Wie betaalt nu eigenlijk de bruiloft?

Het is zaterdag 27 april 1872. Er hangt wat bewolking en af en toe valt er een buitje regen. Koud is het niet. Door de zuidoosten wind gaat de temperatuur zelfs richting 20 graden. Er lopen twee stelletjes op weg van Stadskanaal naar de kerk van Wildervank. Van het oudere paar is de man niet groot. Hij meet slechts 1 meter 65 en hij heeft bruin haar en blauwe ogen. Zijn gezicht heeft een ovale vorm met een dik voorhoofd. Neus en kin zijn wat spitsig. Hij is een kleinzoon van Berend Harmz die in 1729 vanuit het Duitse Drpen naar het Groningse Meeden was getrokken. De kleinzoon (Bernardus Heikes Stegman) is voortgekomen uit het tweede huwelijk van Heiko Berents, zoon van die Berend Harmz. Bernardus Heikes stapt vandaag ook voor de tweede maal in het huwelijksbootje. Zijn eerste vrouw is enkele jaren eerder overleden. Vier kinderen had hij bij haar, maar slechts twee zijn groot geworden. Via zijn dochter Margaretha (Grietje) heeft hij Martha Niewold leren kennen.

Van het jongere paar is de vrouw dan ook dochter Grietje. Grietje gaat vandaag ook trouwen. Niet met zomaar iemand. Nee, het is Henricus Boolman, de zoon van Martha's eerste man. Haar stiefzoon dus. Het wordt dus een zeer bijzondere dag, want vader en dochter trouwen op dezelfde dag met (stief)moeder en zoon. Margaretha en Henricus hebben na vandaag dus allebei dezelfde stiefmoeder. Naast man en vrouw zijn ze dan ook een beetje broer en zus geworden. Martha is dus niet alleen Grietjes stiefmoeder, maar ook haar schoonmoeder.

Het moet een prachtige dag zijn geweest. Het is lekker voorjaarsweer en de ouders trouwen op dezelfde dag als de kinderen. Er is echter n probleem. Trouwen kost geld, en geld is nou precies datgene wat beide echtparen niet hebben. Bernardus Heikes is Wolkammer en ook Henricus is een gewone arbeider. Gelukkig is de ambtenaar bereid om hen dan maar op kosten van de gemeenschap in de echt te verbinden. Hij neemt dat wel in de aktes op. Zo staat het volgende te lezen in de huwelijksakte van Bernardus en Martha:

op getuigenis van Derk Vorden (arbeider) en Bernardus Bekens (arbeider) dat Bernardus Stegman en Martha Niewold, van beroep werklieden wonende te Stadskanaal in deze gemeente, onvermogend is om kosten der acten, bewijzen en schrifturen, benoodigt tot het voltrekken van een wettig huwelijk, te kunnen betalen.

Vrijwel dezelfde tekst staat te lezen in de akte van Henricus en Margaretha. Gelukkig maar kon met de getuigenis van Derk Vorden en Bernardus Bekens er toch getrouwd worden.

 

Tracker