UItgever: 999 Games
Auteurs: Tom Lehmann
Aantal spelers: 3 tot 6
Vanaf 12 jaar
Speelduur circa 45 minuten

Review door Frank

Magelaen

De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoringsfaktor
Handleiding/materialen
Beginners?
Gevorderden?
Spelplezier Korte Termijn
Spelplezier Lange Termijn
Strategie/Geluk
TOTAAL


Ga naar dit spel op Spellink.nl

 

In Magelhaen, in het Engels iets leuker "Pizarro en Co" genoemd, draait alles om 6 ontdekkingsreizigers, Pizarro, Magelaen, Columbus, Cooke, Polo en da Gama. De spelers investeren in één of meerdere ontdekkingsreizigers, en diegene dit zo gunstig mogelijk doet wint het spel. Maar laat ik de spelregels hieronder nog wat uitgebreider uitleggen.

Magelaen verloopt over drie biedingsronden: in de eerste ronde worden er van elke ontdekkingsreiziger drie kaarten geveild, in de tweede ronde van elke ontdekkingsreiziger twee kaarten en in de derde en laatste ronde van elke ontdekkingsreiziger één kaart. Wie in de eerste ronde als hoogste bieder succesvol een kaart binnenhaalt mag een bootje van de eigen kleur op vakje één van de corresponderende ontdekkingsreiziger plaatsen (er zijn in totaal drie vakjes per ontdekkingsreiziger), waarna deze speler de veilingmeester is van het volgende kaartje. Zo worden er in de eerste ronde 3 kaartjes van elke ontdekkinsreiziger=18 ontdekkerskaartjes geveild en kunner er dus ook hooguit 18 scheepjes verschijnen op veld één van de zes ontdekkingsreizigers. In de tweede ronde worden er 2x6 ontdekkerskaartjes geveild, waarbij alleen die spelers die reeds een bootje in vakje één van de met de geveilde kaart corresponderende ontdekkingsreiziger hebben staan mogen meedoen aan de veiling (moeilijke zin hoor). De winnaar van een kaartje in de tweede ronde mag nu geen nieuwe bootje plaatsen, maar schuift zijn bootje van vakje één naar twee. Evenzo wordt er in de derde ronde 1x6 kaarten geveild, waarna de enige telling in het spel plaatsvindt.
Aan het begin van het spel krijgt iedere speler negen geldkaarten met de waarden 1 tot en met 9. Opmerkelijk is dat elke geldkaart ook overwinnningspunten meedraagt, waarbij het aantal overwinningspunten (1 t/m 3) daalt met het stijgen van de waarde. Alle geldkaarten die men overhoudt aan het eind van het spel tellen als overwinningspunten, die dus vermeld staan op elke kaart. Net als in Sint Petersburg is geldschaarste aan de orde, want slechts tussen elke biedronde in ontvangt men nieuw geld.


De drie vakjes van elke ontdekkingsreiziger, waarop de scheepjes staan, bieden taktische voordelen: soms een aantal overwinningspunten aan het eind (natuurlijk oplopend van vakje 1 tot en met 3), soms een aantal geldkaarten tussen elke ronde in, soms heel specifieke voordelen, zoals het mogen ruilen van drie geldkaarten (Marco Polo) of het trekken van extra geldkaarten (Vasco da Gama).

Wie aan het eind op basis van de stand van zijn scheepjes en het resterende geld (en dus overwinningspunten) de hoogste score behaalt mag zich de glorieuze winnaar noemen.

Bekoringsfaktor:
Een nogal droge afbeelding op de voorzijde (het gezicht van Magelhaen, alsof je een bankbiljet vasthoudt) wordt getoond, en op de achterzijde wordt het spel op traditionele doch wat verouderende wijze (zie ook El Grande en Elfenland) aan ons gepresenteerd.

SPELMATERIAAL:
Leuke houten speelstukjes, twee spelbordjes die onderling zijn te variëren en een duidelijke maar wel wat breedsprakige handleiding.

BEGINNERS?:
Hoewel niet een al te moeilijk spel is het voor beginners onduidelijk waarvoor zij bieden en waar het spel naar toe gaat. Als men volhardt treft men na enige wenpotjes wel degelijk een overzichtelijk en puntig spel aan.

GEVORDERDEN?:
Nee, mensen, er is eigenlijk niets meer dan bieden in dit spel, maar omdat je als gevorderen lekker veel taktiek kan leggen in het bieden zit er toch goede uitdaging in dit spel.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
Magelhaen lijkt even ingewikkeld door de specifieke voor- en nadelen op de ontdekkingsreiziger-sporen, maar dit valt reuze mee. Als biedspel is het een sociaal interaktief gebeuren en zal het zeker op korte termijn bekoren.

SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
Door zijn vriendelijke speelduur, ongeveer 45 minuten, en de leuke biedingsronde blijft Magelhaen een graag geziene gast op de speeltafel, als tussendoortje tussen twee grote spellen in of als tussendoortje tussen gezellig kletsen in.

STRATEGIE/GELUK:
Magelhaen begint in de eerste ronde met weinig geluk, want iedereen start met dezelfde handkaarten. Helaas moet je bij later kaartentrekken geluk hebben met wat je aan geldkaarten in de handen krijgt.

Mijn cijfer =
-----------------------------
Eindcijfer =

Magelhaen is tegenwoordig in prijs verlaagd, en kost nu zo'n 12 euro. In dit licht is het spel absoluut top en verdient het spel een plaats in je spellenkast, want het is een must voor veilingspelliefhebbers en het zal ook meer algemene spelliefhebbers blijven bekoren. Helaas vind ik dit spel daarmee ook gelijk erg ééndimensionaal, want veel meer dan het bieden wordt er niet "geboden" in Magelhaen. Het voelt bijna aan alsof dit spel een onderdeel is in een veel groter bordspel, alleen is dat niet het geval, en dat geeft een klein beetje een teleurstellend gevoel.

 

----