Het aquarium voor beginnersUit eigen ervaringen is hier beschreven hoe je een aquarium kunt beginnen,
aangevuld met een lijstje veel voorkomende vragen.
(helemaal onderaan kun je terug naar de home-page)

Bezint eer ge begint!
Een oude spreuk, die voor veel zaken geldt, ook voor de al dan niet succesvolle start van deze hobby. U werkt met levende wezens, als u er voldoende tijd en aandacht aan kunt (blijven) besteden zult u er veel plezier aan hebben! Een impulsaankoop brengt toch het risico met zich mee dat er meer werk aan zit dan u gedacht had, met als gevolg dat u uw aquariumplanten en de vissen achteruit ziet gaan, en mogelijk zelfs ziet sterven. Dit stukje gaat over een (sub-)tropisch zoetwater aquarium.

Hoeveel tijd kost het?
Vooral vlak na de aanschaf duurt het een tijdje voor de zaak in "natuurlijk evenwicht" is. Leidingwater is nu eenmaal heel wat anders dan water uit een tropische rivier of beek! Bladeren die beginnen af te sterven moeten op tijd worden verwijderd, u zult moeten uitzoeken hoe vaak u het beste een gedeelte van het water kunt verversen. Hoe ontwikkelen zich algen in uw aquarium, hoe vaak moet u de ruiten schoonmaken. Door het gedrag van de vissen observeren, kunt u later op tijd afwijkend gedrag herkennen, een teken dat er mogelijk iets mis is. Als u enkele weken tot een paar maanden verder bent met uw hobby, is de situatie meestal stabiel, en kunt u op vaste tijden het vaste onderhoud uitvoeren zoals water verversen, ruiten schoonmaken, filter verversen en planten snoeien.

De voorbereiding
Voor u daadwerkelijk begint is het een goed idee om eens te gaan snuffelen in een aquariumwinkel, vraag gerust advies: Als u uitlegt dat u nog geen aquarium heeft, maar erover denkt er een te gaan aanschaffen, snapt die winkelier immers wel dat hij mogelijk een nieuwe klant voor zich heeft! Verder zijn er vele aquariumboeken en kunt u bij de bibliotheek terecht, of.. internet. Begin niet met de moeilijkste, dure vissen of planten. Vraag goed na hoeveel licht bijvoorbeeld een plant nodig heeft, en hoeveel ruimte. Ook voor vissen is van belang hoeveel ruimte een vis nodig heeft. De moeilijkere planten en vissen zijn gevoeliger voor het juiste licht, de zuurgraad van het water, de hardheid van het water, de temperatuur, het voedsel (voedingsbodem voor planten) enzovoort. Dat is allemaal te meten en te beÔnvloeden, maar dat is meer iets voor de gevorderde.

Boodschappenlijst
Wat heb je allemaal nodig voor een tropisch zoetwater aquarium:
- Aquarium
- Lichtbak (deksel) met verlichting (meestal Tl-buizen)
- Een verwarmingselement
- Een filter
- Een algenkrabber ( ruiten van groene aanslag ontdoen)
- Een vangnetje (niet te klein)
- Een stukje slang van 1 tot 11/2 meter (om water af te kunnen tappen en bij te kunnen vullen)
- Een plantenvork ( zit vaak aan de algenkrabber, het is een hulpstuk om planten erbij te kunnen zetten)
- Een of twee schone emmers, liefst alleen voor aquarium, dus nergens anders voor gebruiken.
- Voer voor de vissen (vraag advies hoeveel voer er nodig is)

Verder is handig maar niet nodig:
Een klein bakje met wat gewassen grind erin, voor noodopvang van een vis, als plaats om te jongen bijvoorbeeld. Liefst met een glasplaat erop!
Een onderwater thermometer, om de watertemperatuur in de gaten te houden.
Een tijdklok voor op de verlichting: goed voor de regelmaat van de planten en vissen.
Een luchtpompje en een speciaal water-stofzuigertje dat op die luchtpomp kan worden aangesloten, om de bodem van de aquarium zuiver te houden. (kan ook met het eerder genoemde stukje slang, tijdens water verversen)
Een vensterkbank-kasje om zelf waterplanten op te kweken om in het aquarium te plaatsen.

