Uitgegever: 999 Games
Autuer: Michael Schacht
Aantal spelers: 3tot 5
S peelduur circa 45 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Review door Frank

Het Vatikaan
Het Duel

 

Kardinaal en Koning

De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoringsfaktor
Handleiding/materialen
Beginners?
Gevorderden?
Spelplezier Korte Termijn
Spelplezier Lange Termijn
Strategie/Geluk
TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Europa, hetcentrum van de macht in de 12e eeuw. Invloedrijke kloosterorden strijden om de macht. Door het uitspelen van kaarten stichten de spelers kloosters en zenden ze raadsheren naar de palaizen van de koningen. De spelers krijgen punten voor het geschikt plaatsen van de kloosters en voor succesvolle verdragen tussen de raadsheren van verschillende landen. Aan het eind van het spel wint de speler met de meeste punten.


Drie tot vijf spelers kunnen meespelen: ieder krijgt 3 kaarten uitgedeeld. Er zijn 55 speelkaarten: 13x Franken/Aragon, 12x Beieren/Bourgondië, 11x Lotharingen/Italië, 10x Engeland/Schwaben en 9x Frankrijk. De negen zojuist genoemde landen worden getoond op het spelbord, en de landen die zojuist gekoppeld vermeld werden hebben dezelfde kleur, corresponderend met de passende speelkaarten. Elke speler heeft 8 raadsheren en 20 kloosters in zijn voorraad.


De landen op het spelbord bevatten ieder 1 plek waar raadsheren geplaatst kunnen worden en 4 tot 8 plekken waar kloosters geplaatst kunnen worden. Wanneer een speler aan de beurt is dan mag hij twee speelstukken in één reeds bezet land of één speelstuk in een nog leeg land plaatsen. Het plaatsen van één speelstuk kost één kaartje, corresponderend met het land waar de plaatsing plaatsvindt. Als men het kaartje niet heeft dan mag men twee identieke kaartjes van een andere kleur betalen. De ezelsbrug in handleiding van Kardinaal en Koning luidt: je mag met maximaal 3 kaarten, maximaal 2 speelstukken in 1 land plaatsen. Kloosters mogen alleen maar op de kloostervelden geplaatst worden, 1 per veld, en voor het plaatsen van raadsheren geldt het volgende: het aantal kloosters van de speler met de meerderheid aan kloosters in een land, bepaalt het maximum aantal raadslieden in dat land. Ik weet het, het klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk valt het erg mee.
Aan het eind van zijn beurt vult de speler zijn hand weer aan vanaf de trekstapel of vanaf twee ernaast openliggende kaarten.

Wanneer de trekstapel voor de eerste keer op is volgt direkt een telling: er wordt bij de eerste telling alleen gekeken naar de kloostermeerderheden in de landen. En, zoals u al verwacht, wanneer de trekstapel voor de tweede maal op is volgt een tweede telling. Nu worden niet alleen de kloostermeerderheden bekeken en gewaardeerd, maar ook de raadslieden (wanneer een speler in twee landen waartussen een verdragslijntje loopt de meerderheid heeft dan krijgt hij het totale aantal raadslieden in deze twee landen in punten) en aaneengeschakelde kloosters (>4) in één kleur worden gewaardeerd.

BEKORINGSFAKTOR:
Een niet al te grote doos, een pakkende illustratie aan de voorzijde en een grote foto van het spelbord op de achterzijde. Verwacht geen volle doos echter: twee zakjes met speelstukken, één stapel spelkaarten, het spelbord en de handleiding, maar ja kwantiteit zegt niet alles.

SPELMATERIAAL:
Een nette handleiding met veel voorbeelden en geen onduidelijkheden. Een samenvatting in de kantlijn zou handig geweest zijn. De speelstukken zijn qua kleur en vorm goed van elkaar te onderscheiden, evenzo de speelkaarten.

BEGINNERS?:
Kardinaal en Koning kent een korte speelduur, ongeveer 45 minuten, en behoeft niet te veel uitleg. Het spel zou beginners moeten aanspreken.

