De Basis

De basis van persoonlijke ontwikkeling

 

Hiervoor is het belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt om even naar "binnen" te kijken, te voelen hoe snel of langzaam je ademt, hoe snel of rustig je hart klopt, wat je voelt en wat er aan gedachten voorbijkomt.

Voelt het goed, dan is het goed, voel de blijdschap, geniet ervan en voel het groeien. Creatieve ideeŽn borrelen als vanzelf op.

Voelt het niet zo goed dan kan je dit veranderen door je aandacht bewust te richten op zaken als steeds een beetje rustiger ademen, je voorstellen dat negatieve gedachtes als wolkjes wegdrijven, of een vreugdevolle evaring uit je jeugd in de natuur oproepen. Er zijn nog veel meer technieken, van hartcoherentie, bio-feedback tot bidden, zingen, dansen, meditatie en Yoga.
Het maakt niet zoveel uit welke techniek je gebruikt, het gaat erom dat jij er jouw tijd voor neemt, je ontspant. Maak je even los van de buitenwereld, richt je aandacht op een liefdevolle wijze naar binnen, geef het met je voorstellingsvermogen een richting of doel en merk op dat je het zelf innerlijk doet waarna, al is het maar heel even, je weer kunt voelen die je echt bent, en jezelf weer herkent.
Pak dit dan vast met jouw aandacht, versterkt dit en breidt dit uit door er nog meer van jouw liefdevolle aandacht op te richten. Kijk eens hoever je dit kunt uitbreiden, zelfs buiten je lichaam! Aandacht is onbegrensd. Als het eenmaal stroomt hoef je er verder geen aandacht meer op te richten, je bent dan een met wie je werkelijk bent. Dit voel je als grote interne vreugde, waarbij je hart open is, geniet ervan!

Kom je vlak na zo'n sessie iets of iemand tegen dan zal je merken dat het contact in eerste instantie veel intenser is en meer voldoening geeft.

Als je merkt dat dit gevoel later weer vervaagd, neem dan de tijd eens om te onderzoeken waardoor dit veroorzaakt is, zo leer je, als je eerlijk naar jezelf bent, je eigen blokkades herkennen. Vaak zijn het de mensen die het dichtst naast je staan die deze blokkades triggeren...

Veel blokkades zijn gewoontes, oude ideeŽn over jezelf en hoe je je dient te gedragen om pijn te ontlopen, kijk eens hoe ze ontstaan zijn en of ze overeenkomen met hoe jij het zou willen en of ze je nog wel dienen. Ze zijn vergeven en opgelost als je om jezelf kunt lachen. :-)

In het begin heb je voor het naar binnen kijken tijd nodig, later als dit een gewoonte geworden is, gaat het als een flits en is de vreugde steeds aanwezig.