De aanschaf
Denk goed na waar het aquarium kan staan, een klein bakje van 60 liter weegt meer dan 60 kg... Een grotere bak is eerder in evenwicht en dus makkelijker te houden. Ook kunnen in een grotere bak meer verschillende soorten planten en vissen. Probeer een plaats te vinden die niet rechtstreeks door de zon beschenen wordt, ook niet in de winter, zonlicht helpt de algen. Volg de adviezen of gebruiksaanwijzing rond bijvoorbeeld de ondergrond goed op, dat voorkomt rampen voor later! Vul het aquarium eerst een keer met alleen maar water, dus nog geen bodem of niets. Laat dat een paar dagen zo staan en controleer regelmatig op lekken. Het komt nog maar zelden voor, maar als het gebeurt als alles er al inzit is dat erg lastig. Schaf nog geen vissen of planten aan!

De eerste maal inrichten.
Schaf eerst voldoende bodemmateriaal aan. Een voedingsbodem heeft ook het risico dat het water troebel wordt, voor een beginner is gewoon aquariumgrind prima om mee te werken. Spoel dat grind na aanschaf heel goed uit voordat u het in de bak doet. Net zo lang spoelen tot het spoelwater glashelder blijft. ( Een leuk karweitje in de zomer, buiten met een paar emmers en een tuinslang..) Dan in het aquarium, een voldoende dikke laag. Daarop een schoteltje, daarop het straaltje uit de gieter of slang mikken, dan woelt het grind niet op. Tot enkele centimeters boven de bodem water bijvullen. Dan even stoppen, de planten en eventueel stuk kienhout plaatsen. Neem er de tijd voor. Als u merkt dat u ongeduldig wordt, neem even pauze. Dan heel rustig aan met het eerder genoemde schoteltje het aquarium vullen. De filter aanzetten, de verlichting aan, de verwarming ingesteld op de juiste temperatuur, dus het aquarium volledig aan het werk, alleen nog zonder vissen. Laat dit zo een weekje staan. In het begin kan het zijn dat u overal kleine luchtbelletjes ziet, dat gaat vanzelf na enkele dagen weg.

Trucje: Als uw aquarium een paar dagen staat, vraag dan aan iemand die een aquarium heeft of u een potje aquariumwater mag meenemen. Daarin zitten de nodige bacteriŽn en microben enz. die het water levend water maken. Uw aquarium zal eerder stabiel zijn.

De vissen:
Voordat u eindelijk uw vissen gaat kopen, neemt u een klein beetje water in een zuiver potje, mee naar de aquariumwinkel, en vraag of zij het water even controleren. Als het niet helemaal goed is, niet meteen met allerlei middelen gaan werken, het is nog een milieu in opbouw, geef het de tijd. Kies vissen die tegen een stootje kunnen. Koop niet meteen alle vissen die u in gedachten had, volg het minimilieu dat uw aquarium is, en koop geleidelijk steeds meer vissen. De eerste vissen zijn eigenlijk de pioniers, als die harde jongens in moeilijkheden komen, is uw bak nog niet klaar voor meer vissen. Denk ook op tijd aan een algeneter, een vis die de bladeren afgraast en zo schoon en in goede conditie houdt. Immers, al wat uw vissen aan onderhoud doen, hoeft u niet meer te doen!

