Mijn"vondsten" (Munten, penningen en andere interessante zaken....)
Mijn allereerste "vondst" heb ik gedaan toen ik een jaar of 10 was. In de tuin bij een vriendje. Een halve cent. Toen ik zo trots als een Paauw mijn vondst aan mijn ouders wou laten zien, was ik het muntje al weer kwijt. Waarschijnlijk met mijn zakdoek uit mijn broekzak gevallen. Toch was dit voor mij het "begin" van een muntenverzameling. Veel later heb ik nog een keer een halve cent gevonden. Bij het opruimen van een schuur.
In een oude buffetkast kwam zo'n muntje uit 1885 te voorschijn. Dit was in 2003.
Andere, voor mij bijzondere vondsten van munten waren:
AUGUSTUS 1997: Bij het aanleggen van een vijver in mijn tuin, een gulden uit 1976.
JULI 2002:Nog een gulden gevonden. Deze dateert van 1977. Het bijzondere van deze vondst is dat de munt gevonden is op het "Bunkerterrein" in Vlissingen waar elk jaar gedurende de zomervakantie een kinderproject onder de naam Speelstad plaatsvindt. De gulden kwam tevoorschijn tijdens het opruimen van het terrein op de plek waar jaarlijks de "bar" staat. Het "bijzondere" van deze vondst is dat in 2000 de euro is ingevoerd. Deze gulden heeft dus een aantal jaren in de grond op het terrein gelegen.
We schrijven inmiddels mei 2006. Mijn oorspronkelijke hobby, Nederlandse munten sparen, kreeg een facinerende wending.De metaal dectector deed haar intrede en vanaf dat moment was ik regelmatig te vinden op akkers, velden en stranden, op zoek naar die ene, ultieme vondst...........
Een van mijn eerste echte zoektochten was op 20 mei van dat jaar. Eigenlijk was de allereerste zoektocht 17 mei ( testen van de detector) maar meer dan een roestige spijker die ik overigens nog wel bewaard heb, had ik die 1ste keer niet gevonden. Mijn "echte" allereerste interessante vondst ( nou ja, voor zover je rommel interessant kunt noemen) was op het Badstrand in Vlissingen. Mijn allereerste muntje gevonden met een metaaldetector. Een heuse 50 cent euromuntje uit Finland. Nog steeds neemt deze munt een prominente plaats in de vitrinekast in.
Eerste vondst: restant spijker. Nostalgie: de eerste troep.      De eerste ECHTE munt.               Bijvondsten: 21-05-06
Op 7 juli 2006 heb ik tijdens het zoeken op een strand een "rare bonk" gevonden. Omdat ik het gevoel had dat dit iets "bijzonders" was heb ik de bonk mee naar huis genomen. Thuis heb ik voorzichtig de aanslag (zand, vuil oxidatie) van de bonk verwijderd en toen kwam er een spijkerachtig voorwerp te voorschijn.

In eerste instantie dacht ik dat het een spijker was die vroeger op houten schepen werden gebruikt. Maar nadat ik deze vondst met foto's geplaatst had op een determentatie site kwamen er diverse reacties. Een van deze reacties gaf aan dat het waarschijnlijk om een "spoorwegspijker" gaat uit de 19e eeuw. Uit andere reacties was op te maken dat het ook een "muurhaak"of "duimhaak" kon zijn.
Uiteindelijk (een jaar later) kwam ik er achter dat het toch een oude spijker is. In een documetaire over michiel de Ruyter werd getoond hoe deze spijkers in de 16e en 17e eeuw werden gesmeed.
De spijker heeft inmiddels een ereplaats in de vitrinekast gekregen.
LODEN PENNINGEN............
en andere voorwerpen van lood.........
Vroeger, toen ik nog "jong" was, dacht ik bij het woord LOODJES aan een sportvisser die loodjes aan de hengel deed zodat het haakje op de bodem bleef. Maar sinds ik met een metaaldetector regelmatig zoek op "akkers en velden" weet ik dat er nog een ander soort LOODJES bestaat. (Proffessionals spreken liever van "loden penningen") Lakenloodjes, muntloodjes, zegelloodjes, bakenloodjes en noem maar op. Veel heb ik er tot nu toe niet gevonden. Slechts een handjevol. Maar toch zijn deze loodjes leuk om te vinden en te laten zien. Vandaar een paar, hier op deze pagina.
Soort: onbekend.
Datering: onbekend.
Vindplaats: Mais akker.
Gevonden op 8 oktober2006.

Korte omschrijving: op de voorkant staat in het midden een grote K. daaromheen verschillende letters/cijfers waarvan 50 en TES leesbaar zijn. Op de achterkant staan de letters P.T.
Soort: onbekend.
Datering: onbekend.
Vindplaats: Mais akker.
Gevonden op 8 oktober 2006.

Korte omschrijving: op de voorkant van dit loodje staat een symbool dat op een anker lijkt. De achterkant is egaal plat. Doorsnede is +/- 1 cm.
Soort: onbekend.
Datering: onbekend.
Vindplaats: akker (Middelburg).
Gevonden op 14 januari 2007.

Korte omschrijving: op de voorkant staat een grote 3.
Op de achterkant staat ook iets maar is niet leesbaar.

