kop website Coen Rams

Coen de Koning, mijn grootvader

Tussen 1903 en 1917 was Coen de Koning de beste schaatser van Nederland. Hij werd in die periode 3x Nederlands kampioen, 1x wereldkampioen, 2x 2e in internationale wedstrijden(Europees kampioenschap) en won in 1912 en in 1917 de Elfstedentocht.

portret Coen de Koning

In 2005 heb ik een boekje uitgegeven met het levensverhaal van mijn opa. "Zijn Verhaal" heeft mijn grootvader zelf geschreven.

Camino

Er zijn enkele van deze beschrijvingen in omloop. Ik heb één volledig exemplaar en enkele fragmenten in mijn bezit. Met deze beschrijvingen heb ik hem zijn verhaal laten vertellen. Het is een compleet verhaal geworden.
Als kind ben ik opgegroeid met deze verhalen. Helaas heeft hij mij deze verhalen nooit zelf kunnen vertellen. Ik ben geboren toen hij net was overleden. Het verhaal is een uniek document en geeft een indruk van het leven en werken in het begin van de vorige eeuw. Daarnaast vertelt het een verhaal van een gedreven sportman die geloofde in wat hij deed en veel voor zijn geliefde schaatssport overhad. In feite heeft mijn opa mij zijn verhaal toch verteld. Zelf heb ik zijn verhaal aangevuld met enkele onderwerpen die aansluiten bij hetgeen mijn opa zelf in dit boekje vertelt.

Het boekje is in een beperkte oplage verspreid en is niet meer verkrijgbaar.
Mocht het verhaal u interesseren, dan kunt u "Zijn Verhaal" als PDF bestand [hier lezen].

Op 12 maart 2012 heb ik in Arnhem, tijdens een bijeenkomst van de Historische Herberg, verteld over het leven van Coen de Koning en zijn relatie met deze stad.
Op Youtube staat mijn verhaal (HHA 120210 Coen de Koning).
U kunt deze presentatie [hier bekijken]