 2001

Ik ben bezig het beeld van de Beeke's in Nederland compleet te krijgen. Dat betreft hoofdzakelijk Zeeland, hoewel er rond Amsterdam nog een andere familie Beeke moet bestaan, mogelijk zonder raakvlakken met de Zeeuwse. Daarna richt ik de blik dus naar het Oosten ............

De Willem Beker waar ik hierboven over schreef kreeg 6 kinderen, waarvan 2 zonen: Johannes en Cornelis. Ik heb mij eerst gericht op de nakomelingen van Johannes. Deze had 7 kinderen, waarvan 3 met nakomelingen: Adriana, Willem en Caatje. Het nageslacht van Willem (hij werd geboren in 1802) heb ik inmiddels volledig in beeld gebracht tot nu aan toe. Dat is de tak waar mijn vrouw uit afkomstig is, dus daar ben ik mee begonnen.

Ik sta op het punt de gegevens van de nakomelingen van Adriana aan te gaan vullen. Ik heb er al veel van liggen maar er zijn nog leemtes. Het is duidelijk dat het een zeer omvangrijke tak is geworden. En dan te bedenken dat Adriana maar één kind had, Jacobus, een onecht kind, om de naam Beeke voort te zetten. Dit gaat dus nog wel een poosje duren. Daarna begin ik aan de nakomelingen van Caatje.

   
  Genealogie hobby
  Nieuws
Vastlopers
 
Homepage
  Links
  E-mail