Factsheet Luchtkwaliteit in de Leidse regio.
De gemeenten in de Leidse Regio en ook de provincie hebben rapportages Luchtkwaliteit opgesteld, waarin wordt aangegeven in hoeverre sprake is van overschrijdingen van de wettelijke luchtkwaliteitsnormen in het Besluit Luchtkwaliteit (BLK) van 11 juni 2001. De laatste rapportage betreft 2002. Hieruit blijkt dat de grenswaarden voor stikstofdioxide en voor fijn stof worden overschreden. Gemeenten moeten in een plan van aanpak aangeven hoe ze straks aan de normen zullen voldoen. De milieufederatie vindt dat de burger moet worden betrokken bij het opstellen van de plannen.
De grenswaarden van 40 ug/m3 voor stikstofdioxide (NO2) worden in alle gemeenten overschreden, variërend van 1650 m. langs wegen (in Leiderdorp) tot 13,5 km. langs wegen (in Leiden). De gemeenten hebben gerapporteerd hoeveel mensen aan deze verhoogde concentraties worden blootgesteld: in Oegstgeest 320, in Leiderdorp 365 en in Leiden 2300 mensen.
Ook de grenswaarden van 40ug/m3 (als jaargemiddelde) voor fijn stof worden langs wegen overschreden en de etmaalgemiddelde norm wordt overal in de gemeenten overschreden. Het is duidelijk dat hierdoor overal mensen aan te hoge concentraties fijn stof worden blootgesteld.
De wettelijke grenswaarden hoeven nu nog niet gehaald te worden; voor NO2 krijgen de gemeenten tot 2010 de tijd, maar voor fijn stof tot 2005. Het is de verwachting dat de concentraties luchtverontreinigende stoffen geleidelijk zullen dalen door het schoner wordende autopark. Indien de daling niet snel genoeg gaat of zelfs stagneert zullen extra maatregelen nodig zijn om aan de wettelijke normen te kunnen voldoen. In een plan van aanpak kan de gemeente aangeven hoe ze denkt straks aan de wettelijke normen te kunnen voldoen.
Aan de hand van jaarlijks dalende drempelwaarden wordt vastgesteld of een gemeente verplicht kan worden om een plan van aanpak op te stellen. Voor Leiderdorp is dat nu al het geval. Voor de andere gemeenten in de Leidse regio nog niet. De provincie echter stelt in haar rapportage dat gemeente Leiden naar verwachting in 2010 niet kan voldoen aan de normen en vindt dat deze gemeente daarom toch nu al een plan van aanpak zou moeten opstellen. De provincie heeft ook subsidiegelden gereserveerd voor Leiden om zo'n plan te maken.
De wettelijke regelingen zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. De slechte luchtkwaliteit leidt tot gezondheidsproblemen. Vooral kinderen, bejaarden en carapatiënten zijn kwetsbaar. Jaarlijks sterven naar schatting 4500 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van de luchtvervuiling. In de brochure “Gezonde lucht: meer dan een norm” kunt u hierover meer lezen.
Weblinks naar achtergrond documentatie:
- Gezonde lucht, meer dan een norm
- Handreiking voor bewoners
- terug
|