reizen in tibet

 

op de Yakro Shong la, een pas van 5050 m hoog. 15 juni 12.00 uur 549 mb

Tibet is een bijzonder land. Dat wist ik al toen we het als reisdoel kozen voor onze huwelijksreis. Graag wilde ik eens kijken in het land, waar de mensen nog zo dicht bij religie en de rituelen die ermee samenhangen leven. Het land is nu een deel van China. Dat heeft het wel bemoeilijkt voor hen om het boeddhistisch geloof, de tempels en de monniken vast te houden. Zeker na 1966 hebben de mensen het zwaar gehad want toen zijn veel tempels vernield. Maar sinds de 80er jaren mag er weer veel meer. Veel tempels zijn herbouwd en men is bezig met herstelwerkzaamheden.

Wat ik zocht in Tibet heb ik gevonden. Op straat kwamen we veel pelgrimgangers tegen met attributen van geloof. Mala's en gebedsmolentjes, pelgrims die een 'kora' lopen (rechtsom om een heilige plek heen lopen) en er waren veel monniken en nonnen op de straat. Ze vallen nogal op, want de kleuren van hun gebedsmantels zijn rood. De gebedsvlaggetjes zijn niet uit het straatbeeld weg te denken.

 

attributen van geloof

 

. .

mala (=gebedsketting) -gebedsmolen(draai je tijdens het lopen) - gebedsvlaggen

De attributen van geloof hebben als doel dat je als mens kunt werken aan een betere karma van je eigen leven of van anderen. Als je vaak de mantra's bid dan zal dat helpen om gelukkiger te zijn, een beter leven te hebben of andere wenselijke dingen in dit leven of een volgend leven. Het is ook goed voor het land dat telkens gebeden de wereld worden ingezonden. De gebedsvlaggen wapperen in de wind en de gebedsmolens worden de wereld ingezonden omdat ze ronddraaien. Deze attributen vinden we bij de vele pelgrims die we naar de tempels zien gaan. Ook is het zinvol een heilig object (tempel, stupa) rond te lopen, met de klok mee.

grote gebedsrollen kun je met je hand ronddraaien, ------------------- het kan ook met waterenergie ------------- of door de wind

. .

Tijdens ons verblijf in Lhasa hebben we veel pelgrims gezien. Ik weet niet of dat normaal is het hele jaar door of dat dat te maken had met de voorbereidingen van het feest op de vierde maanmaand, de 15e dag van die maand: de dag dat herdacht wordt dat 'de boeddha' (Gautama) geboren is, gestorven is en verlicht is. Dat was dit jaar op zondag 11 juni.

Elke dag waren er hele groepen mensen die om heilige plaatsen als tempels heen liepen met hun mala's en gebedsmolens in de hand. Ook bij de Potalapaleizen troffen we veel wandelende pelgrims aan.

Hieronder enkele foto's van mensen die de kora om de Potala liepen. Wij liepen mee.

. .

. .

kloksgewijs meelopen met de kora rond te potala, paleis van de dalai lama

Potala Paleis, Lhasa
(voormalige woonplaats van de Dalai Lama)

Het potalapaleis is gebouwd op de berg Mar-po-ri (de rode berg) in Lhasa. Het ligt enkele kilometers van de oude kern van de stad vandaan. De berg steekt zo'n 130 m boven het omliggende dal uit. Momenteel is het chineese deel van de stad om de Potala heen gebouwd, maar het hele complex steekt nog steeds boven alles uit en is van verre te zien. Het eerste paleis stamt uit 637 en werd door Songtsen Gampo gebouwd. In de zeventiende eeuw werd een groter gebouw van gemaakt. Door de 5e Dalai Lama werd het zogenaamde 'Potrang Karpo' of 'witte paleis' gebouwd in 1648. Na diens dood werd in 1694 ook het 'Potrang Marpo' of 'rode paleis' afgebouwd. De laatste verandering vond plaats in 1922 toen de 13e Dalai Lama veel renovaties doorvoerde en twee verdiepingen bij bouwde. Inmiddels bestaat het uit meer dan 1000 kamers.

Voor toeristen is het Rode paleis te bezichtigen. Het is ingericht als een museum, er zijn veel beelden te zien, boekenkasten en andere attributen die bij het boeddhisme horen In het paleis bevinden zich 7 tombes, die een herinnering zijn aan 7 van de 13 Dalai Lama's die Tibet gekend heeft. De 14e Dalai lama is gevlucht in 1959, toen de Chinezen Tibet bezet hadden. Hij woont in Dharamsala, India. Op de foto's ziet men het kolossale gebouw dichtbij en veraf. De eerste fotolaat het rode paleis goed te zien. De twee laatste foto's zijn een onderdeel van het rode paleis. (Vooraanzicht en binnenplaats).

. .

. .

Tempels

 

In Lhasa zijn in mijn ogen ontelbaar veel tempels en kleine tempels. We verbleven in het Tibetaanse deel van Lhasa, vlak bij de heiligste tempel de Jokhangtempel.

Foto's van de Jokhangtempel in Lhasa

. . . . . . . . . . .

Sera klooster bij Lhasa

wandschilderingen bij de ingang van tempels, een reliefschildering en een beeld in de tempel

het 'dorp' van het seraklooster

 

 

de kumbum in Gyantze