Hoe is deze strijd door de verschillende partijen beschreven?

 

Wanneer men in de bekende documentatie over het oostfront tijdens de tweede wereldoorlog op zoek gaat naar beschrijvingen over de gebeurtenissen tijdens de periode jan 42- maart 43 in en rond de steden Rzhew en Wjasma kan men de indruk krijgen dat er zich in die omgevingen geen vermeldingwaardige gebeurtenissen hebben voorgedaan.

 

Ondanks dat de langdurige strijd rond de Rzhew-Wjasma saillant 15 maanden duurde is er in zowel de Russische als de Duitse geschiedschrijving weinig gepubliceerd over deze uiterst belangrijke episode.

In de Russische publicaties wordt de naam Rzhew wel enkele malen genoemd, maar dan alleen in verband met de gewonnen gevechten, en dan ook nog met weinig details. Zoals in " the Great Domestic war 1941-1945 " (Moskou, 1990) is er nog wel spraken van het onsuccesvolle einde op 7 Januari 1942 van het Kalinin offensief - het 22st, 29st en 39st Sovjet leger waren niet in staat om Rzhev in te nemen, dit werd al geprobeerd sinds 24 December 1941.

 

In het boek Die Schlacht von Rzhew:ein halbes jahrhundert Schweigen van Oleg A. Kandratjew(1998) wordt dit probleem ook beschreven en onderzocht. Hieruit blijkt dat het mislukken van bijna alle Russische aanvallen gedurende de 15 maanden de reden is voor het bijna volledige schrappen van de geschiedenis uit de Russische geschiedenisboeken. Het falen behoort niet tot het Russische gedachtegoed en zal daarom niet tot de geschiedenis van het land behoren.

Slechts de operatie Mars van November 42 wordt hier en daar summier beschreven en afgedaan als een kleine operatie om te voorkomen dat Duitse troepen hier vrij gemaakt konden worden voor de strijd in Stalingrad.

 

Ook in de Duitse (en andere Europese) beschrijvingen van de Duitse campagnes in het oosten wordt hierover opvallend weinig geschreven. Echter bij nadere bestudering van boeken over de diverse Duitse divisies die in de Rzhew saillant aanwezig waren blijkt dat er toch uitzonderlijk gedetailleerd materiaal voor handen is. Waarom dit in de Europese geschiedenisboeken niet is opgepakt is raadselachtig.

 

Kondratjew beschrijft in zijn boek ook de onderlinge verschillen zoals die beschreven worden in de Duitse en Russische  rapportages.

In het boek " the Soviet losses " van generaal-kolonel Krivosheyev worden 3 slagen bij Rzhew beschreven; Januari-April 1942, in Juli-Augustus 1942 en Maart 1943. (De operatie Mars van November 1942 ontbreekt dus).

 

De Amerikaanse historicus kolonel Glantz benoemt in zijn boek " When titans collide " (Kansas, 1995) 4 Rzhew veldslagen –en voegt de operatie Mars van November-December 1942 toe.

De Duitse generaal Grossmann beschrijft in zijn boek “Eckpfeiler der Ostfront”6 slagen; Ten eerste de inname door de Duitsers in oktober 1941, de tweede in januari-februari 1942, de derde in de eerste helft van Juli 1942 de vierde vanaf het einde van juli tot oktober 1942 de vijfde 25 november-december 1942 en de zesde in maart 1943.

Kondratjev vraagt zich in zijn boek terecht af, wat nu daadwerkelijk een slag is en geeft daar een analyse van.

 

Het boek van Grossmann is eigenlijk het belangrijkste standaardwerk over deze periode, hij stelt aan het einde van zijn boek dat er 48 verschillende divisies in de saillant aanwezig waren. Echter Grossmann beperkt zich in zijn boek helaas alleen tot slechts het noordelijke deel van de saillant waarbij de snelweg Smolensk-Wjasma als zuidelijkste grens wordt aangehouden.

Ook Kondratjew geeft een opsomming van het aantal divisies. Hij komt uit op een totaal aantal van 52.

Er is echter te constateren dat dit niet correct is en dat ook het deel te zuiden van Wjasma tot de saillant gerekend moet worden, dan blijkt echter dat er 63 verschillende divisies in het gebied aanwezig zijn geweest met in de maand April 1942 het grootst aantal divisies van 53 stuks!

 

Door Werner Haupt wordt in het boek “Heeresgruppe Mitte” (Verlaghans-Henning Podzung 1968) de hele toestand beschreven dus wel inclusief de situatie ten zuiden van de door Grossmann aangehouden weg Smolensk-Wjasma. Werner Haupt komt zelfs op nog meer aanwezige divisies. Hij stelt dat in juni 1942 ca 67 Divisies aanwezig waren en in November 1942 ook ca 67 met daarbij nog 15 extra beveiligingstroepen.

Het aantal Duitse slachtoffers wordt door Haupt geschat op ca 42.000 man. 

 

Stalingrad en de strijd in de Rzhew saillant?

 

Omdat de volledige Russisch aanval keer op keer bij Rzhew mislukt was ten kosten van bijna een miljoen Russen was het voor Stalin van groot belang dat er (voor het moraal) toch een belangrijke overwinning behaalt moest worden. Toen de Duitsers uiteindelijk op

 is de slag om Stalingrad de geschiedenis is ingegaan als het keerpunt van de tweede wereldoorlog. En omdat de problematische omstandigheden voor beide partijen zo’n zware stempel op de strijd hebben gedrukt wordt de slag om Stalingrad als “De meest belangrijke” slag van de oorlog gezien. Er zijn echter veel feiten aan te dragen waarom voor de Russen de strijd om Rzhew zowel tactisch als strategisch veel belangrijker was dan Stalingrad.

