[Home]

Ouderlijk Huis in Martenshoek

Jan Beenker

Op de foto hierboven zie je Kasper Stege en zijn vrouw Helena Geertruida Dusink voor hun huis in Martenshoek staan. Dit huis is op vele foto's te zien. Het huis zou aan de doorgaande Foxhamsterhoofdweg in Martenshoek liggen. Tegenwoordig is de weg doodlopend en zijn een groot aantal woningen in de straat gesloopt. Nu heet de weg Foxham en is de huisnummering aangepast. Hieronder ziet u nog een aantal foto's van het huis. De vraag is of  het wel allemaal hetzelfde huis betreft.

F01252.jpg (47613 bytes)

Gezien de ramen en het hekwerk lijkt bovenstaand huis op dat van Kasper en Helena. Anders wordt het op de foto (ca. 1927) hieronder, waar het ijzeren hekwerk een ligusterhaag is geworden. Bovendien zijn er luiken bij de ramen gekomen. Ook is het huis van de zijkant gefotografeerd. Ik heb sterke twijfels of het hetzelfde huis is als dat Kasper en Helena. Wie het weet mag het me zeggen.
Het meisje op de foto hieronder is Geertje Annechiena Stege (2de dochter van Berend Stege en Alida Lukkien).

F00083.jpg (15213 bytes)

De foto hieronder zou ook weer hetzelfde huis betreffen. Er zijn wel weer belangrijke verschillen. Zo heeft het huis hieronder een dakkapel. Ook zijn de glas in lood ramen verdwenen. Het dak is anders van vorm, maar er lijkt aan de zijkant kleurverschil in de bakstenen te zijn, waardoor je de vroegere lijn nog kunt zien. Wat gelijk is gebleven is de witte rand onder het dak. Ook de voorgevel met twee deuren en 2 ramen aan weerszijden lijkt eenzelfde aangezicht te hebben. Verdwenen is het ijzeren hekwerk.

F0003.jpg (76640 bytes)

Hieronder treft u een foto zoals het huis er momenteel bij staat. Nog duidelijker als de foto hierboven is de reconstructie van het dak te zien. Het houten hekwerk bestaat ook nog steeds.

F01435.jpg (30166 bytes)

Heeft u meer informatie over het voorouderlijk huis neem dan a.u.b. contact met mij op.