pagina aangepast
27-12-2001
 

Genealogisch onderzoek Boogert


     

Voorgeschiedenis

De Amerikaan John Albert Bogart schrijft in het boek The Bogart Family dat zijn voorouders in 1652 uit Heicoop naar Brooklyn waren geëmigreerd en hij vond de lijn terug tot ca. 1540. Het intrigeerde me of de familie waar ik uit kom ook terug te voeren is naar Hei- en Boeicop.

Het was niet zo'n probleem om vast te stellen dat de familie waartoe ik behoor uit Meerkerk afkomstig was, uit de buurtschap Meerkerks Broek, waar nu ook nog een Boogert-tak woont. Ik had ook al gauw door dat de schrijfwijze van de naam al snel niets meer betekende:

alle vormen werden door elkaar gebruikt, Bo(o)g(a)(a)(e)r(d)t(man).

De eerste Bogaert die in Meerkerk was gaan wonen, was Jasper Abramse. Hij was getrouwd in Nieuwland en woonde in Ottoland en Polsbroek, waar zijn kinderen werden gedoopt. In 1769 vertrok hij met attestatie naar Schoonrewoerd, maar in 1771 werd zijn volgende kind gedoopt in Meerkerk. Door het vertrek naar Schoonrewoerd dacht ik al bijna het verband met Hei- en Boeicop te hebben gevonden.

Toch bleek hij niet geboortig uit Schoonrewoerd, maar uit Rumpt, in de West-Betuwe. Dat maakte het onderzoek ook niet makkelijker, want nu moest ik naar het Rijksarchief in Arnhem om meer te weten te komen. In Rumpt liep ik vast: Jasper zijn vader heette daar bij zijn trouwen Abraham Jasperse Graaf (zo was het overgeschreven). Ik kwam er niet verder mee, totdat het Kwartierstatenboek no. XV van Prometheus uit kwam. Daar vond ik ook deze Abraham, Grote Abram geheten, Abraham Jaspersz. Bogaert, zoon van Jasper Augustinusz. en Mayke Dircksdr. Bogaert. Nu bleek dus dat de naam Bogaert van de moeder van Abram kwam, die in Schoonrewoerd was gedoopt. Daar had ik dus waarschijnlijk het verband met Heicoop wat ik zocht, maar wel anders dan ik had verwacht.

De vader van Abraham had dus nog geen familienaam en wat geschreven stond als Graaf kon evengoed Gaard zijn, door de onduidelijke schrijfwijze. En Gaard zit al dichtbij Boogaard o.i.d. Kennelijk zocht hij een naam die hem paste.

Stand van zaken

Inmiddels kom ik ook met de patroniemen in de kerkboeken niet meer verder en moet ik het dus hebben van notariële en gerechtelijke archieven. Dat heeft nog maar weinig opgeleverd en is zeer tijdrovend, maar de aanhouder wint. Ook moet ik nog het nodige doen om de vele gegevens van de genealogie vanaf Grote Abram te verwerken.

  Familienamen
-
Alting
-
Beeke
-
Seen
-
Overig
   
  Genealogie hobby
Nieuws
Vastlopers
 
  Homepage
  Links
  E-mail