pijpenmakerij Carpe Lunam

| Pijppraat 2021 | Terug naar Wegwijs van Carpe Lunam | index Archief |

zaterdag
18 december 2021

Kandelaberen kastanje

Vandaag rondde ik de  werkzaamheden van het kandelaberen van de kastanjeboom in de achtertuin af met het nemen van een foto. De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met het grondig snoeien van de boom. De takkenzee die ik ieder jaar te lijf moest, werd ieder jaar groter en dat werd me ook te veel van het goede. Ik topte namelijk alle takken die naar boven wezen, zodat er achterin onze tuin een zonneparasol ontstond. Heerlijk om daar te zitten wanneer het te warm werd.

Dat ik er nu zo'n tijd mee bezig was, kwam door de hoeveelheid afval die er nu ontstond. Als de groenbak vol was stopte ik om weer verder te gaan als de ophaaldienst was langs geweest.

Er zit wel een risico aan de hele operatie; de boom kan ook het loodje leggen. Dat zou wel jammer zijn, want onze zoons pootte zo"n vijftig jaar geleden een kastanje en daar groeide dit geval uit. Aanvankelijk had de boom één stam maar door een aantal ophogingen van de achtertuin lijkt het nu meer op een stevige struik. Dus het voorjaar wordt met spanning afgewacht.
  
zaterdag
11 december 2021

dinsdag, 7 december 2021:

Netjes op tijd voor onze afspraak voor onze corona boostervaccinatie stonden Ankie en ik toch nog drie kwartier in de rij voor we aan de beurt waren. Kennelijk waren de ouderen begeleid door lieden die op de bonnefooi waren meegekomen in de hoop de oppepprik te kunnen scoren. Achter ons stonden in ieder geval een oudere dame met twee 'helpers' die hier op hoopten.
    
Inclusief de griepprik was dit voor ons dus de vierde prik dit jaar. Ik onderging twee technieken: de dart- en de drukmethode. Bij de dartmethode heeft de prikker de injectienaald vast als een dartpijltje en met een werpbeweging flatste de naald in mijn arm. Bij de drukmethode wordt met duim en wijsvinger een stuk vel min of meer samengeknepen en vervolgens wordt daar voorzichtig de naald ingeduwd. Bij deze methode voel je later nog wat. Ik prefereer de dartmethode; geeft geen centje last.
 

zaterdag
16 oktober 2021
woensdag,13 oktober 2021:

Maar liefst twee gezelschappen zouden  op bezoek komen. Een groep uit het oosten des lands zou om twaalf uur arriveren en één uit het zuiden zou om kwart over twee zijn opwachting komen maken. Ze kwamen wat later maar dat mocht geen naam hebben.

Het fotootje van hiernaast trekt bijna altijd de aandacht. 'Ach gut kijk hier eens ..... bellen blazen. Dat hebben wij ook nog gedaan met zo'n pijpje.' Vervolgens vragen ze elkaar en mij hoeveel zo'n pijpje toen kostte. Dat was haast niets; ongeveer vijftien cent of een kwartje.

Als ik de term buktabak laat vallen, beginnen de kerels meestal te grinniken. Zij hebben vroeger als jochie natuurlijk ook peuken geraapt om de restanten tabak die daar nog inzaten in het bellenblaaspijpje op te stoken. Bij de dames dan consternatie over zoiets smerigs en de heren hebben weer even rookplezier.

36 Twentenaren en 48 Brabanders gaf de teller aan.
  
zaterdag
2 oktober 2021
woensdag, 29 september 2021:

De bus uit Twente zou om twaalf uur arriveren maar door werkzaamheden op de A12 tussen Utrecht en Woerden kwamen die pas om kwart voor een aanzetten.

Dat kwam goed uit, want een fotograaf van het Reformatorisch Dagblad kwam ook nog langs om een foto van mij te maken. Vorige week donderdag was ik namelijk telefonisch geïnterviewd door die krant en daar moest natuurlijk een foto bij van een pijpenmaker. De dag daarop verscheen het artikel en het was niet zo bijzonder dat ik er hier verder aandacht aan wil besteden.