Het onderhoud
Tja, het is moeilijk aan te geven wat en wanneer er gedaan moet worden. Dat is iets wat u gewoon door ervaring het beste leert. In het algemeen kunt u het beste niet teveel met de handen in het water komen en niet teveel in een keer water verversen, dat heeft meteen gevolgen voor het milieu in het aquarium. Het water zou goed helder moeten blijven door de filter. Bekijk uw bak regelmatig: zijn de vissen in hun normale doen, liggen er geen dode vissen (onmiddellijk verwijderen!). Zijn er niet teveel afgestorven bladeren, is er niet teveel alg-ontwikkeling, afijn, is alles zich nog steeds op de goede manier aan het ontwikkelen. De filter moet u zoveel mogelijk met rust laten: hier ontwikkelen zich bacteriŽn die het water zuiveren. Vraag bij aanschaf advies: hoe vaak schoon te maken, wanneer filtermateriaal vervangen. Als er iets mis is met uw filter of met de verlichting of de verwarming, onmiddellijk reageren!

En verder
Het is een leuke hobby, u zult merken dat uw kennis van vissen, hun gedrag toeneemt, en voor u het weet zit u te lezen over hun natuurlijke omgeving. Zo ook over planten, hun oorsprong, andere planten van dezelfde familie, het zelf opkweken van planten in "moerascultuur" in een plastic kasje op de vensterbank. En natuurlijk het dagelijkse plezier van een mooi ingerichte aquarium, met de vissen mooi op kleur! U kunt proberen om zelf levend voer te kweken, bijvoorbeeld watervlooien in uw regenton. Een volgende stap is het zelf kweken van steeds "moeilijker" soorten. Deze liefhebberij is heel ver uit te breiden. Er zijn mensen die zich gespecialiseerd hebben in bijvoorbeeld natuurgetrouwe achterwanden, met bijvoorbeeld mangrovewortels, en ruimtes om filter en verwarming in weg te werken. Een andere specialisatie is het zo natuurgetrouw mogelijk biotoop- aquarium, dus alleen planten, vissen, bodem, en achtergrond die ook in die specifieke beek voorkomen! Met verlichting die de lichtkleur van dat gebied het dichtst mogelijk benadert. Wilt u meer weten over specialisaties, kunt u het best kontakt opnemen met een aquarium vereniging bij u in de buurt. Mogelijk weet uw aquarium winkelier het adres! Maar er is ook helemaal niets mis met een mooie gezelschaps-bak, waar verschillende soorten vissen en planten een mooi stukje natuur in de kamer brengen!
Tenslotte wens ik u heel veel plezier van uw hobby toe!


een bak door Amano ingerichtVeel gestelde vragen

Op deze pagina heb ik verschillende reacties gehad, heel leuk en leerzaam, iedereen bedankt!
Ook waren er veel vragen, die heb ik steeds genoteerd, en hieronder doe ik een poging om hierop te antwoorden, in de hoop dat u er ook iets aan heeft!

Vragenlijst

  1. Hoeveel vissen in het aquarium?
  2. Wat is een goede temperatuur?
  3. Hoe vaak water verversen en hoeveel?
  4. Wat is natuurlijk evenwicht in een aquarium?
  5. Wat kan ik doen tegen algen?
  6. Sinds kort hangt er een witte waas aan het wateroppervlak en er zijn een paar vissen dood gegaan!!
  7. Hoe maak ik een aquarium lichtbak?
  8. Lichtbak, hoeveel verlichting?
  9. Wat zijn goede vissen voor beginners?
  10. Hoe kweek ik zelf planten in een vensterbankkasje?

Hoeveel vissen in het aquarium?

Wij beginners willen graag duidelijkheid: even berekenen hoeveel vis in mijn nieuwe aquarium kan. Het liefst hebben we een tabel, zodat we zeker weten wat we doen. Nou, hier is zo'n tabel:

Type aquariumvis: Wateroppervlak per eenheid van lichaamslengte
van de vis (inclusief de staart)
1cm per:
Koudwater- en tropische zeevissen
120 cm2
Zoetwatervissen (koud water)
75cm2
Zoetwatervissen (tropisch)
25cm2

