Huizen van familie van Vliet

 

De volgende foto's betreffen land en huizen dat in eigendom was van Arie Johannes van Vliet (1845-1933), tuinder te Gouda. Dit land is later onteigend voor de uitbreiding van de stad Gouda of verdeeld onder zijn kinderen Martinus, Dirk, Cornelis, Aaltje, Johannes en Cornelia Wilhelmina

 

Luchtfoto van Gouda Oost in 1923 nr 2013.

1= Huis Arie Johannes van Vliet (huis is er nu nog, Karnemelksloot nr. 108). 2=boerderij Dirk van Vliet en later van Cornelis van Vliet (afgebroken). 3=land Arie Johannes en Cornelis van Vliet. Let op het kleine paadje naar de Burg. Martenssingel waar de was werd gedaan. 4=huis Cornelis van Vliet en later van Dirk van Vliet (huis is er nu nog, Karnemelksloot 193).

Bovenin beeld de  weilanden van de polder Willens en de landelijke bebouwing langs de Voorwillenseweg. Aanvankelijk heette deze weg, net als de Karnemelksloot in het verlengde ervan, gewoon Tiendweg. In het water erlangs ligt het verlaat naar de polder. Hier sluit tegenwoordig de Joubertstraat aan op de Zwarteweg. Op het tijdstip dat deze foto werd genomen grazen er nog koeien. Tegenover de Kethelbrug zien we nog een boederij met hooibergen die herinnert aan de tijden dat dit gebied nog zeer landelijk was. Op de voorgrond de loodsen van de houthandel van Vingerling. Centraal staat de nieuwbouw van de Rijks Hogere Burgerschool, gebouwd in 1916. Naar aanleiding daarvan werd ook de Burg. Martenssingel aangelegd.

Bron: Oud Gouda vanuit de lucht, H. Sprokholt en H. van Dolder-de Wit (Slingenberg-Hoogeveen), 1996. ISBN 90-72275-37-3

 

Luchtfoto van Gouda Oost in 1923 nr 2012.

Rode pijl=huizen Arie Johannes en Dirk/Cornelis van Vliet aan de Karnemelksloot. 3=land Arie Johannes en Dirk/Cornelis van Vliet dat ooit doorliep tot aan de Goejanverwelledijk (niet op foto, maar ligt rechts in het verlengde van het Van Iterson ziekenhuis). Een deel is onteigend voor de bouw van het Van Iterson Ziekenhuis (H) en later ook de Prinses Juliana school (tussen 3 en H in, met nog maar 1 verdieping). 5=tuin Johannes van Vliet aan de Voorwillenseweg, die doorliep tot aan de spoorlijn (was er toentertijd nog niet). 6=latere pakhuis van Poldervaart verhuizingen, ernaast woonde Teunis Floris van Vliet, op de Voorwillenseweg 61.7=land van Cornelia Wilhelmina en Aaltje van Vliet dat doorliep tot aan de Goejanverwelledijk (nu ter hoogte van de Bernadottelaan).8=land van Dirk van Vliet aan de Achterwillenseweg, dat doorliep tot aan de spoorlijn (was er toen nog niet). Op deze plaats hadden ook Cornelia Wilhelmina en Aaltje van Vliet een stuk land dat ze verhuurden aan Cornelis van Vliet.

Bron: Oud Gouda vanuit de lucht, H. Sprokholt en H. van Dolder-de Wit (Slingenberg-Hoogeveen), 1996. ISBN 90-72275-37-3

 

BURGEMEESTER MARTENSSINGEL - VROEGER

De Rijks Hogere Burgerschool aan de Burg. Martenssingel. Op de voorgrond nog een stukje land van Arie Johannes/ Cornelis van Vliet die op de Karnemelksloot woonden.

Links de HBS, rechts de Martenssingel en de Prinses Julianaschool, gebouwd op het land van Arie Johannes van Vliet.