De 31 Twentenaren kwamen uit Ootmarsum en omgeving. Het betrof een club stadsgidsen en hun aanhang. Zeer weetgraag volk en mijn verhaal over de bruidspijp in Twente hadden zij nog nooit gehoord. Hun expert Jan werd erbij geroepen en die wist ook van niets. Dus de bruidspijp in Friesland en Noord-Holland blijft in de running maar Twente laat ik voorlopig maar even weg. Veel geanimeerde gesprekken en veel gelachen over van alles en nog wat. Zij waren overigens hartstikke blij dat de scherpe kantjes van de coronamaatregelen eraf waren en waren blij weer aan de slag te kunnen.

dinsdag, 28 september 2021:

'
Al meer dan zeventig jaar draait het bij de Zonnebloem om mensen' en vandaag had deze organisatie een uitje georganiseerd voor 35 bewoners van Ridderkerk en Ouderkerk a/d IJssel en omgeving. Om half tien arriveerden zij bij Ambachtelijk Gouda en hadden de gehele ochtend tijd om alle ambachtshuisjes grondig te bekijken.
 

zaterdag
25 september 2021
woensdag, 22 september 2021:

'Vertellende makers bij Ambachtelijk Gouda'

Aanvankelijk zouden onze bezoekers om twee uur komen, maar later werd dat gecorrigeerd naar twaalf uur. Zij kwamen uit verschillende plaatsen in Twente. Er zijn dan diverse ophaalpunten waar de buschauffeur uit Tubbergen hen ophaalt. 's Avonds na hun avonturen wordt hun opstappunt het uitstappunt.

Tinus was op vakantie en daarom ging Eric de kunst van het plateel schilderen vertonen. Zoals altijd warmde Rein onze gasten op voordat zij rondgingen bij de Ambachtslieden.

Bij deze groep - overwegend vrouwen - kreeg ik de indruk dat ze snel naar het centrum van Gouda wilden om voor weinig geld iets op de curiositeitenmarkt wat aardigs op te scharrelen of de kledingwinkels wilden afstruinen. De chauffeur van de touringcar begreep dat niet: 'Hier bij jullie kunnen ze toch ook zat kopen'.
Inderdaad, maar Delfts blauw aardewerk is toch heel andere koek.

Na hun vertrek dronk de bemanning van Ambachtelijk Gouda nog koffie of thee en praatte wat bij. Heel gezellig. 
 
terdag
11 september 2021

 

donderdag, 9 september 2021:

'Vertellers bij Ambachtelijk Gouda'

Twee touringcars losten hun passagiers al toen ik om kwart voor tien kwam aanfietsen. De twee groepen Brabanders uit de omgeving van Tilburg en Bergen op Zoom zouden pas om tien uur arriveren en meestal komt daar dan een kwartier of een half uur bij door verkeersperikelen.


Met één van de groepen was afgesproken dat er voor liefhebbers wat workshops gehouden zouden worden. Bij Tinus waren twee tafels neergezet en daar kon met op een bordje onder leiding van Tinus, de plateelschilder, wat met kwasten te keer gaan. Bij stroopwafelbakker Cees mocht men omstebeurt proberen iets wat op een wafel leek te produceren. Bij mij als pijpenmaker was het wat lastig om een pijp te voorschijn te toveren door te veel handelingen en daarom had ik van te voren al besloten om ze te laten zien hoe van een wortel een pijp konden maken waar men in ieder geval mee kon bellenblazen. Dat laatste sloeg in ieder geval wel aan.
Aantal bezoekers totaal: 86
 

zondag 5 september 2021:

Een fietstocht naar Schoonhoven zat er dit jaar nog niet in. Vorig jaar hadden Ankie en ik dat ook al niet gedaan dus het werd onderhand weer tijd om ondanks mijn krakkemikkigheid de sprong te wagen.