GEVORDERDEN?:
Verraderlijk veel diepgang voor zo'n "klein" spelletje. Het is de kunst in dit spel zo all round mogelijk te spelen: in zoveel mogelijk landen meedoen met de kloostermeerderheid en daarbij toch niet je raadslieden uit het oog verliezen.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
Overzichtelijke beurten die ook kort van duur zijn, met daarbij toch een keur aan taktische overwegingen. Op korte termijn zit dit spel wel goed dus.

SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
Wanneer vaker gespeeld wordt Kardinaal en Koning en scherp en venijnig spel, hetgeen gevorderden zeker zal bekoren. Ook de relatief korte speelduur zorgt ervoor dat dit spel een aantrekkelijk voorgerecht is in de aanloop naar een groot bordspel.

STRATEGIE/GELUK:
Ik ben aangekomen bij de zwakste schakel van dit spel, de geluksfaktor die speelt bij de handkaarten. Trek je steeds slechte combinaties van handkaarten dan sta je erg zwak in dit spel.

Mijn worp =
-----------------------------
Eindworp =

Kardinaal en Koning ligt al sinds 2000 in de Nederlandse winkels, doch ik heb het pas onlangs gekocht. En jongens, wat heb ik daar en spijt van, want dit spel is qua prijs, grootte en tijdsduur een klein spel, maar al spelende heeft Kardinaal en Koning het kaliber van een groot bordspel. De kansfaktor die soms naar bovenkomt bij het trekken van nieuwe handkaarten is niet storend, omdat er desondanks vele wegen naar Rome leiden. Auteur Michael Schacht is in mijn achting gestegen, want Kardinaal en Koning is een klein maar fijn pareltje in de 999Games collectie!
Er is begin 2005 een nieuwe versie verschenen bij het Duitse Abacus Spiele onder de naam China:

 

Het Vatikaan : In deze kleine uitbreiding, die als extraatje is uitgegeven door 999 Games op het elfde Spellenspektakel, wordt een klein spelbordje, het zogenaamde Vatikaan, neergelegd naast het normale spelbord. Op dit spelbordje staan 4 kolommen: De linkse twee kolommen zijn de raadsheerkolommen en bevatten plekjes voor acht landen (alle landen minus Frankrijk). De rechtse twee kolommen zijn de kloosterkolommen en bevatten wederom acht plekjes, exclusief Frankrijk.
Een speler kan nu, in plaats van het zetten van stukken op het gewone bord, tegen betaling van twee identieke kaarten, een raadsheer plaatsen in één van kolommen. Er mag in elke kolom maar één raadsheer staan, en aangezien er maar vier kolommen (van vier landen) zijn kunnen er maximaal vier raadsheren komen te staan. Aan het eind van het spel geven de raadsheren in het Vatikaan aan de bezitters ervan verdubbeling van de punten in de landen waar zij staan, en dan ofwel voor de raadsheren (linkse twee kolommen) ofwel voor de kloosters (rechtse twee kolommen). Kardinaal en Koning is al een goed spel, en blijft even goed met deze uitbreiding. Het Vatikaan is dus met name leuk voor diegenen die K&K vaak spelen en weer eens wat anders willen. Hoe kom je aan deze uitbreiding, zult u zich afvragen? Welnu, gaat naar de homepage van Michael Schacht en download hem!

Het Duel : Voor diegenen die slechts met zijn tweeën willen of kunnen spelen en geen genoeg kunnen krijgen van Kardinaal en Koning is er, wederom via de homepage van Michael Schacht, een tweespeler variant te downloaden. De spelers besturen nu beurtelings een fiktieve deelnemer, de Koning. Dit zou een beetje saai zijn, ware het niet dat de spelers in hun beurt één van hun uitgespeelde kaarten voor zich neerleggen. De speler die de meeste kaarten van een bepaalde kleur voor zich heeft liggen, krijgt de bezitterskaart, die hij natuurlijk ook weer kwijt kan raken zodra de andere speler evenveel kaarten heeft. Als bij de telling de bezitterskaart (er zijn er vijf) aan zijn kant is, dan krijgt de speler in de met de kaart corresponderende landen ook de punten van de kloosters van de Koning.
Voor de liefhebbers van K&K die zeer geregeld met maar twee spelen is deze variant een must!

 

----