 

KARNEMELKSLOOT - VROEGER

 

De naam Karnemelksloot houdt verband met de aanvoer van karnemelk toen er nog varkens in de stal gehouden mochten worden. De brede kant is in vroeger jaren een verbindingsweg geweest met de Willens en zo naar het land van Stein, de vroegere weg naar Utrecht.

Karnemelksloot 1898. De toogbrug is ter hoogte van houthandel Vingerling (zie luchtfoto 1). Doordat deze bruggetjes hoog gebouwd waren, konden de schuitjes er makkelijk onderdoor. De brug voor de Cornelis Ketelstraat wordt gebouwd. Rechtsachter bij de bomenpartij woonde Arie Johannes van Vliet en Cornelis van Vliet met hun gezinnen. Linksachter de bomenpartij woonde Dirk van Vliet en zijn gezin.

 

Karnemelksloot met toogbrug, zie boven.

 

Karnemelksloot ter hoogte van de Burgemeester Martenssingel. Links is nog iets te zien van de boerderij Burgvliet die in 1930 is gesloopt. Rechts woonde Arie Johannes van Vliet en zijn gezin.

 

Karnemelksloot 1906. Op de achtergrond de Cornelis Ketelbrug.

 

Karnemelksloot ter hoogte van de Eerste Kade.

 

Karnemelksloot ter hoogte van de Lange van Wijngaerdestraat, voor 1920. Hier was vroeger (toen de woningen van de St. Jozefstraat nog gebouwd moesten worden) een voetbalveld van T.O.P., later opgegaan in de club Olympia.

 

Karnemelksloot richting Blekerssingel, nog zonder de Jan Verzwollebrug en het spoorlijntje naar Schoonhoven (voor 1914). Het huisje rechts is een brandspuit huisje.

 

Karnemelksloot met op de achtergrond de Blekerssingel. De wagenmakerij van Gravenstein is te zien en ook de Diamantpoort is nog bewoond. Deze poort met de huisjes waren van ene meneeer Diamant.

 

Bouw van de Jan Verzwollebrug over de Karnemelksloot in de zomer van 1914. Doordat een trein over deze brug moest rijden, is deze brug zo stevig en zwaar gemaakt.

 

Halte Station Tram Gouda-Schoonhoven op de hoek Karnemelksloot/Eerste Kade bij de Jan Verzwollebrug te Gouda anno 1920. De spoorman meest rechts staat met de rode vlag voor de mensen om te waarschuwen dat de trein eraan komt. Als de trein verder reed in de richting van Schoonhoven ging de man met de rode vlag naar de overzijde van de Karnemelksloot en stond daar dan in het midden van de weg met de vlag te wapperen en Bello (de locomotief) begon al bellende zich voort te bewegen. Lees hier meer over de halte bij de Karnemelksloot, alsmede een verslag van iemand die hier aan de dood ontsnapte.

Voordat het een station was,  hebben Dirk van Vliet (1856-1923) en zijn vrouw Adriana van Eijk hier gewoond (vestiging Karnemelksoot 11 mei 1881). Erna is zijn broer Arie Johannes (1845-1933) met zijn vrouw Johanna Verkaik, zijn kinderen Martinus, Dirk, Cornelis, Aaltje, Johannes en Cornelia Wilhelmina en zijn schoonmoeder Aaltje Graveland er gaan wonen (vestiging 15 april 1882, verhuizing 14 juli 1902).

Geografische verkorting: Kns. Traject 17 km. Overzicht van de tramlijn Gouda- Schoonhoven.

11 stations gevonden op km:

1 Gouda Karnemelksloot
2 Stolwijkersluis
4 Beijerscheweg
7 Stolwijk
8 Koolwijk
11 Huisweg
12 Bergambacht
14 Ammerstol
16 Den Hem (zh)
17 Schoonhoven
Geopend op 16 november 1914, gesloten op 24 augustus 1942.

