DE ONDERZEEBOOT Hr.Ms. O13


Nog een andere opvarende van de onderzeeboot Hr.Ms. O13.


Deze pagina's (1) zijn ter nagedachtenis aan wijlen matroos der 2-de klasse zm, J.D. Nagelhout.

Matroos J.D. Nagelhout was net als mijn oom opvarende van de O13, hoewel hij naar het schijnt al wat jaartjes ouder was. Johannes werd op 14 maart 1915 geboren in een klein huisje aan het IJselmeer in "Mirns onder Bakhuizen".



Op deze ansichtkaart wordt een nieuwer 
type onderzeeër de Hr. Ms. K XVI. getoond, 
die in 1941 door een Japanse onderzeeboot
is getorpedeerd en eveneens is vergaan. 

(Klik erop voor een vergroting)

Op deze ansichtkaart heeft Nagelhout
een berichtje voor thuis geschreven. 

(Klik erop voor een vergroting)
Johannes was als vierentwintig jarige begin september 1939 in Den Helder bij de OZD ingedeeld. Volgens de laatste kaart die zijn familie van hem heeft ontvangen, had hij nog niet zo veel te doen, maar was het eten goed. "Best eten, al een vette hap gehad" schreef hij op de kaart.


Johannes zijn Mem (moeder) Willemke Nagelhout – van der Wal heeft aantekeningen gemaakt over de oorlog waarin zij ook beschrijft hoe hij onder de wapenen kwam en zondags 6 mei voor zijn laatste verlof thuis geweest zou zijn. Deze aantekeningen zijn ook op het internet geplaatst en kunnen hier nagelezen worden.


Aan Johannes is namens de Minister van Marine op 20 april 1950 posthuum het oorlogsherinneringskruis met de gespen toegekend. Deze was samen met een oorkonde verpakt in een blauwe koker. 
In deze koker van de marine 
zijn het certificaat en 
de oorkonde ontvangen.

(Klik erop voor een vergroting)


Bovendien is er in Balk, een plaatsje in de buurt van zijn geboortedorp Bakhuizen in Friesland, in 1953 een oorlogsmonument onthuld. Dat monument bevat een witmarmeren plaquette met daarop de namen van vijf medeburgers die tijdens de bezetting zijn omgekomen. J.D. Nagelhout staat hier ook bij. Als laatste herinnert in Bakhuizen een straatnaam aan deze marineman.


In 2011 is familie van Johannes Nagelhout door de Marine in Den Helder uitgenodigd voor het bijwonen van de onthulling van het aangepaste Onderzeedienstmonument op 12 oktober, een aanpassing waarbij een herpositionering van enkele plaquettes is uitgevoerd. Van de gebeurtenis heeft de familie foto's gemaakt.



  1. De informatie op deze pagina's heb ik van zijn nabestaanden ontvangen en
    in overleg met hen aan deze site over de onderzeeboot Hr.Ms. O13 toegevoegd.
    Opmerkingen of suggesties (zie hieronder) worden automatisch aan hun gemaild.
VORIGE PAGINA


opmerkingen of suggesties?




OVERZICHT: Site map | English version |



(Deze pagina uit 2006 is het laatst op 3 april 2012 aangepast).