Belangstelling

Het verzamelen van

 • serviezen, vazen, reclamemateriaal, enz. van Aardewerkfabriek Haho / Potterie De Driehoek, Huizen (N.H.). Deze belangstelling, die volledig gedeeld wordt met echtgenote Thea, heeft geleid tot een uitgebreide collectie sier- en gebruiksaardewerk uit de periode 1935-1987.
  De collectie is in 2004 te zien geweest in het Purmerends Museum onder de titel 'Particulier verzamelt Huizen. Potterie de Driehoek 1935-1987'.
  In 2007 was een deel van de collectie onderdeel van de tentoonstelling 'Vol van het Gooi, bijzondere verzamelingen!' in het Huizer Museum Het Schoutenhuis.
  Van 27 november 2010 t/m 19 maart 2011 was in hetzelfde museum een overzichtstententoonstelling te zien onder de titel Made in Huizen Holland. Bij de opening is een in eigen beheer uitgegeven boek gepresenteerd over de geschiedenis en de productie van Aardewerkfabriek Haho/Potterie de Driehoek. Dit boek is te koop via deze website en het Huizer Museum.
  uitreiking
  oorkonde De verzamelaars mochten op 19 november 2011 voor al deze activiteiten de Dutch Collector Award 2011 voor families in ontvangst nemen. De verkiezing ligt in handen van de VerzamelaarsJaarbeurs en het magazine 'Tussen Antiek & Verzamelen'. Aan deze uitverkiezing zat een kleine tentoonstelling vast in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn (februari t/m september 2012).
  (foto uitreiking: magazine 'Tussen Antiek & Verzamelen')

kamer

Panoramafoto van de woonkamer van een verzamelaar
Purmerend, voorjaar 2007 / © Eef de Hilster

 • vazen van ESKAF, voorloper van Potterie De Driehoek.
 • oude (stereo)fototoestellen / stereokijkers.
kamer

Beemsterburgwal
Purmerend, 10 januari 2010 / © Eef de Hilster

puyrazit

Die buitenlanders moet je toch in de gaten houden
"Limousinkoeien in Puy-Razit."
juli 2013 / © Eef de Hilster

en verder houd ik mij bezig met

Het Schooltje van Dik Trom

kinderboekenuseumHet Kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom in Etersheim/Oosthuizen is een voormalige Openbare Lagere School gebouwd in 1882/83. Het schooltje dat slechts uit één lokaal met onderwijzerswoning bestond is in gebruik geweest tot en met 1939. Na gebruik voor diverse doeleinden is het door Stadsherstel Amsterdam in 2012 geheel gerestaureerd. Het klaslokaal is als museum ingericht en is geopend in maart 2013. In de onderwijzerswoning heeft Johan Kieviet - de eerste onderwijzer - zijn eerste Dik Trom geschreven.

Het museum richt zich op het vroegere onderwijsmateriaal, oude kinderboeken tot ca. 1940 en uiteraard ook op Dik Trom en Johan Kieviet. Er worden kleine exposities ingericht onder meer gericht op schrijvers en illustrators. Zo is er een kleine tentoonstelling geweest over Johan Braakensiek, illustrator van onder andere de Dik Trom boeken. Herbeleef de schoolbankjes en schrijven met de kroontjespen!

Purmerends Museum

Purmerends MuseumBelangstelling voor keramiek en jugendstil? Het museum bezit de grootste tentoongestelde collectie Purmerends Jugendstil Aardewerk uit de periode 1895 tot 1907. In totaal hebben vier fabrieken (Brantjes, Haga, Purmerend (Vet), en Huisenga) een - nu kostbare - productie gehad van voornamelijk sieraardewerk. De uitgebreide catalogus van 1995 en het supplement van 2005 omvatten de in 2005 bekende objecten en zijn te koop voor € 20 resp. € 15 in de museumwinkel.

In het museum zijn verder te zien een collectie van 10 en een halve arrensleden. Allemaal unieke exemplaren. Het museum besteedt verder aandacht aan Jac. Jongert - graficus en vormgever voor o.a. de drankenhandel Wed. G. Oud & Zn. en de Wed. Van Nelle (o.a. het rood met gele koffie- en theeblik) - en de architecten J.J.P. Oud (de Stijl) en Mart Stam.

Geïnteresseerd in prentbriefkaarten van Purmerend? Het museum heeft er meer dan 1350, waarvan circa 800 met een verschillende afbeelding. In een permanente presentatie worden er circa 180 getoond in verschillende thema's. Ook is onderzoek gedaan naar de uitgevers van de Purmerendse kaarten.

Gezellig eten in Purmerend
Grieks RestaurantTapas restaurant Kriti
& Tapasbar KRITIexlibris_Eef

exlibris eigen ontwerp

stereocamera

stereocamera
'Stereo Realistic'

driehoek sticker

Potterie de Driehoek

verzamelaarsvisitekaartje

Een stukje collectie

catalgus 1995

catalogus 1995

supplement 2005

supplement 2005


© Copyright Eef de Hilster |