Bron: stationweb.brinkster.net

Literatuur
De Nederlandse Stations in oude ansichten. Deel II - H.G. Hesselink (p. 89)
Zaltbommel: Europese Bibliotheek, 1979
ISBN: 90 288 0163 4

 

Karnemelksloot met op de achtergrond de Jan Verzwollebrug, op de hoek van de Eerste Kade.

 

Oude Station Tram Gouda-Schoonhoven in 1966, gezien vanuit de Eerste Kade.

Huis van Arie Johannes van Vliet, Karnemelksloot 108 in Gouda, gebouwd in 1902. Op 19 dec 1902 is Arie Johannes van Vliet met zijn vrouw Johanna Verkaik, zijn schoonmoeder Aaltje Graveland en zijn kinderen Cornelis, Aaltje, Johannes en Cornelia Wilhelmina ingetrokken. Het huisnummer was toen 561a (voorheen 476). Arie Johannes is hier overleden op 17 september 1933. Rechts staat de boerderij weer eerst zijn zoon Dirk van Vliet woonde (tot 15 okt 1916) en daarna zijn zoon Cornelis van Vliet, Karnemelksloot 106. Dirk wisselde toen van huis met zijn broer Cornelis en verhuisde naar Karmelksloot 193 (andere kant, schuin tegenover zijn broer en vader).

 

KARNEMELKSLOOT in 2005

 

Huis van Arie Johannes van Vliet (midden), Karnemelksloot 108 te Gouda, anno 2005. Rechts van dit huis stond vroeger de boerderij van Dirk van Vliet en later van Cornelis van Vliet, maar deze is afgebroken. Cornelis is verhuisd naar de Willens nr. 14 (zie verder hieronder). Aan de rechterkant is op de onderste foto nog een stuk van de Cornelis Ketelbrug te zien. Thans is het huis een monumentaal pand.

 

Huis van Cornelis van Vliet (tot 5 okt 1916) en daarna van Dirk van Vliet (rechts in het rijtje), Karnemelksloot 193 te Gouda, anno 2005. Dit huis staat bijna tegenover het huis van zijn vader op Karnemelksloot 108. Op de achtergrond de A.G. de Vrijebrug en links de Burgvlietschool.

Huis van Cornelis van Vliet en later van Dirk van Vliet geheel rechts. Op de foto erboven is links de Cornelis Ketelstraat te zien.

 

Hoek Karnemelksloot/ Eerste Kade anno 2005. Op de plaats van het station is de Panorama flat verrezen. Een gedeelte van de brug is nog net zichtbaar.

 

VOORWILLENSEWEG - VROEGER

Voorwillenseweg op de hoek van de Zuidelijke Steijnkade in 1881. IJs en sneeuw bepalen het beeld op deze foto. Links op het houten huisje nog de tekst "uitspanning", als herinnering aan het toenmalige cafe "Cap Bon Esperance". Rechts het sluisje dat tuinders gebruikten om met hun bootjes vol groenten naar de veiling op de Houtmansgracht en later op de Bodegraafsestraatweg te gaan. De sluis bestaat al sinds de 17e eeuw.

Voorwillenseweg rond 1900 op dezelfde plaats als boven (voor de kruising met de Zwarteweg). Er zijn 4 huizen gebouwd, het sluisje in nog aanwezig. Het witte hek is een tol. Hier begon vroeger de gemeente Stein. Deze gemeente is in 1870 opgeheven en opgegaan in Haastrecht en Gouda.

 

Het sluisje in de Voorwillens.De weduwe de Hollander die er vlakbij woonde, bediende dit sluisje.

Het sluisje in de Willens, gezien van de andere kant. Rechts de Voorwillenseweg met het huis van Johannes van Vliet (middelste donker gekleurde huis, Willens 3).

Voorwillenseweg, na het kruispunt met de Zwarteweg in1955.

 

Nog een stuk verder de Voorwillenseweg op. De foto is genomen vanaf de brug van de boerderij van P. van Vliet (geen familie). De eerste ophaalbrug was van Van der Meer.

Voorwillenseweg voor de kruising met de Zwarteweg in 1969. Links de Zuidelijke Steijnkade.

