Louis Pasteur
De naam van de Fransman Louis Pasteur (1822-1895) kom je nog dagelijks tegen op pakken "gepasteuriseerde" melk. Deze beroemd geworden Franse wetenschapper hield zich bezig met onderzoek aan micro-organismen. Dit onderzoek was heel divers. Pasteur werkte onder andere aan:
- problemen met het brouwen van bier
- een besmettelijke ziekte bij de zijderups (dat kostte de zijdeindustrie veel geld)
- de bestrijding van hondsdolheid
- het houdbaar maken van voedsel (bv het pasteuriseren van melk)
Misschien is hij nog het bekendst geworden door de proef met de zwanenhalskolven, waarmee hij bewees dat er (momenteel) op aarde geen leven kan ontstaan uit levenloze materie. Hoewel de meesten mensen al niet meer dachten dat maden vanzelf in rottend vlees ontstonden, dacht men in de tijd van Pasteur nog wel dat bacteriën en schimmels spontaan ontstonden in levenloze stof. Dit wordt ook wel "generatio spontanea" genoemd. Als eerbetoon werd het onderzoeksinstituut waar hij werkte naar hem vernoemd, en als je wat verder zoekt vind je er in andere landen (zoals België) vast nog wel meer.
Sites over Louis Pasteur