Kunt u er iets mee? Ik niet!
Als we lezen over vissen, lezen we al snel dat de ene vis meer ruimte nodig heeft dan de andere, de ene wil flink kunnen uitzwemmen, de ander heeft veel minder ruimte nodig. Dus blijf ik bij mijn eerder advies: vraag voordat u koopt, bij een goede handelaar om advies! Vertel de maten van uw bak, vertel hoe die beplant is, wat voor filter u heeft en welke vissen er al inzitten en vraag of er nog bij kunnen. Later kunt u dat dan ook zelf inschatten, op basis van ervaring. De filter is bijvoorbeeld van groot belang, omdat een biologisch goed werkende filter afvalstoffen beter opruimt dan een filter die alleen zwevend vuil verzamelt.
Dus dit soort tabellen is onzin.

Back to Top

Wat is een goede temperatuur?

Dat hangt af van de vissen en de planten die u in uw aqarium wil houden.
Noteer daarom van alle planten en vissen de volgende info:
het temperatuurbereik (en als u dan toch bezig bent...)
de benodigde zuurgraad van t water ( Ph)
de benodigde hardheid van t water

Zorg dat u geen vissen die zeer hard water willen, naast vissen zet die zuur water willen, u kunt het hen nooit beiden naar de zin maken... zo ook met de temperatuur.

Bedenk ook dat warmer water zuurstofarm water is.
En warmer water maakt uw hobby duurder, u verwarmt toch elektrisch??
Om al die reden heb ik mijn bak op 22C gezet, dat valt binnen de grenzen die mijn planten en vissen nodig hebben. In de zomer wordt de bak dan wel wat warmer, tot boven de 30C zelfs, vanwege de omgevingstemperatuur en de verlichting, maar ik heb geen schade kunnen ontdekken.

Back to Top

Hoe vaak water verversen en hoeveel?

Water verversen doen we om (giftige) afvalstoffen te verwijderen. Met een slang zuigen we het water vlak boven de bodem weg. Daardoor verwijderen we uitwerpselen en dode bladeren etc ook meteen.
Het heeft ook een nadeel: Door waterverversing veroorzaken we een plotselinge verandering in het milieu, de waterkwaliteit verandert opeens. Dus niet alles ineens, dat moge duidelijk zijn.
De meeste beginnerbakjes in de handel zijn zo'n 60 liter: 60 X 30 X 32 cm of zoiets. In de meeste emmers zit 10 liter. Als u dus een emmer afhevelt, en een emmer schoon water terugplaatst, hebt u zo'n 15% ververst. Dus als u maximaal 1/5 ververst, kunt u in dit voorbeeld maximaal anderhalve emmer verversen.
Ikzelf ververs ongeveer elke week 10 a 20%, en soms heb ik geen tijd, en zit er 14 dagen tussen. Aan het gedrag van de vissen: actiever en mooi op kleur, kan je zien dat ze een waterverversing kunnen waarderen!

Back to Top

Wat is natuurlijk evenwicht in een aquarium?

Hierop is het antwoord simpel: Dat bestaat niet! (in bovenstaand stukje heb ik die term niet voor niets tussen aanhalingstekens gezet...)
U moet niet vergeten dat u met kunst en vliegwerk probeert in een glazen bak een stukje natuur na te bootsen! In een wat langer bestaande bak groeien de planten rustig en gelijkmatig, zitten de nodige noodzakelijke bacteriŽn in de bodem die afval opruimen, wordt het filter niet te snel overmatig vuil, en blijven de vissen goed op kleur. Het onderhoud kan volgens een min of meer vast schema, er volgen geen verassingen van plotseling afstervende planten of vissen of een plotselinge slakkenplaag of heftige algengroei. Dan hebt u het goed voor elkaar: de zaak is stabiel, en in evenwicht.

Back to Top

Wat kan ik doen tegen algen?