Voorwillenseweg eind jaren 60-begin jaren 70. In 1964 is de verkeerssituatie van Karnemelksloot en Krugerlaan naar Willens verbeterd. De brug is verlaagd en met een sierlijke boog  over de plaats, waar het sluisje van de polder Willens is geweest, loopt de weg naar de Zwarteweg, waar voor een goede samenvloeiing ok met de dubbele rijbaan richting Joubertstraat een gelukkige oplossing is gevonden. In het middelste donker gekleurde huis woonde Johannes van Vliet en zijn gezin.

 

Voorwillenseweg. Links de Zwarteweg, rechts de Joubertstraat. Verkeerstlichten waren er nog niet. Het sluisje is in de jaren 60 verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor doortrekking van de Joubertstraat. De polder heeft toen het vrijwel nooit meer in gebruik zijnde sluisje gebruikt als "ruilobject" in een transactie met de gemeente Gouda, die het sluisje heeft gesloopt. De polder was het sluisje kwijt, maar kreeg in ruil een opknapbeurt voor de Achterwillenseweg, die dan ook voor auto's toegankelijk werd.

 

Voorwillenseweg in 1971. De foto is op dezelfde plek gemaakt als de foto uit 1881 (1e foto). Inmiddels zijn verkeerslichten geplaatst op de kruising Zwarteweg/Joubertstraat. Het witte huis links op de foto staat op de plek van cafe "Cap Bon Esperance" ook wel "de Kap" genoemd. In het rijtje huizen daarnaast woonde Johannes van Vliet en zijn gezin (middelste huis).

VOORWILLENSEWEG in 2005

Vroegere huis van Johannes van Vliet (middelste bruin gekleurde huis) aan de Voorwillenseweg (vroeger Willens) 3 te Gouda, anno 2005.

De plek aan de linkerzijde van de Voorwillenseweg (thv nr. 159 nabij de kruising met de Fugalaan) anno 2007 waar de tuin van Johannes van Vliet geweest moet zijn. Door nieuwbouw van de wijk Goverwelle is dit geheel onherkenbaar als zodanig. Alleen een "duiker" markeert de vroegere oprit naar de tuin (deze is niet zichtbaar op de foto).

Steinse Groen in 2007 dat in het verlengde van de Voorwillenseweg ligt, aan de grens van de gemeente Gouda. Aan de horizon de spoorlijn Gouda-Utrecht. Deze foto geeft een idee hoe landelijk de omgeving rond de Voorwillenseweg was voor de aanleg van de wijk Goverwelle.

 

Plaats in Gouda waar de 2 ongehuwde dochters van Arie Johannes van Vliet, Aaltje en Cornelia Wilhelmina van Vliet vroeger land bezaten. Dit land liep vanaf de Voorwillenseweg tot aan de Goejanverwelledijk. De foto is genomen in 2007 vanaf de Goejanverwelledijk, ter hoogte van begraafplaats "IJsselhof" (niet op de foto) met zicht op de Sportlaan. Het huis links op de foto staat Bernadottelaan. Door bebouwing van de wijk "Oosterwei" is ook dit land niet meer herkenbaar.

 

Vroegere huis van Cornelis van Vliet aan de Voorwillenseweg (vroeger Willens) 14 te Gouda, anno 2007.

 

RIDDER VAN CATSWEG - VROEGER

Lees hier meer informatie over de Ridder van Catsweg en de Bloemendaalseweg.

 

Laantje van Wingerden, vrouw van Martinus van Vliet, met hun kinderen Aaltje Jacoba (Cogie, op arm), Johanna (Jans) en Cornelia Maria (Cortje of Corry, aan de hand van Johanna. De foto is genomen voor het huis aan de Ridder van Catsweg. Het oude adres was Bloemendaalseweg S154, dit is aangepast naar Ridder van Catsweg S294, en werd later nr. 51. het huis stond net buiten de bebouwde kom van Gouda. Dit huis is afgebroken en anno 2013 staan er appartementencomplexen.