Met de zon op de bol fietsten we naar Haastrecht waar we de linker zijde van de Vlist kozen om in Schoonhoven te komen. Dat is de rustigste kant want voornamelijk fietspad.

In Schoonhoven waren we gewend om daar wat uit te rusten op bankjes onder de bomen van de wal bij de veerpont en daar naar de schepen te koekeloeren die op de Waal voorbij voeren of aan 't spelen varen. Dat feest ging nu mooi niet door want het zat hartstikke vol. Vrij was nog een bank in de volle zon dus we zijn nog even aan het zonnebaden geweest.

Terug via Opweg, Schoonouwseweg en in Stolwijk gestopt om een ijsje te eten. 
Afstand 36,6 km voor de totale rit.
Prima fietsweer, wolkenloze hemel. zwakke wind met een temperatuurtje van circa 25 ° Celsius.
 
zaterdag
28 augustus 2021
dinsdag 24 augustus 2021:

Lekker weer en daarom met de fiets op pad. Deze keer ten zuiden van Gouda via de Haastrechtse brug de Gouderaksedijk op. Daar een kijkje genomen op het voormalige Koudasfalt terrein. De stichting Goudasfalt heeft het stuk grond voor onbepaalde tijd in beheer en heeft inmiddels een stadsstrand aangelegd op de oever van de Hollandse IJssel. Kleine ondernemingen krijgen daar een kans en maatschappelijke activiteiten kunnen zich daar ontplooien. 
Het ziet er langzamerhand wel wat beter uit, want in het begin was het wel ietwat rommelig. Foto's daar gaan we pas maken als we het florissant kunnen noemen.

Verderop namen Ankie en ik de afslag om via het Goudse gemaal langs de Gouwe te peddelen. Via de Coenecoopbrug en het Groenhovenpark bereikte we de thuishaven.
Temperatuur 22,5° Celsius, zwakke wind, volop zon en de fietsapp gaf 16,6 km aan. 
 
zaterdag
21 augustus 2021

zondag 15 augustus 2021:

Met Ankie maar eens de vouwfietsen voor de dag gehaald om een stukje te fietsen, want dat wandelen gaat wel erg langzaam.

In de richting de Tempel leek ons wel wat om dan eens te kijken waar de dijkdoorbraak van een tijdje geleden was geweest. Geen tekenen van een doorbraak te bekennen. We zaten waarschijnlijk toch op het verkeerde moment te kijken of het was op een heel andere plaats geweest. Toen maar doorgereden richting Bodegraven om via Reeuwijk weer naar huis te gaan.

Bodegraven zijn we niet ingereden, maar via een kronkelig boerenweggetje  hoopten we uit te komen bij de Goudsestraatweg. Dat gebeurde ook en wel bij de Beeldentuin van Bodegraven; een uitstalling van allerlei kunstofdieren bij een boerderij. Meestal fietsen we daar hard voorbij, maar deze keer maar eens een foto gemaakt en om dan later te kijken wat het allemaal voorstelde.

En verdomd op internet via Google werd de tuin verschillende malen genoemd. De eigenaar was een marktkoopman die verklaarde de verzameling te zijn begonnen als een vorm van protest. Je wilt dan weten waar tegen dan, maar de grap was dat dit in geen enkel verhaaltje over de tuin te berde werd gebracht.
Wel zag ik nog dat het hele spul te koop stond.

Het was zonnig weer, 23,4°C, heerlijk fris windje die op de terugweg natuurlijk een stevige tegenwind werd. De afstand was 19 km.
 
zaterdag
14 augustus 2021
Vrijdag 13 augustus 2021:

'
Een kleikunstenaar speelt graag bij Ambachtelijk Gouda'
In de Twente hebben ze zeker de smaak gekregen van Ambachtelijke Gouda: maar liefst 53 personen arriveerden ogenschijnlijk met dezelfde bus als een maand geleden voor onze ingang. Deze keer bleef een dame achter in de bus, ze had er geen zin meer in. Kennelijk last van een late-life crisis. Eric bracht haar een zakje met tien stroopwafels om haar smaakpapillen te strelen.

