Uitgever: 999 Games
Auteur: Dirk Henn
Aantal spelers: 2
Speelduur circa 30 minuten
Vanaf 10 jaar

Review door Frank (september 2005)

Ik speelde voor deze recensie de Duitse versie, Rosenkönig van Kosmos.

Rozenkoning

De beoordeling:
BEKORINGSFAKTOR:
SPELMATERIAAL:
BEGINNERS?:
GEVORDERDEN?:
SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
STRATEGIE/GELUK:

TOTAAL

 

Ga naar dit spel op Spellink.nl

In dit tweespelerspel van 999Games raken twee Britse Huizen, die van Lancaster en die van York, met elkaar slaags, en wel in de vijftiende eeuw na Chr..

Het speelbord laat een deel van Engeland zien en doet niets ter zake, want uiteindelijk gaat het om de 9x9 vierkanten vakjes die eroverheen getekend zijn. Het belangrijkste speelstuk in dit spel, de Kroon, wordt in het midden van het speelveld geplaatst.
Elke speler krijgt vijf machtskaarten, die open bij het speelbord worden neergelegd. Op een machtskaart wordt een windrichting (N-NO-O-ZO-Z-ZW-W-NW) en een aantal stapjes (1-2-3) getoond. Bovendien krijgt elke speler vier Heldenkaarten.
Wanneer een speler aan de beurt is dan moet hij één van de volgende acties uitvoeren:

  1. een machtskaart spelen: de Kroon wordt dan bewogen zoals de machtskaart aangeeft, bijv. 1 stapje naar het noorden. Op de plaats waar de Kroon aankomt legt de aktieve speler een machtsteentje in de eigen kleur neer. De Kroon moet overigens wel aankomen op een vrij veld.
  2. een machtskaart trekken: men mag echter maximaal maar 5 machtskaarten bezitte. Heeft men er reeds vijf dan kan men deze actie niet uitkiezen.
  3. een Heldenkaart uitspelen: deze Heldenkaart speelt men direct samen met een machtskaart uit en zorgt ervoor dat men nu ook kan eindigen op een door de tegenstander bezet veld. De ingezette Heldenkaart gaat het spel uit en de machtsteen die op het bezette veld ligt wordt omgedraaid naar de eigen kleur.

Zo speelt men beurtelings door totdat alle machtsteentjes op zijn, of tot elke speler vijf machtskaarten heeft die niet uit te spelen zijn (ook niet tesamen met Heldenkaarten).

Nu wordt de score opgemaakt: aaneensluitende gebieden in één kleur leveren aanzienlijk meer punten op, want het aantal punten is de grootte in het kwadraat! Een gebied van 4 vakjes groot levert 4x4=16 punten op, maar een gebied van 15 vakjes groot levert maar liefst 15x15=225 punten op.

De speler met het hoogste aantal punten wint.

Mijn worp =
-----------------------------
Eindworp =

Rozenkoning is een zuiver abstract tweespelerspel, maar wel een leuke. Het scala aan zetmogelijkheden is niet oneindig, maar wordt beperkt door de beschikbare machtskaartjes. Daarnaast kan men ook zien wat de tegenstander aan machtskaartjes heeft liggen, en dus wat voor zetten hij kan maken. Dit zorgt er voor dat Rozenkoning weliswaar minder diepgaand is dan schaken en dammen, maar daardoor juist -strategisch gezien- wat overzichtelijker en dus wat vriendelijker.
Leuk is het om in de eindfase de tegenstander met 5 machtskaarten uit het spel te spelen door juist die zetten te maken die in de volgende beurt de tegenspeler geen zetmogelijkheden geven. Deze moet dan machteloos toezien hoe jij -meestal succesvol- het potje afrondt!