 

Ridder van Catsweg in 1922.

 

Ridder van Catsweg in 1929.

 

Ridder van Catsweg.

 

Ridder van Catsweg, rechts de Graaf Florisweg. Links cafe "de Gouden Wagen".

 

STEIJNKADE in 2007

 

Steijnkade 33: monumentaal pand waar de zoon van Martinus van Vliet, Arie Johannes woonde met zijn vrouw Ida Grada Isabella Christina (Ietje) van Wingerden en kinderen (Taddy, Kik, Aike en Nicky).

Overzicht van het rijtje huizen aan de Steijnkade anno 2007, dat de familie van Wingerden laten bouwen (zie gedenktegel boven). Huisnr 33 bevindt zich achter de linker rode auto.

 

GROENTENVEILING

De teelt van groenten vond omstreeks 1900 plaats in Gouda aan de Willens en Ridder van Catsweg (toen Draafpad). Arie Johannes van Vliet en zijn zoons Martinus, Dirk, Cornelis en Johannes hadden hier een hun kleine bedrijfjes. Zij hebben in deze tijd grote moeite gehad om het hoofd boven water te houden doordat vele groenten "doordraaide" op de veiling en niets opbracht.  In 1903 werd de  Coöperatieve Tuiniersvereniging "Gouda en Omstreken" opgericht in cafe Tuythof in de Groenendaal. Martinus van Vliet is voorzitter van deze vereniging geweest. Al snel vond er weer een afsplitsing plaats van de "Nieuwe Vereniging" die ging veilen aan de Nieuwe Markt, maar in 1916 werden beide partijen weer herenigd. In 1918 werd besloten een veilinggebouw neer te zetten aan de Houtmansgracht. Vanuit Waddinxveen, Reeuwijk, Stolwijk werd de groente aangevoerd per boot, roeischuit en handwagen, met of zonder hond. De Van Vlieten brachten hun waren ook de groentenveiling aan de Houtmansgracht (en later op de Bodegraafse Straatweg). Ze vervoerden de groenten vanaf hun tuin via de Karnemelksloot en Singels per bootjes naar de veiling. Het veilen van groenten vond meestal plaats in de open lucht. Door de jaren heen groeide de aanvoer en de toestand aan de Houtmansgracht was bijna onhoudbaar geworden door gebrek aan ruimte. De kisten waren aan wind en weer blootgesteld.. Uiteindelijk werd in 1938 besloten een nieuw veilinggebouw neer te zetten. Na veel besprekingen met het Gemeentebestuur van Gouda en van de Polder van Bloemendaal werd gekozen voor het terrein aan de Bodegraver Straatweg. In maart 1939 werd de veiling feestelijk geopend door de toenmalige burgemeester van Gouda de heer Mr. Dr. K.F.O. James. In het begin werd regelmatig geprotesteerd door een aantal kopers van groenten op de veiling, omdat zij vonden dat de veiling te ver buiten de stad lag en er bovendien op weg naar de veiling een tol gepasseerd moest worden. Deze bezwaren wogen echter niet op tegen alle voordelen. In 1964 werd de veiling overgeplaatst naar de Bredeweg te Waddinxveen en daar kwam men al snel tot de conclusie dat een bundeling van krachten de enige weg was om het hoofd boven water te houden. In 1990 werden de fusiebesprekingen met de veiling Kring Bleiswijk voortgezet wat resulteerde in een fusieplan hetgeen aan de ledenvergadering werd voorgelegd. Dit voorstel werd met 161 stemmen voor en 9 tegen aangenomen en zo ontstond de bekende "Greenery" in Bleiswijk.

Houtmansgracht, met rechts de groentenveiling.

Groentenveiling op de Houtmansgracht.

Groenten verpakking op de Nieuwe Markt.

 

In 1939 werd dit nieuwe veilinggebouw aan de Bodegraafse Straatweg te Gouda geopend.