UItgever: Jumbo
Auteurs: Rösner en Kramer
Aantal spelers: 2 tot 4
Vanaf 10 jaar
Speelduur circa 75 minuten

Review door Frank

Tycoon

De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoringsfaktor
Handleiding/materialen
Beginners?
Gevorderden?
Spelplezier Korte Termijn
Spelplezier Lange Termijn
Strategie/Geluk
TOTAAL


Ga naar dit spel op Spellink.nl

In Tycoon gaat het weer eens ouderwets gezellig om het verzamelen van zoveel mogelijk flappen, ofwel geld. Dit doe je door met je vliegtuig naar één van de negen op het spelbord aanwezige wereldsteden (drie kolommen van drie steden) te vliegen en tegen betaling van een op de landingsbaan vermeld bedrag een hotel of een fabriek te stichten. Weliswaar kun je in jouw beurt onbeperkt (althans, voor zover je budget reikt) vliegtickets kopen en tegen betaling van deze tickets naar believen van hot naar her vliegen, maar uiteindelijk kan je in een beurt maar één van de volgende drie akties kiezen: een hotel bouwen, een fabriek bouwen of terugvliegen naar je thuisbasis om een lening aan te gaan.
Zodra een speler zes hotels heeft gebouwd volgt een telling, waarin per stad wordt gekeken wie de meerderheid in het aantal hotels heeft, waarna deze speler een zekere hoeveelheid geld krijgt uitgekeerd (tot een aantal van acht hotels loopt deze uitkering op, bij negen of meer hotels loopt deze uitkering af). Ook de tweede plaats krijgt -weliswaar minder- geld. Bij gelijke stand wint degene die er als eerste een hotel had gebouwd, maar .......als het zevende, negende en elfde hotel in een stad wordt gebouwd dan wordt het eerste hotel in de keten van die stad afgebroken en buiten spel gezet (de getroffen speler kan dat hotel wel weer gratis plaatsen, maar dan moet hij er wel met zijn vliegtuig staan). Een fabriek in een stad (er mogen er in elke stad twee staan) levert evenveel punten op als de tweede plaats in de hotelketen, behalve in de stad met de langste keten, want daar levert een fabriek evenveel op als de eerste plaats in een hotelketen. Klinkt ingewikkeld ? Valt best wel mee, hoor.
Tenslotte levert een goede spreiding van je hotels over de verschillende steden ook de nodige bankbiljetten op.

Bekoringsfaktor:
Tycoon is zo ongeveer 6 jaar oud, maar mensen, wat ziet de doos en het op de doos gebruikte artwork er ouderwets uit! Een komplete misser.

SPELMATERIAAL:
Net als de doos oogt ook de handleiding en het spelbord hopeloos verouderd. De speelstukjes maken nog iets goed, vooral het vliegtuigje is grappig. Het geld is zoals zo vaak bij bordspellengeld slapjes en kwetsbaar.

BEGINNERS?:
Het is moeilijk de financiële gevolgen van je handelingen te overzien en al snel kan het gebeuren dat je een speelbeurt moet verspillen aan het aangaan van een lening. Tja, als beginnende speler is het moeilijk Tycoon met zijn specifieke foefjes te overzien.

GEVORDERDEN?:
Nu gaat dit spel pas echt lopen. Gevorderden zullen de hand van Wolfgang Kramer herkennen en de meerdere strategische lagen waarderen.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
Het aanvankelijke spelplezier wordt wat bedorven door het sullige uiterlijk van dit spel, maar volhardt en .........

SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
.......je zult moeten toegeven dat onder het grijze uiterlijk een kleurrijk spel zit verborgen.

STRATEGIE/GELUK:
Op deze afdeling zit het erg goed. De enige kansfaktor in de vorm van de aangeboden vliegtickets wordt laaggehouden door er een groot aantal openlijk aan de spelers te etaleren.

Mijn cijfer =
-----------------------------
Eindcijfer =

Speltechnisch zou Tycoon 5 dobbelsteen-oogjes moeten krijgen, maar uiteindelijk zult u toch ook toe moeten geven dat het uiterlijk bij het aanschaffen en spelen van een spel best belangrijk is. Het is dan ook het oubollige uiterlijk van Tycoon die de uitslag naar beneden trekt, maar indien u bereid bent verder te kijken dan uiterlijke schoon dan zult u een boeiend bordspel aantreffen.
Tenslotte is het nog belangrijk te weten dat Tycoon het leukst met vier spelers is, en met minder spelers iets aan kracht inboet.