[Home]

Johannes Casparus Beenker (1908 - 1957)

         Jan Beenker

Jan Beenker was de oudste in het gezin Beenker-Ninteman. Zijn leven stond in het teken van het geloof en missiewerk. Jan werd op 10 december 1908 geboren. Na zijn lagere school ging hij naar het seminarie. Op 19 december 1932 werd hij in Hastings (Engeland) tot priester gewijd als lid van de SociŽteit van de Afrikaanse MissiŽn. Zijn eerste plechtige heilige mis hield Jan in de Sint Joseph kerk te Delfzijl op 17 april 1933.

Jan heeft zich eens verslapen terwijl hij een kerkdienst moest leiden. Zijn zus Maria wist daar wel raad mee en dreigde hem met een lampetkan ijskoud water wakker te maken. Toen de slaapkop geen aanstalten maakte om het bed uit te komen heeft ze maar de daad bij het woord gevoegd en de kan over hem heen gegoten. Dit werd haar niet in dank afgenomen.

F01252.jpg (47613 bytes)

Tijdens de oorlog verbleef Jan in Engeland. Hij volgde daar ook een deel van zijn opleiding. Jan studeerde Frans aan de univesiteit van Leeds en Cork. In Cork kreeg hij zijn bul uitgereikt.  Deze diploma's werden in Nederland echter niet erkend en daarom deed hij zijn studie hier nog een keer over. Door zijn ziekte heeft hij deze nooit helemaal af kunnen maken. Jan was drs. in de Franse taal, geschiedenis en de politieke wetenschappen.

Jan heeft enkele jaren missiewerk verricht in Goudkust (Gold Coast), tegenwoordig bekend als Ghana. Hij heeft daar van 1934 tot 1936 in Accra en Elmina gewerkt.
Vanwege ziekte is Jan naar Nederland teruggekeerd, maar later is hij toch weer naar Goudkust gegaan.  Daar is hij begonnen met het stichten van een school. Er moest ook een gebouw worden neergezet, maar nog voordat het was geopend moest Jan weer terug naar Nederland. Uit dankbaarheid voor zijn werk is de school naar hem vernoemd (Father John College). Vanuit het Afrikaanse land was hij aangewezen op het schrijven van brieven om met zijn familie te communiceren. Van de brieven is niets bewaard gebleven, maar wel zijn er nog enkele postzegels die hij op die brieven plakte.

goudkust.jpg (32179 bytes)

Tijdens zijn verblijf in Engeland heeft Jan door een bevriend, maar onbekend schilder portretten van zijn ouders laten schilderen. Als voorbeeld diende de foto die op de bruiloft van mijn ouders is genomen. De foto en portretten zijn bewaard gebleven.

Mijn ouders hadden uit de inboedel van Pastoor van Dieden een klein rond stoeltje gekregen. Toen Jan op bezoek kwam werd hij op slag verliefd op het stoeltje. Och wat wilde hij dat graag van mijn ouders overnemen. Mijn ouders waren echter zelf aan het stoeltje gehecht en konden er geen afstand van doen. De dag erop brak er een poot van het stoeltje en was het onherstelbaar beschadigd. God straft onmiddelijk zeggen we wel eens.

In 1953 regiseert Jan een toneelstuk aan het seminarie Nieuw Herlaer (Bij Sint Michielsgestel) waar hij destijds doceerde. Het stuk heette: "Hoe raak ik mijn geld kwijt?"  (Met dank aan Lidy Pero-Stege)
F01257.JPG (228751 bytes)

Bovenstaande foto heeft de tand der tijd niet geheel ongeschonden doorstaan. Ook de volgende foto waarop Jan is te zien heeft nogal wat averij opgelopen. De foto heeft dan ook jarenlang in de portemonnee van mijn zus gezeten. (Met dank aan Monica Middel-Stege). Behalve Jan staan ook zijn ouders en mijn vader en moeder met hun eerstgeborene op de foto.
F00025.jpg (43813 bytes)

Jan is net als zijn moeder aan darmkanker overleden. Een erfelijke kwaal die veel in de familie voorkomt.
Jan verbleef zijn laatste jaren in Arnhem waar hij als rector verbonden is geweest aan het zusterklooster Padevoort in Zeddam.
Op 19 augustus 1957 overlijdt hij in het Sint Elisabeth Gasthuis te Arnhem. Drie dagen later vindt op donderdagmorgen om 11 uur in het klooster de Tafelberg de begrafenis plaats. De plechtige Requiemmis werd opgedragen door zijn vriend de Hoogeerwaarde Pater Provinciaal  Mondť (zie foto hieronder).

De Pater Provinciaal wordt tijdens de mis geassisteerd door  A. de Kok en Jos Mulders, 2 klas- en missiegenoten van Jan.
Jan is ter ruste gelegd op de Rooms-Katholieke begraafplaats te Oosterbeek en op maandag 26 augustus was ter ere van hem nog een gezongen Requiemmis in de parochiekerk van Zeddam. Jan werd 48 jaar oud.

F01193.jpg (14213 bytes)
Jan op de universiteit in Cork (1949)

Voor de foto's en informatie dank ik:
Tiny Koornstra-de Jong
Toos Klijn-Beenker
Lidy Pero-Stege
Monica Middel-Stege