Niet alle bezoekers komen overigens bij mij kijken. Een aantal blijft gewoon in de kantine om met elkaar te ouwehoeren. Anderen blijven graag bij de stroopwafelbakker om steeds weer opnieuw een stuk stroopwafel te scoren.

Dit keer was er ook belangstelling uit mijn familiekring. Mijn zoon kwam eens kijken wat z'n ouweheer nou allemaal zat uit te vreten in de pijpenmakerij. Het viel wel mee want hij leek gerustgesteld.

Voor volgende maand waren alweer wat boekingen binnen. Hopelijk gaat het dan weer lopen. Ondertussen klei ik dan maar wat bloemen.


zaterdag
17 juli 2021
Donderdag 15 juli 2021:

'
Een kleikunstenaar speelt graag bij Ambachtelijk Gouda'.

Eindelijk waren ze er weer: bezoekers van de huisjes met ambachtslieden. De ambachtslieden waren plateelschilder Tinus, stroopwafelbakker Cees, bierbrouwer Eric, ik als pijpenmaker en keukenmeester René. En dat allemaal onder de bezielende leiding van spreekstalmeester Rein. 

Het gezelschap dik in de dertig personen kwam uit Twente aangevuld met wat gasten uit Duitsland die in Oldenzaal in de bus stapten. Uiteraard in een goede stemming, want een dagje uit in deze coronatijden valt niet te versmaden.

Tegen het eind kwam een mevrouw nog even langs met een probleempje. In haar ouderlijk huis lag vroeger in een kast een lange pijp zoals er hier in mijn pijpenmakerij ook te zien zijn, maar dan versierd met gedroogde roosjes. Zij had toen wel eens bij haar stiefmoeder - haar moeder was op haar veertiende overleden - naar het hoe en waarom van de pijp gevraagd. 'Dan moet je bij je vader zijn', was haar antwoord. Bij haar vader haalde ze ook bakzeil, want die werd wat narrig en gaf geen antwoord. Ik kon het voor haar oplossen: een bruidegoms pijp die haar eigen moeder waarschijnlijk op de avond voor haar trouwen aan haar vader schonk. Als teken van dienstbaarheid stopte zij de pijp voor haar aanstaande bruidegom en gaf hem ook nog een vuurtje. Tja met dit verhaal kon zij vandaag thuiskomen en ik ook.
 
zaterdag
19 juni 2021
Zondag 13 juni 2021:

Ankie en ik stapten maar weer eens op de fiets. Dat vind ik in ieder geval aangenamer dan wandelen; lopen is wat saaier. Langs het water is het ook lekker fietsen en de Gouwe is een flink stuk water. Via de Coenecoopbrug belandden we aan de linkerkant van de Gouwe om onder de Amaliabrug door richting Waddinxveen te fietsen. Van last van het verkeer is daar geen sprake.

Over 't algemeen zien de wat oudere huisjes er verzorgd uit en de gepleegde nieuwbouw past daar goed tussen. Niet overdreven hoog en aangepaste bouwstijl. In Waddinxveen besloten we door te rijden naar Boskoop, dus we gingen onder de brug door. Daar bleek het restaurantwezen de openbare ruimte te hebben geannexeerd voor terrasjes. Daar worstelden we ons lopend doorheen. De weg naar Boskoop is wel iets saaier en daar aangekomen gingen we over de brug om de terugreis te aanvaarden. We wilden bij het water blijven dus we volgden het fietspad tot bij de Coenecoopbrug in Gouda.

Zonnig, temperatuur 22°-24° Celsius, ca 19 km.
 

zaterdag
5 juni 2021

Dinsdag 1 juni 2021:

Samen met Ankie maar eens naar de Rottemeren gefietst met onze vouwfietsjes. Waarom daarop? In de eerste plaats omdat ze lekker fietsen en in de tweede plaats omdat bij eventuele niet door mij onmiddellijk te herstellen mankementen we met fiets en al de bus of trein naar huis kunnen pakken. Wel eraan denken om mondkapjes mee te nemen anders kunnen we de bus niet in. 

