De polders van Oegstgeest  

Wie Oegstgeest met een geologische bril bekijkt ziet twee oude grofweg Noordoost - Zuidwest lopende duinrijen met daartussen de oude strandvlakten die nu allemaal polder zijn. Aan de zuidkant wordt dit beeld doorbroken door de Rijn die zich een weg baant van Oost naar West, richting zee. Die oude duinrijen zijn al lang afgesleten of afgegraven waardoor er niet veel meer van te zien is. Toch zijn er hier daar nog duidelijk resten van te zien zoals in hoofdstuk "Geohistorie" is aangegeven. In dit hoofdstuk valt de nadruk op de laag gelegen stukken tussen de oude duinrijen, de polders.
  • Kamphuizerpolder
     
  • Haaswijk met de Morsebelpolder
     
  • Poelgeest met de Klaas Hennepoel- en Veerpolder
     
  • Haaswijk met de Morsebelpolder
     

     
  Kamphuizerpolder  

- Grote polder aan de zuidkant van Oegstgeest waar oorspronkelijk ook de Indische Buurt, de sportvelden in en rond de Voskuil toe behoorden
 
Tot 1930 bemaalde de molen Hoop doet leven met windkracht polder. In 1930 werd in de molen een Eriksson-hulpaandrijving geplaatst, waardoor electrisch gemalen kon als de wind het af liet weten. Na de bouw van een nieuw gemaal in 1992 werd de overbodig geworden molen overgedragen aan de naburige Bloemenveiling Flora. Door uitbreidingsplannen van de veiling zouden de 12 m. hoge hallen de molen tot op 50 m. naderen. De veiling kocht grond voor een nieuwe plek voor de molen langs de Haarlemmertrekvaart (bij de N444) weg van Oegstgeest naar Voorhout en nam ook de kosten voor de verplaatsing voor zijn rekening. Op 11 november 2000 werd de molen op zijn nieuwe plaats officieel in gebruik gesteld.
Met de Marendijkmolen te Leiden vormt deze molen een uniek duo: dit zijn de laatste twee molens in Nederland met een Eriksson hulpaandrijving.
De polder wordt nu al meer dan 20 jaar op peil gehoulen door het poldergemaal aan de xxx laan
 
Molen "Hoop doet leven" (1958) nog op zijn oorspronkelijke plaats in een nog lege Kamphuizerpolder met rechts op de achtergrond het Groene kerkje (foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Hoop_Doet_Leven,_Voorhout?uselang=nl)
 
 
  Haaswijk met de Morsebelpolder 

Haaswijk met de Morsebelpolder
De genoemde strandwallen en strandvlakten zijn in de loop van de vele honderden jaren door afvlakking en opvulling langzamerhand verdwenen. Ten slotte bleef er - althans aan het oppervlak - niet veel meer van over. Toch is het reliëf niet helemaal verdwenen zoals we hierboven al zagen. In de Morsebelpolder in de wijk Haaswijk is bij voorbeeld voor de oplettende waarnemer aan de waterhuishouding nog goed te zien dat de polder aan de oostkant, tegen het oude Oegstgeest aan, wat hoger ligt en westwaarts, richting Haarlemmerstraatweg en Trekvaart, geleidelijk dieper wordt. De waterhuishouding van het hogere gedeelte is daarom gescheiden van het lagere gedeelte. Er zijn geen singels of sloten die van het een naar de andere gedeelte doorlopen anders zou al het water uit het hogere gedeelte naar het lagere lopen. Er is wel een overstort gemaakt om een teveel aan water van het hoge gedeelte op het lage te kunnen loodsen. Achterin en op het laagste punt van de polder treffen we het poldergemaal aan wat het overtollige water naar de op boezemniveau gelegen Trekvaart kan oppompen.
 
-
De overstort ("waterval") in de Morsebelpolder
Het poldergemaal op laagste punt van de Morsebelpolder

 
  Poelgeest met de aangrenzende polders  

De wijk Poelgeest
De wijk Poelgeest is eigenlijk een langerekte, vrij diep gelegen polder, al valt dat door de huidige volledige bebouwing niet meer zo op. Midden in de wijk ligt een wijkparkje (wat die naam nauwelijks verdient). Tegen de de spoorbaan aan is een smalle groene corridoor die doorloopt tot aan het molentje in de Veerpolder.
 
Klaashennepoelpolder en de Veerpolder.
Deze kleine vogelrijke polders liggen net buiten de gemeente Oegstgeest en maken deel uit van de buurgemeente Teilingen. Het Zuid-Hollands Landschap is de eigenaar en onderhoud dit kleine natuurgebied. In 2014 kon ook de het laatste tegen Warmond aan gelegen stuk weiland worden aangekocht waardoor nu de mogelijjkheid bestaat er één geheel van te maken en ook het wandelpad onder de spoorlijn door door te trekken naar Warmond.
Zie verder bij het hoofdstuk "Parkgroen".

 
  Nieuw Rhijngeest 

Wie dit gebied vroeger bezocht heet nog een rommelig en onderkomen beeld voor ogen. Inmiddles wordt dit aan de Oude Rijn gelegen gebied ontwikkeld tot een moderne woonwijk waarvan een groot deel van de woningen komt aan het water te liggen, doordat er speciaal voor de wijk een aftakking van de Oude Rijn is gerealiseerd.
Voor de (groene-) rustzoekers is er park Landskroon. Park Landskroon is een regionaal groen wandel- en recreatiegebied omringd door water.
In het voorjaar van 2014 is Landgoed Rijnweyde opengesteld voor publiek. Dit gebied tussen de Valkenburgerweg en de Oude Rijn is ontwikkeld en uitgebreid tot een klein landgoed van 5 ha. .

W o r d t   n o g   a a n g e v u l d