Deere & Co.
Als beginjaar van Deere & Co. wordt meestal 1837 genoemd; het moment dat John Deere zijn eerste zelfreinigende ploeg maakt. Officieel wordt de naam Deere & Company echter pas in 1868 geregistreerd. Het bedrijf maakt op dat moment og hoofdzakelijk ploegen. In 1912 wordt begonnen met de ontwikkeling van een tractor. Dit leidt eind 1917 tot de productie van een honderdtal All-Wheel-Drive's. Deze tractoren blijken commercieel geen success. Deere & Co. neemt in 1918 de Waterloo Gasoline Engine Company over en gaat door met de produktie van de Waterloo Boy. In 1923 wordt een nieuwe serie, zelf ontwikkelde tractoren, gestart: de John Deere D.

John Deere
John Deere (1804-1886)
 
John Deere wordt geboren in 1804 in Rutland (Vermont), waar hij smid van beroep wordt. Als gevolg van een slechte economische situatie in het oostelijke deel van de VS, trekt Deere naar het westen. Hij vestigt zich, wederom als smid, in Grand Detour (Illinois). Door de zwaardere grond in dit gebied zijn de op dat moment gebruikte ploegen niet zelfreinigend. John Deere vindt hiervoor samen met Leonard Andrus in 1937 een oplossing door een ploeg met een gebogen en gepolijst rister te maken. Ze bogen hiervoor een oud zaagblad van een houtzagerij. Het ijzeren rister werd aan de voorkant gepolijst om aankoeken van grond te voorkomen.

Er is vanaf het begin een grote vraag naar de ploegen, die oploopt tot 100 exemplaren per jar in 1946. In 1947 doet Deere zijn aandeel in de Grand Detour fabriek over naar Andrus en sticht een eigen fabriek in Moline, dat aan de Mississippi ligt. De rivier maakt het mogelijk om staal uit Engeland in te voeren en zorgt bovendien voor de benodigde energie. Na een aantal experimenten laat Deere een ploeg van gegoten staal maken in Pittsburgh. De produktie van deze ploegen loopt op tot 13000 in 1855.

kaart VS  
In 1853 komt John's zoon Charles in het bedrijf, die meer oog heeft voor de financiële kant van het bedrijf. Hij opent verschillende verkoopkantoren om een groter deel van de VS te kunnen bereiken.

Als 1868 het bedrijf officieel geregistreerd wordt onder de naam Deere & Company, worden er inmiddels ook meerscharige ploegen gemaakt. In 1975 wordt er een Sulky ploeg uitgebracht, waarop de ploeger mee kan rijden.

In 1911 koopt Deere & Co. verschillende fabrieken op. Naast ploegen worden er vanaf dat moment ook andere grondbewerkingswerktuigen en maaibalken, harken en zelfbinders geproduceerd.

Top  
 
Document bijgewerkt op: door BPB