Allereerst: algen horen erbij. Een lichtgroen laagje over stenen e.d. kan ook best mooi zijn, geeft een natuurlijk uiterlijkÖ Maar een groene laag op uw ruit zorgt voor een lelijke, onverzorgde indruk. Die laag op het glas kunt u regelmatig verwijderen met een algenkrabber: er zijn magnetische: de ruwe kant in het water, de zachte kant buitenop, en zonder natte handen kunt u de ruit zuiver maken.
U kunt proberen de oorzaken van buitensporige algengroei te vermijden waaronder behoren:
*  te groot voedselaanbod
*  te voedselrijke bodemgrond
*  vervuilde filter
*  stagnerende plantengroei
*  teveel organisch afval
*  teveel direkt zonlicht in de aquarium
Een matig visbestand in verhouding met de grootte van uw aquarium, een uitgebalanceerde voedingswijze en een gezonde plantengroei zullen al veel moeilijkheden op gebied van algvorming voorkomen.

Verder zijn er heel veel verschillende soorten algen, veel te veel om hier uitgebreid op in te gaan. Ik wil mij beperken tot enkele soorten:
*  groene alg
*  bruine alg
*  blauwe alg
*  draad-alg (groen)
*  punt-alg (een toefje groen, zet zich op een puntje vast, en wordt een stevige pluk)

De blauwe alg is giftig, je vissen in een andere bak, aquarium legen, alles heel goed schoonmaken, en alleen de zuivere planten terugzetten. Wat ik ook gehoord heb, maar geen idee of het werkt: blauwe alg uit aquarium verwijderen, en in je filter doenÖ Daar sterft de blauwe alg, geeft stoffen af die ook de alg in de bak doet sterven! EhhÖ voor eigen risico hoor! Nergens bevestiging kunnen vindenÖ
Draad-alg: is lastig, lelijk, te verwijderen met een sateh-prikker die je er in ronddraait.
Bruine alg: is net als groene alg een dunne laag over bijvoorbeeld stenen, maar soms ook op bladeren, die daardoor minder licht opnemen en op den duur afsterven.
Groene Alg: Op zich een normaal verschijnsel, wordt door alle alg-etende vissen normaal gesproken voldoende onder controle gehouden, behalve als er teveel voedingsstoffen in het water zitten, je hebt dan een algenplaag.
Wat vaker waterverversen, waardoor je de afvalstoffen verwijdert kan een oplossing zijn, of in de middag de verlichting een of twee uur uitdoen, algen kunnen daar slecht tegen, hogere planten en vissen hebben daar geen last van. Ook kunt u filteren over turf, verandert de chemische waarden in het water. Vraag advies bij de aquariumhandel.
Teveel direkt zonlicht veroorzaakt ook een explosieve algengroei. Mogelijk schijnt in een bepaalde periode (zomer of winter) de zon direkt op je bak? Probeer dat te voorkomen, door zonwering of, als dat mogelijk is een andere plaats voor je aquarium te kiezen!
De Siamese Algeneter (Crossocheilus siamensis) lust bruine en groene alg, een harde werker, maar jaagt soms achter de andere vissen aan. Volgens mij doet hij ze niets, jaagt ze alleen wat op.
De "Otocinclus Vittatus" en andere Otocinclus soorten zijn ook alg-eters, gezellige visjes, koop er meerdere, groepsvisje.
Een zoetwatergarnaal, de "Caridina japonica" lust ook draadalg, en bruine.. en groeneÖ Ik heb ze nog niet zo lang, maar voor mij zijn het de kampioenen in algbestrijding! Mijn aquarium is door hun toedoen nu vrijwel alg-vrij, ik hoop dat ze toch overleven... Leuk beestje ook, koop er meerdere, voelen ze zich veiliger.

Tja, het heeft dus onder andere met de watersamenstelling te makenÖ In boeken en op internet kan je van alles vinden over de chemie van het water. Niet op deze site dus. Ik persoonlijk zie chemische toevoegingen niet zitten, zeker die medicijnachtige benadering niet, je doodt ook de "goede" bacteriŽn en algen denk ik dan altijdÖ Ikzelf geloof meer in de punten die hierboven al genoemd staan: voedselaanbod, voedingsbodem, filter, afval, verlichting. Maar dat is puur persoonlijk.

