Uitgever:Ravensburger
Auteurs: Marcel-André Casasola Merkle en Tobias Biederman
Aantal spelers:3 tot 6
Vanaf 8 jaar
Duur: 30 minuten

Review door Frank Aubergine Q

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Knollen voor Citroenen


De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoring:
Handleiding/materialen:
Beginners:
Gevorderden:
Korte termijn:
Lange termijn:
Strategie/geluk:
TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Knollen voor citroenen is weer een grappige toevoeging aan het kaartspelgenre. Probeer al bluffend als eerste al jouw handkaarten uit spelen.
Er wordt gespeeld met 86 groentekaarten, waarbij de samenstelling en verdeling als volgt is:

9 Aubergines:
3x 6 punten
2x 7 ,,
2x 8 ,,
1x 9 ,,
1x 10 ,,
11 Tomaten:
3x 5 punten
3x 6 ,,
2x 7 ,,
2x 8 ,,
1x 9 ,,
13 Wortels:
3x 4 punten
3x 5 ,,
3x 6 ,,
2x 7 ,,
2x 8 ,,
15 Paprika’s:
4x 3 punten
3x 4 ,,
3x 5 ,,
3x 6 ,,
2x 7 ,,
18 Aardappelen:
5x 2 punten
4x 3 ,,
3x 4 ,,
3x 5 ,,
3x 6 ,,
20 Komkommers:
5x 1 punten
5x 2 ,,
4x 3 ,,
3x 4 ,,
3x 5 ,,

Op elke groentekaart staat dus een puntwaarde, of liever gezegd strafpuntwaarde. De groentekaarten worden geschud en elke speler krijgt verdekt 6 handkaarten.
De startspeler legt verdekt één kaart in het midden van de tafel en noemt één van de zes groentesoorten. De genoemde groentesoort hoeft niet persé dezelfde te zijn als de neergelegde kaart. Daarna is de speler links van hem aan de beurt. Deze kan nu één van de volgende twee handelingen doen:

  1. een kaart uitspelen, waarbij de door de startspeler gevraagde groentesoort dient te worden uitgesproken maar niet noodzakelijkerwijs hoeft te worden neergelegd, of
  2. in twijfel trekken, waarbij hij in dit geval de door de vorige speler neergelegde kaart opendraait . Heeft de twijfelaar terecht getwijfeld (de kaart betreft een groentesoort die de vorige speler niet genoemd had), dan moet de vorige speler een aantal kaarten van de trekstapel pakken dat gelijk is aan de waarde op de omgedraaide kaart. Heeft de twijfelaar onterecht getwijfeld dan moet hijzelf de kaarten van de trekstapel pakken.

Na 1) is de volgende speler aan de beurt, waarbij de keuzen 1) en 2) weer gelden. Na 2) begint een nieuwe ronde, te beginnen bij de speler die strafkaarten moest trekken.
Belangrijk te weten is dat elke speler aan het begin naast de zes groentekaarten ook nog vier speciale kaarten krijgt, die ieder één maal ingezet kunnen worden:
Bom: Deze wordt gesloten uitgespeeld. Indien de volgende speler twijfelt en dus de Bom omdraait dan moet hij al de in deze ronde neergelegde groentekaarten als straf op handen nemen.
Groentekeuze: Deze wordt open gespeeld. De uitspeler mag nu een nieuwe groentesoort noemen, maar geen groentekaart meer afleggen.
Verandering van richting: Deze wordt open gespeeld en verandert de speelrichting.
Dubbel verdacht: Deze wordt open gespeeld wanneer er getwijfeld wordt. De strafpunten op de betwijfelde groentekaart worden verdubbeld!

De speler die als eerste al zijn handkaarten uitspeelt mag zich winnaar noemen, maar let op: ook jouw laatste neergelegde handkaart kan betwijfeld worden!

Mijn worp =
-----------------------------
Eindworp =

Dit geinige kaartspelletje geeft een leuke draai aan het bekende Pesten- of Uno-idee: leg al jouw handkaarten als eerste af, maar nu gesloten! Door de constante dreiging van het betwijfeld worden hangt er een gespannen en lacherig sfeertje onder de spelers, en dat is leuk.
Als ik kritisch mag zijn dan heb ik toch twee aanmerkingen. De eerste is een kleine aanmerking, die speeltechnisch niet van belang is: het overzicht van de groentekaarten in de start van de handleiding is totaal niet kloppend, en dat is slordig. De tweede aanmerking is belangrijker: op elke groentekaart is alleen de strafpuntwaarde te zien, maar niet het aantal en de “zwaarte” van deze groentesoort, zoals dat bijv. in Boonanza wel het geval is. Jammer, want het is best wel van belang om te weten dat aubergine veel zeldzamer is dan bijv. komkommer.
Maar verder....is Knollen voor Citroenen met recht een "gezelschaps"spelletje en krijgt het dus een plaats in mijn kaartspel top-10.
Leuk om te weten is dat Marcel-André Casasola Merkle één van de auteurs van dit spel is, en dat hij tevens auteur is van de qua zwaarte vrijwel tegenovergestelde kaartspellen Verräter en Meuterer!