Uitgegever: Adlung Spiele
Auteurs: Marcel André Casasola Merkle
Aantal spelers: 2 tot 4
Speelduur 24 minuten
Vanaf 12 jaar

Review door Frank

Verräter


Klik HIER om naar de Verrater-Homepage te gaan

De beoordeling (kies een onderwerp):
BEKORINGSFAKTOR:
SPELMATERIAAL:
BEGINNERS?:
GEVORDERDEN?:
SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
STRATEGIE/GELUK:

TOTAAL

 

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Verräter is een kaartspel met slechts 60 kaarten, maar weet toch de uitstraling van een groot bordspel op te wekken. Maar laat ik eens uitleggen hoe Verräter in zijn werk gaat.

Twaalf kaarten worden in een cirkel op tafel neergelegd. Deze kaarten laten verschillende landschappen zien, variërend van wildernis tot woud tot stad. Elk landschap behoort ofwel tot het vorstendom Adelaar ofwel tot het vorstendom Roos. Uitgaande van vier spelers behoren twee spelers bij de Adelaar en twee spelers bij de Roos, maar dat gaat veranderen.
Vervolgens wordt er een plaats van konflikt bepaald. Daartoe wordt de konfliktkaart neergelegd tussen twee landen die tot twee verschillende vorstendommen behoren (aan de ene kant van een landschapskaart staat de adelaarkleur, aan de andere kant de rooskleur). Elk landschap heeft een zeker aantal konfliktspunten, bijv de stad 15 en de weide 3 konfliktspunten). Aan deze konflikstpunten worden de verzorgingskaarten toegevoegd door de bij dat vorstendom behorende spelers. Het landschap met het minste aantal punten heeft verloren en stapt over naar het vorstendom aan de andere kant. De spelers die stonden aan de kant van het winnende landschap krijgen een zeker aantal zegepunten, dat afhangt van het aantal spelers aan winnende zijde.

Belangrijk daarbij te vermelden is dat elke speler aan het begin van een ronde verdekt een rol kiest. Een bouwmeester mag een gastenhuis of opslagplaats, met extra voordelen, bouwen, een boer krijgt deze beurt 3 extra verzorgingskaarten, een sterke diplomaat krijgt deze ronde 5 extra konfliktspunten, een zwakke diplomaat krijgt deze ronde 2 extra konfliktspunten maar ook 1 extra verzorgingskaartje, een strateeg mag in de volgende ronde de plaats van het konflikt bepalen en -de leukste- een verrader loopt tijdens de ronde over naar het andere vorstendom, waardoor een konflikt een geheel andere inhoud kan krijgen.
De strijd duurt 8 a 9 ronden, of eindigt als alle 12 landschappen tot één vorstendom behoren. Winnaar is degene met de meeste zegepunten.

Mijn worp =
-----------------------------
Eindworp =

Verräter heeft een zeer zacht prijsje, zo'n 5 euro, en is een wolf in schaapskleren: het uiterlijk van een vriendelijk klein kaartspelletje maar het innerlijk van een groot en veelzijdig bordspel. Het is ongelooflijk wat een diepgang een klein spelletje als dit kan bieden: het is strategisch, het is spannend en het is interaktief. Het heimelings kiezen van een rol is later overgenomen in het bekende en uitstekende Machiavelli. Waarom dan slechts 4 dobbelsteenoogjes, zult u zich afvragen ? Dit is het antwoord: Verräter heeft later een soortement vervolg gekregen, Meuterer geheten, en dat spelletje biedt net iets meer uitdaging en diepgang en scoort daardoor net wat hoger.
Binnenkort zal ik Meuterer recenseren.