Back to Top

Sinds kort hangt er een witte waas aan het wateroppervlak en er zijn een paar vissen dood gegaan!!

Die witte waas komt wel eens meer voor, is de uitscheiding van bepaalde bodembacteriŽn. In een nieuw ingerichte bak ontwikkelen die zich sneller dan anderen, later herstelt zich dat weer. Die waas verhindert zuurstofuitwisseling, je bak wordt afgesloten. Een methode is om te zorgen voor wat meer stroming over de bodem, je filter lager hangen bijvoorbeeld. Verder stug doorgaan met verwijderen van die laag, door keukenpapier op het oppervlak te leggen, en er meteen weer af te halen bijvoorbeeld. Als je bak wat langer staat, wordt t geleidelijk minder.Die bruine waas op de bodem is waarschijnlijk geen alg, maar ook afscheiding, de bodem krijgt daardoor geen zuurstof, en die bacteriŽn hebben geen zuurstof nodig... zijn dus de "verkeerde" bacteriŽn! Flink doorluchten, en stroming langs die bodem! Volwassen vrouwtjesguppen heb ik zien eten van die witte laag, maar dan mag het niet te veel zijn. Zouden het eiwitten zijn?

Back to Top

Hoe maak ik een aquarium lichtbak?

Er zijn standaard kunststof lichtbakken te koop. Maar als Uw aquarium een afwijkende maat heeft, kan het nodig zijn om zelf een kap, lichtbak te maken. Als materiaal kunt u bv watervast triplex gebruiken. Houdt rekening met het verdampen van het water: zorg dat uw kap wat oversteekt. Denk ook aan de hoogte van de bak: de verlichting, meestal waterdichte Tl-armatuur moet natuurlijk niet in het water hangen. Zelf ben ik niet echt handig daarin: in het verleden heb ik een kennis die timmerman is, een mooie bak laten maken. Een elektricien heeft er voor mij een mooi TL-systeempje in gemaakt. Van tevoren heb ikzelf de bak eerst in de grondverf gezet, en daarna in een goede kwaliteit mat-wit gelakt, drie lagen, zodat het later ook goed afwasbaar is. (zie ook: lichtbak, hoeveel verlichting)

Back to Top

Lichtbak, hoeveel verlichting?

Trocal- de Luxe Amazon Day

De lichtsterkte is voor plantengroei erg belangrijk.
De minimale behoefte bij een aquarium tot 40 cm diep is een TL buis over de lengte van de bak. Bij diepere of extra brede bakken neemt u er twee.
Als u planten wilt houden die sterke lichtbehoefte hebben, zult u 3 tot 4 buizen nodig hebben, die 12 uur tot 16 uur per dag branden (tijdklok!)
Gebruik goede, waterdichte armatuur, zorg dat u elke TL ook apart kunt schakelen. Er zijn speciale "lichtkleuren" voor de aquarium, gebruik een type daglichtkleur, vraag alweer bij de vakhandelaar om een advies.
De lichtsterkte van een TL loopt snel terug: na ongeveer een jaar kunt u die het beste vervangen. (Zelf doe ik dat na ongeveer anderhalf jaar, let op de plantengroei!)

Back to Top

Wat zijn goede vissen voor beginners?