We gingen via het fietspad langs de A12 richting Zevenhuizen. Dat is even door het fijnstof van het verkeer heen bijten, maar daarna langs drie molens van de molenviergang ten noordwesten van Zevenhuizen op naar het fietspad langs de Rotte in de richting A12. Daarvoor via een brug naar de andere kant om op de Rottedijk richting Rotterdam te fietsen. Daar ergens op een bankje ons broodje opgegeten.

Toen we verder fietsten doemden al gauw de contouren van Rotterdam op en bij de eerste de beste brug overgestoken naar de andere kant om via Zevenhuizen weer naar huis te fietsen.
Aangenaam weer, lekker briesje, 26,3 C° en circa 35 km afgelegd. Zo kon die wel weer.


 

zaterdag
1 mei 2021
Kleiknutselaar of  kleikunstenaar?

Op internet zag ik dat verscheidene mensen die wat met klei doen zich kleikunstenaar noemen. Nu ik in coronatijd geen demonstraties meer geef zit ik ook nog wat te prutsen met klei. Bijvoorbeeld deze bloemen op een stokje maken. Het idee pikte ik op uit mijn eigen tuin, want daar staat al iets dergelijks maar dan van blik. Mijn vrouw had er jaren geleden een paar gekocht op de markt om in de tuin te zetten en daar staan ze nu nog steeds in de grond geprikt.






Het is precies iets dat ik - met wat simpele hulpmiddelen - net de baas kan: bolletje draaien van klei, plat drukken met een dekseltje van een puroldoosje, met de vingers een beetje vouwen en een gatje in het midden prikken. Na het bakken beschilderen, op een stokje schuiven en in een met wat zand verzwaard vaasje steken. Op de rechterfoto het eerste geknutsel. Het volgende 'project' is een bosje anemonen, waarvan links een foto met het begin.

Onder het motto 'Alles is kunst als het maar met hart en ziel gemaakt is' afficheer ik mij behalve als zelf benoemd stadspijpenmaker van Gouda voortaan ook als kleikunstenaar.
 
zaterdag
17 april 2021

 

 

Goudse Verhalen

'De Chocoladefabriek verzamelt Goudse Verhalen. Verhalen over Gouda dus! Van bekenden en onbekenden Gouwenaars, jong en oud, maar ook van mensen die inmiddels verhuisd zijn, hier werken of een dagje uit zijn. Ze vertellen over belangrijke gebeurtenissen en kleine dingen in de stad. Over het heden, het verleden én de toekomst.' Dit is een gedeelte van een bericht in de Goudse Post van 14 april 2021.

Jaren geleden vroeg een bezoekster in de Waag of ik niet een aardig verhaal wist voor dit project. Ik stak een raar verhaal af over de eerste pijpenmaker in Gouda dat zich afspeelde aan het begin van de zeventiende eeuw. Precies dat bedoelde zij. Thuis schreef ik het verhaal en vond het ook netjes om de bron erbij te zetten. Helaas dat kon ik niet meer vinden en toog zelfs naar het archief om het op te zoeken. Jammer maar ik vond het niet terug en daarom schreef ik maar een heel ander verhaaltje. Dat vond men toch ook de moeite waard. Begin van dit jaar schreef ik nog iets over het pijpenmakerslied.

