UItgever: Ravensburger
Auteurs: Kiesling en Kramer
Aantal spelers: 2 tot 4
Vanaf 10 jaar

Review door Frank

Tikal


Klik hier voor de Tikal Website

De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoringsfaktor
Handleiding/materialen
Beginners?
Gevorderden?
Spelplezier Korte Termijn
Spelplezier Lange Termijn
Strategie/Geluk
TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Tikal is een taktisch leg- en verkenningsspel waarbij de spelers (twee tot vier) met hun expeditieleden het oerwoud rond de oude Maya-stad Tikal blootleggen, op zoek naar tempels en schatten en uiteindelijk de meeste eer en glorie. In een beurt dient de speler zijn of haar tien aktiepunten te verdelen over aktiviteiten als het verplaatsen van de expeditieleden, een kamp opslaan, een schat opgraven, een schat ruilen,een tempel blootleggen of een tempel voor zichzelf opeisen. Kortom er zijn veel keuzes mogelijk, waarbij de beperkende faktor de tien aktiepunten zijn. De winnaar is degene die zijn of haar expeditieleden zo slim mogelijk verplaatst en daarbij een uitgekiend gebruik maakt van de aktiepunten.

SPELTHEMA:
Het spelthema -een ontdekking van oude schatten in de jungle door moderne ontdekkingsreizigers- is heel aardig gekozen, en alhoewel de spelstukken abstract zijn komt dankzij met name het "jungle-spelbord" het spelgevoel overeen met eerder genoemd thema.

SPELMATERIAAL:
Het spelbord is stevig en helder bedrukt en heeft twee vouwnaden (kruiselings). De speelstukken zijn van hout en zijn op de expeditieleider na wat klein van stuk. De zwarte speelstukken zijn wat moeilijk te zien op het spelbord. De legtegels zijn stevig en helder gedrukt; de tegelsymbooltjes op de legtegels zijn vrij klein

BEGINNERS?:
De eerste drie potjes die men speelt zal men voornamelijk bezig zijn met het ontdekken van de ruim aanwezige taktische mogelijkheden en het zal dus moeilijk zijn om in deze fase van meer gevorderde spelers te kunnen winnen.

GEVORDERDEN?:
Eenmaal "in het spel', dan zijn er genoeg mogelijkheden voor gevorderden om elke keer weer taktische uitdagingen te vinden. Een gevorderden-variant en het open neerleggen van drie te kiezen legtegels dragen bij tot een diepere strategie.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
De spelregels zijn niet nodeloos ingewikkeld, het uiterlijk en innerlijk nodigen uit om direkt gespeeld te worden.

SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
Ook als je dit spel vaak gespeeld hebt zul je er door de combinatie van vormgeving en uitdagende mogelijkheden nog steeds zin in hebben.

STRATEGIE/GELUK:
De geluksfaktor is redelijk klein in dit spel; kritische lezers zullen opgemerkt hebben dat ik bij Carcassone een 7 heb gegeven en zullen zich dan ook afvragen: wat is het verschil, want bij beide spellen moet je toch blind een tegeltje trekken ? Het belangrijkste verschil is dat bij Carcassone de aktie moet plaatsvinden op het daadwerkelijk getrokken tegeltje en dat bij Tikal de aktie niet per sé vastligt aan de tegel, maar ook elders kan plaatsvinden, en dat blijkt al spelende een belangrijk verschil te zijn.

Mijn cijfer =
Gerard's cijfer =

Christine's cijfer =

Arno's cijfer =

-----------------------------
Eindcijfer =

Tikal behoort tot het allerbeste op de markt: het ziet er leuk uit en heeft een aantrekkelijk thema, het kent niet al te moeilijke regels (leuk voor beginners) en heeft toch een keur aan taktische mogelijkheden in zich (leuk voor gevorderden). Een aanrader....
PS dit spel won de Deutsche Spiele Preis in 1999.