Allereerst: er bestaan geen beginners-vissen!
Verderop noem ik bijvoorbeeld de Gup. Er zijn echter zeer ervaren mensen bezig met het zeer zorgvuldig kweken van een nieuwe kleurvariant of staartvorm. Dat zijn echt geen beginners hoor!
Wel zijn er soorten die meer tolerant zijn, dus waarvoor de zuurgraad niet zo heel nauw luistert, en de hardheid, en de temperatuurÖ
Kijk dus in overzichten van vissen naar zo ruim mogelijk:
- zuurgraad
- hardheid
- temperatuur
Waarin deze vissen zich goed voelen. Dan is het al gauw goedÖ
Een paar voorbeelden:
*  De Chinese Danio, leeft oorspronkelijk in heldere, snelstromende beekjes in China, waar de temperaturen nogal uiteenlopen. Gevolg: kan goed leven van 5 tot 28 graden Celsius! (mits geleidelijke temperatuurverschillen)
*  De Gup: een goede vis om een jonge bak mee op te starten: ongeveer alleseter, in alle waterlagen, en levendbarend. Drie vrouwtjes op een of twee mannetjes, en uw aquarium raakt vanzelf overbevolktÖ En als er teveel visjes komen, worden de volwassenen kannibalen, en eten de jongen. Dat doen ze niet zolang er voldoende ruimte en voedsel is.

Back to Top

Hoe kweek ik zelf planten in een vensterbankkasje?

De meeste planten in onze aquarium zijn eigenlijk moerasplanten:
ze kunnen zowel boven water als onder water goed leven!
Er zijn enkele "echte" waterplanten zoals waterpest die kunnen alleen onder water leven.
Het zelf kweken van aquariumplanten is eigenlijk heel eenvoudig: gewone potgrond, eventueel vermengd met wat wit zand volstaat. deze grond doe je eenvoudig in het kasje, zo'n vijf centimeter dik, en maak je goed nat.
Er hoeft geen water bovenop te blijven staan.
Dan doe je wat topjes, stekjes van planten erin, en zet de deksel erop. De eerste dagen hou je de beluchtingsopeningen dicht. Daarna een klein stukje openzetten.
klaar!
Van sommige planten kun je ook stukjes stengel, met een paar blaadjes eraan, op de bodem leggen, die moeten dan ook opnieuw uitlopen. Ik weet zo uit het hoofd niet meer welke, dus probeer maar wat uit...
Dit kasje staat bij mij in de winter binnen, op een verwarmde vensterbank, voor een raam op het noorden, dus niet in direkt zonlicht. De planten groeien dan wel, maar wat dun en lang. In de zomer gaat het kasje naar buiten, maar ook niet in direkt zonlicht. Dan groeien de planten snel en mooi vol uit.
Ik gebruik het ook voor planten die het blijkbaar even niet goed redden in het aquarium, ze krijgen dan de kans om nieuwe bladeren te vormen, zonder last te hebben van algen, en daarna doen ze het vaak veel beter!
Deze manier van kweken noemt men "emers" kweken, in plaats van "submers" = onder water...
Bij het terugzetten in het aquarium moet je de planten goed afspoelen, de wortels vrij maken van de aarde, en bij lange wortels er gerust een flink stuk afknippen. Deze te lange wortels zullen toch beschadigen bij het planten, en dan afsterven (afval in aquarium). Zorg dat je genoeg wortels eraan laat om de plant goed te kunnen verankeren.
Sommige planten hebben emers een iets ander uiterlijk of kleur dan submers. Je zult zien dat de plant zich weer opnieuw aanpast (kleur) als die weer onder water komt. Na een korte overgangsperiode gaat de plant meestal goed verder met groeien.
Het is leuk om te doen, en er is weinig werk aan, zo nu en dan de bodem opnieuw bevochtigen, maar dat hoeft niet vaak. Soms komen er algen op de bodem, gewoon laten zitten, bij het terugplaatsen van de planten opletten dat je alles goed afspoelt.
Met een vork hark ik soms voorzichtig door de bovenste laag van de aarde, om te voorkomen dat er een harde ondoordingbare laag ontstaat, die geen lucht meer toelaat.
Bij mij is de laatste (winter-)kweek eigenlijk te lang in het kasje blijven zitten, (genoeg planten in het aqarium..) het is een heel oerwoudje geworden, maar daar haal ik genoeg stekjes vandaan om de zomerkweek weer mee te starten.

Back to Topterug naar homepage   
naar aquarium - links


mail je commentaar over deze pagina.