pagina aangepast
27-12-2001
 

Mijn genealogie hobby


  Familienamen
-
Alting
-
Beeke
-
Boogert
-
Seen
-
Overige
 

De aanleiding.
Ik had al een aantal jaren een bloknotevelletje in de kast liggen waarop een oom van me een aantal gegevens had geschreven waarvan hij vond dat die in ieder geval bewaard moesten blijven. Begin 1998 kreeg ik een kopie onder ogen van het boek The Bogart Family, van John Albert Bogart, een Amerikaan van Hollandse afkomst. Zijn voorouders waren in 1652 uit Heicoop naar Brooklyn geŽmigreerd en hij had de lijn teruggevonden tot ca. 1540. Het intrigeerde me of de familie waar ik uit kom ook terug te voeren is naar Hei- en Boeicop. Dat leek me vrij vanzelfsprekend, want ook in Leerdam en eigenlijk in de hele streek wonen Bogerden (hoe je het ook schrijft), dus dat moest niet zo moeilijk zijn. Inmiddels ben ik wijzer (zie de pagina over Boogert), maar zo is het begonnen.

Van het een komt het ander.
Al heel gauw nadat ik was begonnen raakte ik ook nieuwsgierig naar mijn moeders familienaam: Alting. En toen was er natuurlijk geen houden meer aan: ik begon ook met de namen van de ouders van mijn vrouw (Beeke en Seen). Op de andere pagina's geef ik per naam mijn ervaringen en de stand van zaken.

Ik ben maar een leek, dus.........
Naast mijn spitwerk verdiepte ik me in de materie door de aanschaf van het boek "Voorouders in beeld" (van Teleac) en door materiaal van het Centraal Bureau voor de Genealogie (CBG), deels van de internetsite. Ik werd "vriend" van het CBG, lid van de Nederlandse Genealogische Vereniging en van de afdeling Computergenealogie daarvan, lid van de Werkgroep Genealogie in Sliedrecht, van de Genalogie Gebruikersgroep (HCC), van de Zuidhollandse Vereniging voor Genealogie, van de Werkgroep Genealogisch onderzoek Duitsland en abonneerde me naast de bladen die ik van de voorgaande clubs krijg op Ons Erfgoed.

Hoe verwerk ik het allemaal.......?
Natuurlijk kreeg ik vanzelf de behoefte om op een makkelijke manier m'n gegevens te ordenen en al gauw kwam ik via internet in bezit van het (gratis) programma Oedipus: vooral geschreven op de praktijk, niet te veel poespas, maar met zeker voldoende mogelijkheden. Ik heb Stamboom de Luxe nog aangeschaft, maar al gauw ben ik daarmee gestopt: te weinig flexibel en sommige dingen werkten gewoon niet goed.

Je komt er niet meer vanaf.
Inmiddels heb ik al best wat ervaring op gedaan en al heel wat gevonden, maar ik ben bij de archieven mensen tegengekomen die al 25 tot zelfs 40 jaar bezig zijn, dus dan kom ik pas kijken en kennelijk rol je van de ene vraag in de andere, dus: je blijft zoeken.............

   
Nieuws
  Vastlopers
  Familieadvertenties
 
Homepage
Links
E-mail