Uitgegever: 999 Games
Auteurs: Philippe des Pallieres
Aantal spelers: 2 tot 4
Speelduur 20 minuten
Vanaf 5 jaar

Review door Frank (juni 2005)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Herders en Schapen


De beoordeling:
BEKORINGSFAKTOR:
SPELMATERIAAL:
BEGINNERS?:
GEVORDERDEN?:
SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
STRATEGIE/GELUK:

TOTAAL

 

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Elke speler is herder van een kudde schapen van dezelfde kleur: zwart, geel rood of blauw. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren. De spelers passen elke beurt tegels aan elkaar zodat een landschap ontstaat met weiden, dorpen en bossen. Zij proberen met de schapen in hun kleur een zo groot mogelijke omheinde weide te maken, waar hongerige wolven niet bij kunnen. Weiden worden door hekken en bossen omheind. Door het toedoen van andere spelers ontstaan per kleur kleinere weiden. Echter alleen schapen in de eigen kleur in hun grootste omheinde weide leveren uiteindelijk punten op.
De spelers verdienen bonuspunten door vroegtijdig te stoppen.

Deze uit de handleiding van het spel geciteerde inleiding dekt al behoorlijk goed de lading. Ik wil echter puntsgewijs nog wat details uit het spel aanstippen:

Mijn worp =
-----------------------------
Eindworp =

Herders en schapen is een onderhoudend spelletje, en kent enkele leuke elementen. Zo weten de spelers niet van elkaar wie met welke kleur speelt; helaas is het wel zo dat men tijdens het spelen al snel kan ontdekken, aan de speelwijze van de medespelers, wie wie is. Het vroegtijdig stoppen en het daardoor kunnen winnen van bonuspunten vind ik een leuk idee. De graphics op de tegels zijn cartoonesk, maar wel leuk te noemen.
Helaas wordt Herders en Schapen in zijn beoordeling ernstig beperkt door de tegels die men in de handen heeft: deze hebben afbeeldingen aan beide zijden, en dat maakt –zeker wanneer men veel tegels heeft- het bekijken van de tegels lastig en irritant. Jammer, want verder is dit spel goed te pruimen.