Petrus Franciscus van Engeland

F01153.jpg (38284 bytes)

Piet van Engeland was het vijfde kind uit het gezin van Eimbertus van Engeland en Martina Maas. Hij had nog 4 broers en 4 zussen. Piet werd geboren in 1914 in Geldrop. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Piet zoals zoveel Nederlandse mannen te werk gesteld in Duitsland. Dat betekende dat je lange tijd ver weg was van huis. Contact met het thuisfront was beperkt en uitte zich voornamelijk in het schrijven van brieven. Piet werd in 1942 gestationeerd in Friedrichshafen. Gelukkig voor hem hoefde hij niet alleen. Zijn vriend Karll en later ook zijn broer Huib waren in zijn nabijheid te werk gesteld.

hier volgt de tekst van de brief die hij kort na zijn aankomst in Friedrichshafen naar huis stuurde:

Friedrichshafen 4/5-'42

Beste broer en zuster,
Met deze laat ik u weten dat ik nog goed gezond ben en hoop hetzelfde van u ook te hooren.
Ik maak het hier niet slecht. Het eten en slapen is hier goed, 't mocht wel wat meerder zijn maar ja ik kan niet alles verlangen.
Ik zal er mij wel mee aan zien te passen.
Ik heb ook mooi werk als bankwerker, wat ik verdien dat weet ik nog niet, ik ben maandag pas voor het eerst begonnen,
maar het valt mij nog honderd procent mee.
Met mijn vriend Karll gaat het precies hetzelfde als met mij die heeft het net eender als ik, schrijf mij ook eens een keertje.
Ik eindig nu met de beste groeten van mij die zich noemt als Piet van Engeland. Daag

Helaas voor Piet heeft hij de oorlog niet overleeft. In hetzelfde Friedrichshafen stierf hij anderhalf jaar later. Piet was niet getrouwd, maar liet bij zijn vertrek naar Duitsland wel een verloofde achter. Hij hoopte bij terugkomst snel te kunnen trouwen en een gezin te stichten. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Zijn broer Huib en vriend Karll hebben Piet samen naar zijn laatste rustplaats in Friedrichshafen begeleid.

R00013a.jpg (20474 bytes)        R00013b.jpg (27782 bytes)

Voor de familie in Nederland was het moeilijk afscheid nemen van Piet. Onderstaande foto hielp bij het accepteren van het tragische verlies.

F01152.jpg (111454 bytes)  

Na de oorlog is het graf van Piet verplaatst naar het oorlogsgraven kerkhof in Frankfurt. De volgende details hierover zijn te vinden op http://www.volksbund.de/graebersuche.
Peter Franciscus van Engeland ruht auf der Kriegsgräberstätte in Frankfurt/Main-Hauptfriedhof (Bundesrepublik Deutschland) .
Endgrablage: Block B Reihe 4 Grab 1