home introduktie het verlies bemanning herdenking erkenning zoektocht historie startpagina (language)

DE ONDERZEEBOOT Hr.Ms. O13Herdenken van de gevallenen van de onderzeedienst (OZD).

Op 20 juni 1947 werd door de koningin een gedenkteken ingehuldigd (zie krantenbericht) om alle op zee omgekomen onderzeeboot bemanningsleden te kunnen herdenken. Voor elke boot is er een plaquette aangebracht met datum en plaats van het ongeval en alle namen van omgekomen bemanningsleden. Mijn oom F.H. Rienstra staat op de plaquette van de O13.
Ook zijn familie, mijn opa, oma en vader, waren hiervoor uitgenodigd (zie hier).

Het gedenkteken was gebouwd bij de duikbootbasis aan de Waalhaven in Rotterdam, maar werd in 1962 verplaatst (met de OZD verhuizing) naar de marine kazerne in Den Helder. Sindsdien zijn er plaquettes aan toegevoegd om ook hen te gedenken die niet op zee (maar b.v. in Japanse krijgsgevangenschap) omkwamen. Bij het monument wordt door nabestaanden nog ieder jaar een herdenkingsdienst gehouden. (Zie b.v. hier voor 2008).

In 2009 is ook in Dundee een monument geopend waar sindsdien jaarlijks herdenkingsdiensten worden gehouden. (Zie b.v. Newsletter submariners association october 2009).

Jaren later is zijn naam ook opgenomen in de "Erelijst van gevallenen 1940-1945", een monument van geschept papier uit 1960. (zie hier en hier)


Onthulling van het monument op 20 juni 1947 door de koningin in Rotterdam (klik voor vergroting). Plaquette van onze O13-gevallenen
 (klik voor vergroting).

VOLGENDE PAGINA


opmerkingen of suggesties?
OVERZICHT: Site map | English version |

(Deze pagina uit 2005 is het laatst op 11 september 2012 bijgewerkt).