Soort: loden (armen) penning
Datering: 1400 - 1500
Vindplaats: Boerenerf in Oost-Souburg (Zeeland)
Gevonden op 01 juli 2007

Korte omschrijving: Deze loden penning, ook wel armenloodje genoemd is in de 15e en 16e eeuw gebruikt door het Gasthuis in Goes. Met deze meegeteld zijn er 4 exemplaren bekend. Middelburg, Goes en Nieuwlande) De loden penning staat beschreven in het boekje "Pennincxkens van Loode", geschreven door J.E.L. Peldonk. (Onder nr: 454)

(Met dank aan Jan den Das, ( West Frisea 4 )
en drs J.E.L. (Jan) Pelsdonk (NUMIS / Geldmuseum Utrecht)
Deze, zeldzame loden penning is tot nu toe de mooiste in mijn collectie
Dit muntje (aan de voor- en achterkant gefotografeerd) is in 1998 voor de kust van Sri Lanka door een visser/duiker opgedoken. Bij deze vondst zaten ook nog 3 VOC muntjes. Eentje uit 1751, eentje uit 1786 en eentje waarvan het jaartal niet meer te lezen is. Al deze 4 muntjes tesamen zijn door een kennis van mij die daar op vakantie was en weet dat ik munten spaar, gekocht voor (omgerekend) 10 gulden!

Dankzij speurwerk van een van de leden van de DVP site is deze munt  determinineert. Het blijkt een munt te zijn uit de periode 1273 - 1284, de regeerperiode van King BhuvanaikaBahu  van (Sri) Lanka
In april 2008 vond ik op een van de Walcherse stranden dit flesje. De wildste gedachten kregen toen de vrije loop. Een verloren medicijn ? Cocaine in een flesje ? Na het een poosje in de vitrinekast te hebben gezet ben ik toch maar eens op onderzoek uit gegaan. En wat blijkt, geen cocaine maar wel een medicijn. En niet toevallig verloren door een recreant op het strand. Het is een flesje met ( opgedroogde) Penneceline dat tijdens de bevrijding van Walcheren in 1945 door een soldaat verloren is! Immers, elke soldaat had zo'n flesje bij zich want als je tijdens heftige gevechten gewond raakte kon je niet even op je gemak naar de HAP. Dus toch een bijzondere vondst die zo'n 63 jaar onopgemerkt op het strand verborgen heeft gelegen.
Op zondag 27 april 2008 heb ik een voor mij bijzondere vondst gedaan op een bijzondere locatie. Wat was het geval.... Een van mijn "contacten" uit de computerclub waar ik lid van ben, heeft een groot stuk land achter zijn huis. En dat huis staat in een gebied waar in het verleden interessante archeologische vondsten zijn gedaan. Na een afspraak gemaakt te hebben om te mogen zoeken zijn we in de auto gestapt op weg naar de locatie. Eenmaal aangekomen stond de "landheer" ons al op te wachten  stelde Ron (zo heet de eigenaar) voor om zijn land op te gaan. Ron vond het een leuke activiteit en stelde dan ook voor dat wij met de detector zochten en bij een piep zou hij de spade in de grond stoppen.Zo gezegd, zo gedaan. We liepen langs de schuur en ik verwachtte dat we dan op een akker zouden komen. Maar niets was minder waar! We stonden in een gigantisch grote tuin. Dit was het land waar we zouden zoeken. (Ach weer eens wat anders dan strand of een boeren akker). De eerste tijd vonden we wel wat metaalhoudende voorwerpen. Maar geen bijzondere vondsten. Na een paar uur bezig te zijn geweest ( inclusief koffiedrinken en kletsen) kreeg ik een mooie, duidelijke piep vlak bij een boom. Spade in de grond, graspol eruit, pieper boven het gat, pieper stil. Dus moest er iets in de graspol zitten...... De spanning steeg en ja hoor. Daar lag tie. Een muntje. Mijn eerste reactie was, " een doorkijker". Maar het was geen "doorkijker"! Nadat ik het bovenste laagje vuil er af had geveegd kwam er een hele gave Zeelandia (Zeeuwse duit ) uit 1766 te voorschijn! Mijn eerste echte ( en ook leesbare, oude) munt die ik sinds ik met de hobby begon, heb gevonden.
Strandzoekers gaan meestal voor sieraden en euromuntjes. Maar soms, vooral na een flinke ( voor- of najaars) storm en in perioden dat het strand is "opgehoogd" ( wat in 2010 het geval was op de Walcherse stranden in het kader van de dijkverzwaring) vindt je ook wel eens voorwerpen en muntjes uit het ( verre) verleden. Zo is er bekend dat een aantal jaren geleden bij Domburg na een hevige storm voorwerpen uit de 16e en 17e eeuw bloot kwamen. Zoveel geluk heb ik (nog) niet maar toch ben ik blij met het redelijk gave zilveren dubbeltje uit 1930 dat ik op 4 juli 2010 heb gevonden op het "omgekeerde" Badstrand in Vlissingen.
Dat ook het strand soms bijzondere "schatten" prijsgeeft, bleek wel toen ik op dinsdag 29 mei 2012 op het badstrand van Vlissingen een klein muntje vond.

Mijn eerste gedachte was, (weer) een dubbeltje van Juliana ( een logische gedachte want de afgelopen tijd had ik al verschillende dubbeltjes gevonden op dit strand, Maar het muntje is eigenlijk te klein voor een duppie, dus ik kijk nog eens goed, en wat blijkt.....................
Blijkt het een halve cent van 1864 (willem III ) te zijn !