In 2022, als Gouda 750 jaar stadsrechten viert, wordt die schat aan verhalen aan de stad geschonken. De bedoeling is om de verhalen te bewaren tot in ieder geval 800 jaar viering stadsrechten. Ondertussen kan ieder de ondertussen tegen de 200 verhalen op de verhalenzuil in de bibliotheek lezen. Ook mijn verhalen respectievelijk nummer 12 en 164 zijn daarop te zien.
Ook op internet te zien via een klik op Goudse Verhalen.NL hier links en zoek 'Alle verhalen' en op 'Zoek een verhaal' een voor een #12 en #164 intoetsen.
zaterdag
3 april 2021

 

 

Vaccinatie corona 2e keer:

Twintig over negen was ik aan de beurt. Het was stukken drukker dan de vorige keer. Voor de verschillende ruimtes waar werd geprikt zaten en stonden nu rijen. Een surveillant wees mij een rij aan en na even wachten kwam een stoel voor mij vrij. Iedere keer schoof men een stoel op als de eerste in de rij binnen werd geroepen voor een prik. Met de man voor mij maakte ik een praatje. Hij was er ook voor de tweede keer en had ook geen last gehad van de voorgaande prik.

Toen hij na een poosje aan de beurt was, vroeg de assistent van de prikker of wij soms broers waren. 'Nee, hoe zo?', antwoordde de man. 'Jullie lijken zo op elkaar', vond zij. 'We hebben al afgesproken dat we dat uit gaan zoeken', wist ik uit te brengen. M'n buurman vulde nog aan met 'Je hoort tegenwoordig zulke rare dingen op de televisie'

Woensdag 31 maart 2021, fietsrondje Groot Vogelenzang:

Het was zoals ze zo mooi zeggen korte broeken weer. De temperatuur liep op tot 24 graden Celsius, het zonnetje voelde lekker warm op de huid en het was bijna windstil. Opa Antonio stond natuurlijk druk ijs te verkopen, maar een lange rij voor zijn karretje ontbrak. Het was qua verkeer rustig te noemen, toch wel wat fietsers, maar nauwelijks autoverkeer. We hadden wel een route genomen waar de kans op veel verkeer niet groot was.
Al met al een lekker tochtje op onze vouwfietsjes.
 

zaterdag
13 maart 2021

 

 

Ommetje in de buurt:

Woensdag viel mij bij het dagelijkse ommetje op dat er bij 2e kamer verkiezingen 2021 nauwelijks affiches bij particulieren voor het raam hangen. Zou de bereidheid om voor je partij wat reclame te maken in de loop der jaren tot bijna niets meer gereduceerd zijn?

Ook te veronderstellen is dat men er huiverig voor is om er vooruit te komen dat men aanhanger is van een bepaalde groepering.

Of men kan ook nog bang zijn voor kladderaars die biljetten van tegenstanders een vette lik uit de verfpot geven.

Mijn vrouw ontdekte er toch eentje en toen we verder liepen zagen we nog een paar waaghalzen die wat hadden hangen. De meeste zijn heel klein van formaat en drie van de vijf hingen voor een bovenraam.
 

zaterdag
27 februari 2021

 

 

Vaccinatie Corona

Woensdag liet ik mijn sportieve kant zien: lopend naar de Dick van Dijk sporthal in Gouda voor de eerste coronaspuit.
Het was daar goed georganiseerd en binnen de kortste keren stond ik weer buiten. Het was eigenlijk de bedoeling dat je daar nog een kwartier bleef zitten om bij te komen van de ingreep. Ik voelde me prima en ben maar naar huis gegaan.
 
Voor de tweede injectie over een maand was ik gepromoveerd naar het ADO stadion in Den Haag. Tegen die tijd zou mijn zoon comfortabel vervoer regelen met andere woorden hij zou mij erheen rijden.
Bij de afsprakenlijn had ik al wat geprotesteerd tegen deze vreemde gang van zaken maar het kon absoluut niet in Gouda. 