Vanaf december 1941 tot en met Maart 1943 verbleef het complete Duitse 9de leger op slechts 200 km van af Moskou. Dit vormde al die tijd een groot gevaar voor de stad en voor Stalin zelf die al die tijd ook in de stad aanwezig was.

Stalin wilde tegen elke prijs een einde laten maken aan dit gevaar.

 

In de Russiache literatuur wordt gesteld dat Shukov na de terugslag van het Duitse leger bij Moskou, in januari een grootschalige aanval langs de volledige frontlijn wilde uitvoeren, waarbij het zwaartepunt bij Rzhew lag.

Volgens het decreet van Stalin van 11 januari moet Rzhew op 11 of 12 Januari 1942 ingenomen worden.

Volgens enkele memoires van Shukov zou Stalin zelf de leiding over de aanval op Rzhew vanaf de winter tot het voorjaar op zich hebben genomen.

 

Tevens wordt in enkele boeken (en website’s) geclaimt dat de aanvallen bij Rzhew bedoeld waren als afleiding om te proberen Duitse troepen bij Stalingrad weg te trekken. Al zou dus Stalingrad voor de Russen belangrijker zijn. Dit is gezien de datum van de start van operatie Mars op 25 November en de datum van de start van Operatie Uranus (bevrijding van Stalingrad) op 19 November duidelijk niet het geval.

 

 

Stalin bezoekt in augustus 1943 Choroschewo nabij Rzhew. Hiervoor en hierna heeft Stalin nog nooit een bezoek gebracht aan het front, zelfs niet aan Stalingrad na de overwinning op het Duitse 6de leger.

Zelfs Chuchill heeft Stalin op 4 maart 1943 persoonlijk gefeliciteerd met het innemen van de stad hij schreef aan Stalin: “Accept my warmest congratulations on Rzhev. I know from our conversations in August how much importance you attach to the liberation of this place.

Zo is te lezen in het boek: CORRESPONDENCE BETWEEN THE CHAIRMAN OF THE COUNCIL OF MINISTERS OF THE USSR AND THE PRESIDENTS OF THE USA AND THE PRIME MINISTERS OF GREAT BRITAIN DURING THE GREAT PATRIOTIC WAR OF 1941-1945

http://www.marx2mao.com/Stalin/WWIICv1.pdf

 

Op 6 maart 1943 antwoord Stalin als volgt: ” Thank you for your congratulations on our capture of Rzhev. Today our troops have taken Gzhatsk.”

 

Op 6 maart 1943 kreeg Shukov de titel Marschalk van de Sovjetunie dus pas na de inname van Rzhew en niet in Februari 43 na de inname van Stalingrad.

 

In de Rzhew-Wjasma Sailant is door de Duitsers het volledige legergroep midden samengetrokken, bestaand uit onderdelen van het 9de het 4de leger het 4de pantser leger en het 3de pantserleger. Bij Stalingrad is alleen het 6de leger aanwezig.

 

De slag om Stalingrad begon pas later namelijk van af 20 augustus 1942 toen de eerste Duitse eenheden de buiten wijken naderde en duurde tot en met 2 Februari 1943 toen het 6de leger zich overgaf.

 

Terwijl op 8 mei 1965 aan de steden Moscow, Leningrad (nu St. Petersburg), Volgograd (toen Stalingrad) , Novorossiisk, Tula, Murmansk en Smolensk de titel “helden stad” werd gegeven, was het pas in april 2005 dat de Duma aan de stad Rzhev in the Tver regio, Yelnya in the Smolensk regio en Oryol en Vyazma de eerbiedwaardige titel “Stad met militaire faam” toekende.

De volgende boeken beschrijven de Rzhew-Wjasma slagvelden;

·        Panzer Division

·        Die 2. Panzer division

·        Geschichte der Rheinisch westfälische 6. infanterie division

·        Brennpunkt die Geschichte der 6. panzer division

·        Die 7. panzer division im 2. weltkrieg (Hasso von Manteufel)

·        Infanterie regiment 9- 26 Panzer division (das Potsdammer infanterie regeiment 9)

·        Geschichte der 20. panzer division. Hitze Frost und Pulverdampf

·        Rzhew 1942-1943 Aus der Geschichte der 36. infanterie division (Conrady)

·        Geschichte der 87. infanterie division

·        Geschichte der 282. infanterie division. DIe vergessene Pilz Division

·        Division 'Das Reich"im bild.

·        Einer vom jahrgeng 23. Kriegstagebuch GrossDeutschland

·        Wir wollen das wort nicht brechen (ss-division 'das Reich')

·        Riding East, The ss-kavalry brigade in Poland and Russia (Mark. Yerger)

·        Model

·        Fallschirmjäger weg und schicksal einer truppe (W. Haupt)

·        Moskau, Rshew, Orel, Minsk (W. Haupt)

·        Heersegruppe Mitte (W. Haupt)

·        Counterpoint to Stalingrad (David Glanz)

·        Panzertrains (Savodny)

·        Rzhew Eckpfeiler der Ostfront (Grossmann)

Deze lijst is niet compleet.