Hoe, Wat en Waar is er Bowls ?

Bowls lijkt een beetje op het Franse Jeu de Boules, maar is het toch weer net niet.

De ballen (bowlers spreken uitsluitend over 'bowls' of 'woods') zijn namelijk niet helemaal symmetrisch, niet helemaal rond. Ze zijn aan twee kanten wat afgeplat waardoor het gewicht niet in het midden zit. De bowls maken daardoor een curve (bocht) als je ze gooit.

Een bowl is dus zo gevormd dat als een gespeelde bowl langzamer gaat rollen de kant met de kleine ringen met een boog naar binnen draait. Gooi je een bowl heel hard, dan is de kromming minimaal, en gooi je niet zo hard dan is de kromming sterker.

Het spel wordt gespeeld op lange matten die ca. 4 à 4.5 meter breed en 30 meter lang zijn.
Er is dus een vrij grote zaal nodig.

Eerst wordt er een klein balletje (de 'Jack') in de lengterichting van de mat gegooid. De Jack moet binnen bepaalde grenzen stil blijven liggen. Daarna gaan er twee teams op de mat spelen. De teams kunnen uit één, twee, drie of vier personen bestaan. In de clubs zijn het meestal 'mixed teams', b.v. 2 mannen en 2 vrouwen. Hoeveel bowls een team mag spelen hangt af van de grote van het team. Bij een éénmans team spelen de spelers ieder 4 bowls. 2 Spelers in een team spelen ook elk 4 bowls, 3 spelers elk 3 en 4 spelers elk 2 bowls.

Het is uiteraard de bedoeling dat de bowls zo dicht mogelijk bij de Jack stil komen te liggen, want punten verdien je met elke bowl die dichter bij de Jack uitkomt dan de 1e bowl van de tegenstander.

Als nu alle spelers hun bowl hebben gerold worden de punten geteld en is er een 'end' gespeeld en zal de winnaar in het nieuwe 'end' beginnen met de 1e bowl. Techniek, oefening, inzicht en tactiek zijn nodig om bowls op niveau te kunnen spelen. Ook de aparte vorm van een bowl geven je nog de mogelijkheid om een geheel eigen effect te geven aan de bowls.

Bowls is van oorsprong een echte Engelse sport, die daar erg populair is. Misschien bij u bekend van de t.v. of van een vakantie in Engeland of Australië.

Bowls wordt nu wereldwijd gespeeld door zowel jong als oud, man en vrouw, en zowel als indoor- en als outdoor-sport.

Het begon als een buitensport, maar lang niet elk grasveld was daar mooi genoeg voor

Bowls vraagt om een mooi 'gladgeschoren' grasvelden, zogeheten 'greens' tegenwoordig wordt bowls heel veel binnen gespeeld, zeker in Nederland.

De sport is in ons land in opkomsten zo'n 40-tal clubs zijn al aangesloten bij de overkoepelende bond, waar nu al met duizenden spelers in Nederland heel erg enthousiast met deze sport bezig zijn.

Ieder jaar organiseert deze NIOBB (Nederlandse Indoor en Outdoor Bowl Bond) vijf Nederlandse Outdoor kampioenschappen in verschillende onderdelen: de 'singles', de 'pairs', de 'doubles', de 'triples', de 'mixed pairs' en de 'fours'. In die competitie spelen zeker niet alleen ouderen, Dat bowls heel geschikt is voor senioren, wil zeker niet zeggen dat het uitsluitend een sport voor ouderen is. Bowls kan zeker ook heel goed door jongere mensen worden gespeeld..

 

Beginpagina

WION pagina