DE ONDERZEEBOOT Hr.Ms. O13


Nog een andere opvarende van de onderzeeboot Hr.Ms. O13.


Deze pagina's (1) zijn ter nagedachtenis aan wijlen korporaal machinist, D. Schaatsbergen.

Machinist Dirk Schaatsbergen was net als mijn oom opvarende van de O13.


Op deze ansichtkaart staat groepsportret gemaakt aan boord van een Nederlandse onderzeeboot. 

(Klik erop voor een vergroting)

Dit is een foto van een reis op een onderzeeŽr op de Rode Zee. Het betreft een groepsportret gemaakt aan boord van een Nederlandse onderzeeboot (of het op de O13 is weet ik niet zeker) varend in de Rode Zee, met aan dek o.a. Dirk Schaatsbergen, toen nog in de rang van matroos bij de Koninklijke Marine.


Dirk is geboren in Monnickendam op 4 september 1910. Voor de oorlog was Dirk geplaatst op de Hr.Ms. Willem van Ewijck (1937) (een mijnenveger (2) ). Dit schip liep op 8 september 1939 bij de Noordervaarder (West-Terschelling) op een Nederlandse mijn. Daarbij kwamen 29 of 30 personen om het leven. 15 Personen, waaronder Dirk, raakten gewond.

Deze trouwfoto is gemaakt van zijn huwelijk met Yda Huisman te Purmerend. 
Trouwfoto van Dirk Schaatsbergen met Ida Huisman.

Het overlijdensbericht van Dirk Schaatsbergen moet gedateerd zijn op 29 november 1940, getekend door Schout-bij-Nacht L.A.C.M. Doorman. In het overlijdensregister te Den Helder moet een bewijs van inschrijving bestaan (aangegeven door zijn weduwe Ida Huisman, geboren te Bosward op 2 juli 1910 en overleden op 29 augustus 1998). Bovendien is er in de Purmer in de buurt van Purmerend Noord Holland een oorlogsmonument . Dat monument bevat een witmarmeren plaquette met daarop de namen van vier medeburgers die tijdens de bezetting zijn omgekomen. D. Schaatsbergen staat hier ook bij (achter de "tulpen" foto en bij beschrijving "Zeemansgraf"). • (1) De informatie op deze pagina's heb ik van een nabestaande ontvangen en
  in overleg met hen aan deze site over de onderzeeboot Hr.Ms. O13 toegevoegd.
  Opmerkingen of suggesties (zie hieronder) worden automatisch aan hun gemaild.

 • (2) De mijnenveger Hr.Ms. Willem van Ewijck, een Nederlandse mijnenveger van de Jan van Amstel-klasse , was in 1939 belast met de controle van de eigen mijnenvelden. 
Hr.Ms. Van Ewijck.
Bij het tot stand brengen van een doorvaartopening in het Boomkensdiep liep het schip op 8 september 1939 op een mijn van de eigen versperring. Met een geweldige explosie brak de Van Ewijck in tweeŽn en verdween binnen enkele minuten in de diepte.
  Een motorsloep van de mijnenlegger Hr.Ms. Nautilus begaf zich naar de plaats des onheils om vier zwaargewonde drenkelingen, onder wie de commandant, luitenant ter zee J.E. ten Klooster, op te nemen. Tijdens de vaart naar Den Helder bezweken Ten Klooster, adjudant-onderofficier-machinist B.C. de Bruin en bediende J. Bosch. De vierde, luitenant ter zee G. Anema, werd overgebrachtnaar het Marinehospitaal te Willemsoord. Daar overleed hij dezelfde dag aan zijn verwondingen. Na deze ramp werden 26 opvarenden vermist.

 • Nawoord 18 apr 2012: De familie heeft alle informatie over Dirk Schaatsbergen aan het Scheepvaartmuseum geschonken waar het in een zuurvrije doos wordt bewaard. Zie maritiemdigitaal voor de inhoud van dit zeer complete archief met officiŽle documenten mbt Dirk.

  Klik op een foto voor een vergroting hiervan
 • VORIGE PAGINA


  opmerkingen of suggesties? (mail)
  OVERZICHT: Site map | English version |  (Deze pagina uit 2007 is het laatst op 27 mei 2013 aangepast).