DE ONDERZEEBOOT Hr.Ms. O13


Nog een andere opvarende van de onderzeeboot Hr.Ms. O13.


Deze pagina's (1) zijn ter nagedachtenis aan wijlen kwartiermeester, P.L. Lutter.

Kwartiermeester Petrus Leonardus Lutter was net als mijn oom opvarende van de O13.Veel informatie is er niet bekend over Petrus Leonardus. Volgens de officiële Gedenkrol van de Koninklijke Marine is hij in 1911 geboren, en was hij dus ongeveer 29 toen hij met de O13 verging.
Op een gezinskaart van zijn vader staat dat P.L. Lutter in 1931 naar Den Helder is vertrokken om zich bij de marine te voegen.


Dit is een foto van Petrus Leonardus samen met zijn vrouw en hun nog jonge zoon.


Het jonge gezin Lutter2012, 3 mei: De kleinzoon van Petrus Leonardus schrijft mij in een mailtje: "Ik heb inmiddels een hoop nieuwe documenten en foto’s van mijn grootvader gehad ................". De documenten en foto's zijn hieronder overgenomen met originele bijschriften.


Klik op de foto voor een foto in groot formaat met een acceptabele compressie en resolutie.ter nagedachtenis


ter nagedachtenis

Oorlogsherinneringskruis P.L.Lutter


Oorlogsherinneringskruis P.L.Lutter


P.L.Lutter


P.L.Lutter
P.L.Lutter met zoon


P.L.Lutter met zoon


2012, 25 oktober: De kleinzoon van Petrus Leonardus schreef nu een mailtje met een mooi verhaal en wat nieuwe foto's. Alles n.a.v. informatie verkregen na een hernieuwd contact met een familie lid. Hieronder volgt een letterlijk verslag van zijn verhaal:

==================
Mijn verwoording van mijn grootvader”Kwartiermeester P.L.Lutter a/b van de O-13”

Middels door het verkrijgen van informatie en oude documenten en foto’s kan ik een mooi verhaal maken van mijn opa.

de trouwfoto Mijn Opa”Piet”,geboren 16 mei 1911 te Rotterdam als tweede van het gezin van zijn vader P.J.J.B.Lutter en moeder M.S.de swart,hij had 2 zusters een jongere en een oudere zus,ze groeiden op in Rotterdam.
Op 14 September 1937 trouwde mijn opa met zijn Corrie van Dierendonck te Rotterdam,een jaar later 28 Juni 1938 werd hun enige zoon Piet jr(mijn vader) geboren te Den Helder.

Op 24 Februari 1931 ging mijn opa als 20 jarige voor de dienstplicht naar de marine,niet helemaal raar,eigenlijk is en was de hele Fam Lutter(zee)varend,hij werd geplaatst als matroos der derde klasse op de marinekazerne “Willemsoord”.
Op 30 December 1931 werdt het hem gegunt om een vrijwillige verbintenis aan te gaan bij de marine in de functie van matroos der tweede klasse.

Op 19 Juli 1933 vertrok mijn opa met de”MS Dempo”naar Nederlandsch Indie(Tandjong Priok) waar hij op verschillende marine schepen is geplaatst zoals Hr Ms Java en de Hr Ms Sumatra,in Januari 1936 keerde mijn opa terug naar Nederland waar hij bij de onderzeedienst geplaatst werd en de opleidingen voor de onderzeedienst begonnen,op de Hr Ms Schorpioen kreeg hij de opleiding tot torpedist.
Op 1 September 1938 begon de opleiding tot Kwartiermeester op Hr Ms Wachtschip Willemsoord en het vervolg op de Hr Ms Sumatra.
Op 1 Januari 1940 was de defintieve plaatsing als Kwartiermeester bij de onderzeedienst dan een feit mede de plaatsing op de O-13.

de bemanning van de O-13 Zoals bekent werd de gehele bemanning van de O-13 begin mei 1940 opgeroepen zich aan boord te spoeden om uit te wijken naar het geallieerde Engeland,ivm met de Duitse invasie en de Nederlandse marinevloot te sparen van bombardementen op de Helderse marinehaven.De O-13 werd toegevoegd bij 9th Submarine Flotilla in het schotse Dundee.
De O-13 kreeg haar eerste missie op 12 Juni 1940 om de ingang van het”Skagerack”(57’N-5’E)te verkennen,na meedere mislukte pogingen om contact te leggen met de O-13 om haar vroegtijdig terug naar Dundee te roepen en niet op de geplande 21ste Juni 1940 werd de O-13 op 25 Juni in de”Admiralty Board meeting”als vermist opgegeven”Lost on patrol 21st June 1940”.

De berichtgevingen die daarna opgang kwamen omtrent de vermoedelijke vermissing naar mijn oma verliepen naar mijn beleving eerst heel schaars,mijn overgroot oma(de moeder van mijn opa)heeft destijds een brief naar de Commandant der marine gescheven over het hoe en wat,waarschijnlijk nog niet wetende dat de O-13 vermist was,op 21 Juni kreeg zij een antwoord van de Commandant der marine dat haar “zoon”kwartiermeester P.L. Lutter met de O-13 naar het buitenland vertrokken was,en dat verdere inlichtingen niet bekent zijn,terwijl de O-13 op 21 Juni”Lost on patrol is”(tussen het antwoord op de brief en het bericht naar de marine over de O-13 zal niet veel tijd hebben gezeten).

Op 23 November 1940 werd de brief van het Rode kruis bezorgt met de mededeling dat de bemanning van de O-13 om het leven zijn gekomen,in Mei 1945 kreeg mijn oma een brief van meeleven van de Luitenant-Admiraal Bevelhebber der zeestrijdkrachten, J. Th. Furstner met het medeleven naar mijn oma.
Daaropvolgend in Maart 1946 kwam er een brief van medeleven van koningin Wilhelmina dat het offer door haar in herinnering gehouden zal worden.

In 1947 werd door Koningin Wilhelmina de hoogst mogelijke onderscheiding”Militaire Willems-Orde” uitgekeerd aan de vermiste bemanning van de O-13 en de onderzeedienst in de oorlogsjaren.
==================  1. De informatie op deze pagina's heb ik van de kleinzoon en zijn vrouw ontvangen en
    in overleg met hen aan deze site over de onderzeeboot Hr.Ms. O13 toegevoegd.
    Opmerkingen of suggesties (zie hieronder) worden automatisch aan hun gemaild.
VORIGE PAGINA


opmerkingen of suggesties?
OVERZICHT: Site map | English version |(Deze pagina uit mei 2008 is het laatst op 27 oktober 2012 aangepast).