UItgever: Parker; Hasbro
Auteur: Anthony E Pratt
Aantal spelers: 2 tot 6
Vanaf 8 jaar

Review door Frank

Cluedo

De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoring:
Handleiding/materialen:
Beginners:
Gevorderden:
Korte termijn:
Lange termijn:
Strategie/geluk:
TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Cluedo, wie kent het niet? Het spel speelt zich af in een landhuis met negen kamers. In 1 van de kamers wordt dokter Black vermoord. Er zijn 6 mogelijke daders, 6 mogelijke moordwapens en 9 mogelijke moordlokaties in het spel. De spelers hebben handkaarten met deze gegevens, iedere speler beschikt dus gedeeltelijk over vitale informatie. De feitelijke dader, het moordwapen en de moordlokatie staan op de handkaarten die aan het begin verdekt in een zwart mapje zijn gedaan, deze kaarten bevinden zich als enige niet bij de deelnemende spelers.
Met twee dobbelsteen verplaats je je speelfiguur (1 van de 6 verdachten) tussen de kamers, en -eenmaal gearriveerd in een kamer- mag je 1 van je medespelers ondervragen: bijv. was het mevrouw Green met een kandelaar in deze kamer ? De ondervraagde speler moet, zo mogelijk, 1 van de gevraagde kaarten laten zien. Door observatie en deductie probeert elke speler er als eerste achtergekomen door wie, hoe en waar de moord gepleegd is. De eerste die het correcte antwoord luid verkondigd heeft wint uiteraard het spel.

Mijn cijfer =
-----------------------------
Eindcijfer =

Wellicht kent u de puzzelboekjes met de zogenaamde logigrammen: door onmogelijkheden weg te strepen en scherpzinnig op alle vragen te letten kan men tot het juiste antwoord komen. Cluedo is een Whodunnit-spel en is als zodanig nog steeds onderhoudend, alhoewel op lange termijn eentonig. Ronduit zwak is de rol van de dobbelsteen, want door die dobbelsteen wordt de ongunstig gooiende slimmerik sterk beperkt (tip: probeer bij grote ergernis vanwege dit feit het Cluedo-kaartspel eens). Van de oude garde verdient Cluedo het nog als een van de weinige spellen om in de Intertoys- en Bart Smit-boekjes te verschijnen, in tegenstelling tot spellen als Levensweg, Mankomanie en Hotel, alhoewel ik meen dat er intussen wel betere spellen in de Whodunnit-categorie, zoals het fenomenale Inkognito, zijn verschenen.
Ondertussen zijn van Cluedo een aantal varianten verschenen, zoals het een "klassieker"betaamt: Simpsons, ScoobyDoo, Dungeons and Dragons, Junior (stel je voor, je zou eens verlies kunnen gaan leiden door de kindermarkt niet mee te pakken!), het eerder genoemde kaartspel (de aardigste) en tegenwoordig ook een in Nederland verschenen elektronische bordspel-versie.