Vandaag zit ik op Twitter te koekeloeren en lees een bericht van Goudse Post dat verscheidene Gouwenaren de vaccinatie weigerden omdat de tweede prik elders moest gebeuren. Het krantje vroeg bij de GGD opheldering en die besloot dat er meer mogelijkheden in Gouda zouden worden aangeboden. Goudse Post raadde mensen aan opnieuw de afsprakenlijn te bellen. Het bericht was een kwartier geleden gepost en dus heb ik maar direct gebeld om mijn afspraak te verzetten. Zonder probleem werd mijn afspraak in Den Haag
overgezet naar Gouda. Dus ik kan er weer op mijn gemak heen wandelen voor de tweede prik.
 
zaterdag
13 februari 2021

 

Schaatspret

Vrijdag belde onze kleinzoon Lars op:
~ Oma, kan ik opa's schaatsen lenen?
~ De hoge of de lage noren, Lars?
~ Welke schaatsen 't makkelijkst?
~ De lage.
~ Dan kom ik die halen.
~ Tot straks!

Later kon ik via een door hem toegezonden foto zien wat ik miste.

En zo kom ik mooi van mijn lage noren af en de hoge noren blijven liggen voor onze kleinzoon Stan.

Op 3 maart 2018 schaatste ik voor 't laatst op de Mercatorsingel. Mijn vrouw maakte een foto van de tachtigjarige en ik was het gauw zat om op die korte singel heen en weer te rijden. Nu zou ik onder normale omstandigheden misschien de schaatsen hebben ondergebonden, maar ik vond het in de coronatijd toch wat te riskant om de kans te lopen in het ziekenhuis te belanden. Met schaatsen weet je het maar nooit. Net hoorde ik via de radio dat het stormliep bij de EHBO-posten van de ziekenhuizen in Friesland.

Mijn vrouw en ik liepen een rondje in het Atlantispark hier in de buurt. 't Voelde hartstikke koud aan, maar er werd geschaatst en er was ruimte zat.


 

zondag
7 februari 2021

 

Weer eens winter.

Bij Ambachtelijk Gouda is voorlopig nog weinig actie te verwachten. Corona tiert nog welig en het vaccineren schiet nog weinig op; enerzijds door het niet beschikbaar zijn van vaccins anderzijds door een wat chaotische geharrewar wat betreft voorrangsregelingen van bepaalde groepen. Dus pijpenmaakshowtjes geven zitten er voorlopig niet in.

Vannacht is de echte winter losgebarsten. We zaten in een zone waar wel 20 cm sneeuw zou kunnen vallen, maar dat viel reuze mee. Ik maat in mijn achtertuin hoogstens 6 cm. Rare dunne sneeuw trouwens die door de wind wat wordt opgestoven. De temperatuur is min vijf graden Celsius maar de gevoelstemperatuur zou min vijftien graden zijn. Inderdaad het voelt buiten niet aangenaam aan. Deze week zou het streng gaan vriezen en daarom heb ik de knollen van de cana (Indisch bloemriet) en de aardappelen uit de schuur gehaald en in huis gezet. 

Dat het spoor vandaag al op één oor ligt verbaast mij wel.
Tot 1995 was ik daar werkzaam en al die veertig jaar heb ik het niet meegemaakt dat alle treinen bleven stilstaan. Een woordvoerder van NS vertelde van de week in een radio-interview nog dat NS op alles was voorbereid. Gekscherend zeg ik wel eens: 'Vanaf het moment dat ik met pensioen ging, liep er een hoop fout'. 

Op Twitter en Facebook heb ik maar eens wat van me laten horen. Op Twitter maak ik een bericht en dat kopieer ik naar Facebook.

Het aantal reacties op Twitter is meestal niet te voorspellen. Als veel gelezen twitteraars met grote aanhang het bericht retweeten,  krijg je een groot aantal mensen die je tweet hebben gelezen. Deze keer tot nu toe een zeer laag aantal namelijk zestig. Een enkele keer loopt dat op tot in de tweeduizend.

Op Facebook krijg je de aantallen te zien van lezers door middel van een goedkeurend lachend  duimpje, hartje, gezichtje of bij afkeuring een boos gezichtje. Het tonen van verbazing en verdriet behoort ook tot de mogelijkheden. Met de zeventien reacties op Facebook was ik dit keer aardig tevreden.


 
Voor oudere PIJPPRAAT naar Archief