Verslag 26 februari 2005

Van onze speciale verslaggever.

De spelkampioen 2004 heeft weer toegeslagen!

Na enkele wat zwakkere spelavonden heeft de spelkampioen 2004, Arno Q., weer een fantastische prestatie geleverd door tijdens een spelavond die op 26 februari 2005 ten huize van Gerard van T. plaatsvond, liefst tot tweemaal toe tweede te worden en de derde partij op onnavolgbare wijze te winnen. En hiermee doen wij hem eigenlijk nog te weinig eer aangezien de eerste partij feitelijk door hem gewonnen zou zijn indien de snode gastheer niet op de voor hem bekende, slinkse wijze hem de overwinning had afgetroggeld.

Dat gebeurde tijdens een langdurige partij Taj Mahal waaraan naast de genoemde personen ook deelnamen Frank, Henny en Lisa. De laatstgenoemden speelden dit spel voor het eerst zodat wij de door hen opgeeiste laatste plaatsen niet kwalijk kunnen en mogen nemen. Frank speelde teleurstellend en zou dat de verdere avond helaas blijven doen, met als sullige apotheose een overgetelijke handeling tijdens het tweede spel, Knollen voor Citroenen, waarover later echter meer.

Pas in de laatste beurt van Taj Mahal werd goed duidelijk dat de strijd tussen de titanen Gerard en Arno ging. Door in deze beurt over de grootste kudde olifanten te beschikken en zodoende over vele grondstofpunten, bleef Gerard de spelkampioen 2004 met een neuslengte voor. Arno streed aanvallend als altijd maar zelfs een briljante ingeving in de laatste beurt was niet voldoende om de overwinning te kunnen opeisen.

Wortels voor Aubergines

Henny en Lisa leken beter op dreef tijdens het tweede spel, Knollen voor Citroenen, een aardig kaartspel dat met vele soorten groenten wordt gespeeld. Het was bluffen, bluffen en nog eens bluffen. Gerard’s pokerface kwam hier goed van pas. Arno was – ondanks zijn tweede plaats - duidelijk minder op zijn plaats. Bluffen gaat hem niet goed af.

Frank was zodanig zeker van zijn spel dat hij de kaarten niet gesloten speelde, zoals de spelregels duidelijk voorschrijven, maar gewoon open. Als Frank een aubergine speelt mag iedereen dat weten. Nadat een ieder Frank flink had uitgelachen, werd vrolijk verder gespeeld.

Henny dreigde even te gaan winnen, maar kon zijn laatste kaart niet kwijt. Hij moest een flinke partij groenten eten. Lisa overkwam hetzelfde. Even was de aandacht weg van Henny die daarom snel wist te scoren en het spel goed wist te winnen. Arno werd tweede. Lisa werd de derde plek gegund, daarna Frank – Aubergine – Quispel en tenslotte Gerard.

Na dit spel sloot Rene zich bij de groep aan waarna de avond werd afgesloten met een potje

Alhambra

Dit spel mocht begonnen worden door een speler met de minste punten (21) die Alhambra daadwerkelijk had bezocht. Aangezien Arno Alhambra 1 en Gerard Alhambra 2 had bezocht, mocht de eerstgenoemde beginnen.

In de loop van dit spel werd duidelijk dat het geschikter is voor 3 of 4 spelers. Met onverminderd enthousiasme werd echter verder gespeeld. Henny kreeg problemen met het plaatsen van zijn tegels en moest er te veel op de reservebank plaatsen. Hierdoor ging de overwinning aan zijn niet geringe neus voorbij.

Rene is een altijd gevaarlijke outsider maar kwam deze avond net wat scherpte tekort. Waarschijnlijk zat de eerder door hem op de avond genuttigde rijsttafel hem nog dwars. Van het spel van Gerard, Frank en Henny kan uw verslaggever zich bij het opmaken van dit verslag nog maar weinig heugen, maar er is 1 ster die na het schijnbaar niet te overtreffen jaar 2004 weer blijkt te kunnen stralen.

Door het bouwen van een muur die de Chinese als een onbeduidende streep in het landschap achterlaat, wist Arno de overwinning weg te slepen voor een verbitterd kijkende Lisa en een mokkende Rene. Waar Arno eerder op die avond nog geweigerd had om Gerard een hand te geven vanwege diens lage streken (zie hierboven), nam hij nu diens handdruk met een glim-lach in ontvangst.

Slot

Henny en Lisa dropen daarna al snel af. De overigen bleven nog napraten over de verschillende persoonlijke top drieen. Nadat Arno zijn auto uit het labyrint van Gerard’s wijk had weten te krijgen – een grote, groene bal achterlatend – was een legendarische spelavond afgelopen. Een spelavond waarbij oude waarden weer golden en nieuw talent een kans kreeg.

Arno

De uitslagen nog eens op een rij (tussen haakjes waarderingen in dobbelsteenoogjes):
Taj Mahal: G: 1 (), A: 2 (). F: 3 (), H: 4 (), L: 5 ().

Knollen voor Citroenen: H 1 (), A: 2 (), L: 3 (), F: 4 (), G: 5 ().

Alhambra: A: 1 (), L: 2 (), R: 3 (), H: 4 (), F: 5 (), G: 6 ().