Uitgever: Days of Wonder
Auteur: Serge Laget en Bruno Cathala
Aantal spelers: 3 tot 7
Speelduur ongeveer 90 minuten
Vanaf 12 jaar

Review door Frank (maart 2006)

De Spellenhoek bedankt Hodin voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Materialen
Speltype
Speluitleg
Speelduur
Integratie van thema
Geschiktheid voor spelerniveau's
Geschiktheid voor speleraantallen
Herspeelbaarheid
Spelerinteractie
Prijs(/Kwaliteit)

Shadows over Camelot


 

De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoringsfaktor
Handleiding/materialen
Beginners?
Gevorderden?
Spelplezier Korte Termijn
Spelplezier Lange Termijn
Strategie/Geluk
TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Na een jarenlange hegemonie op het gebied van grote coöperatieve bordspellen, uitgeoefend door het bordspel "In de Ban van de Ring" van Reiner Knizia, is er nu een waardige en prachtig ogende uitdager op de markt, geheten Shadows over Camelot.

Materialen: 1 hoofdspeelbord, 3 extra dubbelzijdige Queesten, 16 zwaarden van de Ronde Tafel, 168 Karakter- Loyaliteits- en Gebeurtenis-kaarten, 7 Wapenkaarten, 7 standaard dobbelsteen en 1 speciale dobbelsteen, een regelboek en een queesten-boek, 30 miniaturen.

Speltype: coöperatief bordspel.


De speeltafel wordt goed gevuld met een groot aantal speelborden.

Speluitleg: Zoals u in de afbeelding hieboven kunt zien bestaat het speelveld uit een hoofdbord en een drietal kleinere borden, waarop een aantal Queesten getoond worden. Op het hoofdbord wordt allereerst, rechtsonder, de Ronde Tafel getoond. Hier starten alle spelers, die elk met een ridderfiguur spelen, hun avontuur. Bovendien is de Ronde Tafel tijdens het spel de ideale plek om tot rust te komen: de speler mag er twee witte kaarten (witte kaarten zijn kaarten met gunstig effect) trekken. Op de ronde tafel wordt de strijd tussen Goed en Kwaad bijgehouden: witte zwaarden op tafel zijn een teken van goed verlopen avonturen, zwarte zwaarden een teken van slecht verlopen avonturen. Zodra er zeven zwarte zwaarden op tafel liggen is het spel in ongunstige zin ten einde, de ridders van de Ronde Tafel hebben dan verloren. In het midden van het hoofdbord bevindt zich de vlakte waarop de belegeringsmachines verschijnen. Zodra het spelmechanisme twaalf belegeringsmachine op de vlakte heeft gekregen, is ook dan het spel verloren.
De spelers spelen in dit spel dus met zijn allen tegen het spel zelf!

Een spelerbeurt bestaat uit twee gedeelten. Het eerste gedeelte, de Progressie van het Kwaad, vormt in feite het spelmechanisme waartegen de spelers spelen. Men moet in dit gedeelte één keuze maken uit drie negatieve acties.
In het tweede gedeelte van de beurt moet de speler een keuze maken uit één van vijf acties met mogelijk positieve uitkomst. Al overleggende moeten de spelers samen de juiste balans weten te vinden in het spel en vervolgens het spel tot een positief brengen.
Maar let op, er kan zich één verrader in het midden bevinden, die aan kant van de Duistere Zijde staat. Hij probeert het spel tot een negatief einde te brengen, en het liefst onopgemerkt, omdat hij onopgemerkt de meeste negatieve macht bezit.

Speelduur: 60 tot 90 minuten.

Integratie van het thema: Hoog. Het artwork is -zoals gebruikelijk bij Days of Wonder- prachtig, en brengt je precies in de juiste sferen.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers:
Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers:
Geschiktheid voor zware bordspel-spelers:

Speleraantallen:
3-4 spelers -
5-7 spelers - , een levendig en sociaal spel.

Herspeelbaarheid: , de prachtige graphics en het leuke samenwerkings-aspect slijten snel in de loop van een paar potjes. Om het leuk te houden is het beter dit spel eens in het half jaar, of minder vaak, te spelen.

Spelerinteractie: , dit is een cooperatief spel, en veel draait dus om de juiste samenwerking.

Prijs(/Kwaliteit): . Een moeilijke. De materialen zijn werkelijk heel mooi, maar ik blijf de prijs (40-50 euro) desondanks best hoog vinden.

BEKORINGSFAKTOR:
Zoals gezegd, mooi overdadig artwork, wellicht een beetje te.

SPELMATERIAAL:
Mooie materialen, mooie handleiding en een "book of quests". Niks mis mee dus, behalve dan dat alles in het Engels is.

BEGINNERS?:
Voor beginners zijn er de nodige hobbels. Allereerst is daar de hoge aanschafprijs, en verder is daar een handleiding van 20 bladzijden, die ook nog in het Engels is. Het zal de beginnende speler duizelen, tenzij er een reddende engel in de buurt is, in de vorm van een ervaren speler en uitlegger.

GEVORDERDEN?:
De gevorderde speler zal bovengenoemde bezwaren voor lief nemen, maar zal toch snel ontdekken dat achter het mooie uiterlijk en het cooperatieve aspect toch een relatief weinig diepgaand kaartspel schuilgaat.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
Een onderhoudend en levendige bedoening, dit spel, waarbij men wel geregeld in de handleiding moet neuzelen. Met spelers die zich wat inleven in de sfeer van het spel erg leuk.

SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
Voor zo af en toe blijft het leuk, maar toch lijkt het de spanning, uitdaging en genialiteit, die het In de Ban van de Ring bordspel opwekt, te missen.

STRATEGIE/GELUK:
Een witte en een zwarte trekstapel, soms zit het mee en soms zit het tegen. Wat mij betreft wordt hier een spannende maar weinig originele roulette opgezet.

Mijn cijfer =
-----------------------------
Eindcijfer =

Shadows over Camelot is een prachtig vormgegeven cooperatief bordpel, bijna kitscherig in zijn pracht. Helaas wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van Engelse taal in dit spel, maar diegene die dit niet als een belemmering ziet, die heeft een weliswaar prijzig maar onderhoudend bordspel in handen, dat met een paar keer per jaar spelen goed blijft bekoren. Zoals gezegd in de introductie, is Shadows over Camelot een waardige uitdager van het In de Ban van de Ring bordspel, maar wat mij betreft is de eerstgenoemde vooral qua uiterlijk en de laatstgenoemde vooral qua innerlijk de beste. Ik weet niet waar u voor valt, maar ik ga voor het innerlijk.