REISVERSLAG NOORD-KOREA (DPRK: DEMOCRATIC PEOPLE"S

REISVERSLAG NOORD-KOREA (DPRK: DEMOCRATIC PEOPLE’S REPUBLIC OF KOREA)

30 maart t/m 12 april 2004

INTRODUCTIE
Hieronder volgt het verslag van onze reis naar Noord-Korea. Dit verslag is bedoeld voor familie, vrienden en iedereen die geïnteresseerd is of van plan is Noord-Korea te bezoeken. Tevens is het voor ons een herinnering aan een interessante, mooie, onvergetelijke, leerzame en ook geestelijk en lichamelijk vermoeiende reis. Onze dank gaat uit naar onze gidsen Pak Jang Sik en Pak Kwang Ung, onze chauffeur Mr. Kang en Alejandro van de Korean Friendship Association. We zullen proberen onze ervaringen zo feitelijk mogelijk weer te geven zonder oordeel te geven over de politiek, het regime of personen, hoewel het soms onvermijdelijk is dat we onze gevoelens verwoorden.

Onze interesse voor dit land kwam hoofdzakelijk voort uit de onbekendheid en de geheimzinnigheid waarin de DPRK zich hult. Vooral de (veelal negatieve) berichten in de westerse media en de spaarzame beelden op televisie maakten ons nieuwsgierig en waren de aanleiding dat we dit meest afgesloten land ter wereld met eigen ogen wilden zien. Niet uit sensatiezucht, maar in de hoop de andere kant van het verhaal te horen en een genuanceerder beeld te krijgen van Noord-Korea.

Na 1989, toen het communisme bijna overal z’n beste tijd had gehad, raakte het land in politiek, economisch en militair opzicht geïsoleerd, omdat het zijn voormalige bondgenoten was kwijtgeraakt. Al die jaren heeft het zich staande weten te houden in een vijandige wereld met alle interne en externe gevolgen van dien. Het laatst overgebleven “socialistische paradijs” wordt met alle mogelijke middelen verdedigd. Daarnaast worden de leiders als goden vereerd, hetgeen soms tot, althans in onze ogen, buitenissige en bizarre situaties leidt. Eerst was er Kim-il-Sung (de Eeuwige Leider) en na zijn dood (1994) zijn zoon, Kim-Jong-il, de Geliefde Leider. Het land, maar vooral het regime, doet er alles aan om zich staande te houden door zich bijna compleet te isoleren van de buitenwereld. Dit alles maakt het land zo interessant dat we het van dichtbij wilden zien en meemaken.

Op deze site zijn al een groot aantal foto’s te zien van onze reis. Op Jos z’n online fotoalbum staan er nog meer: http://members.chello.nl/jemmer/index.html

PRAKTISCHE ZAKEN
We dachten aanvankelijk dat het moeilijk zou zijn om toegang te krijgen tot Noord-Korea, omdat het te duur of onmogelijk zou zijn om een visum te krijgen. Maar een collega van Jos (Boris: www.traveladventures.org ) vertelde dat hij er een paar jaar geleden was geweest, dus wisten we dat we een poging konden wagen.
Het liefst gingen we individueel, dus niet in een groepsreis. Na wat zoeken op internet kwamen we op de “officiële site van de DPRK” ( www.korea-dpr.com ). Deze site is gemaakt door de Korean Friendship Association (KFA), die zijn basis heeft in Spanje. Deze organisatie heeft rechtstreekse contacten met het Committee For Cultural Relations With Foreign Countries in Pyongyang en bemiddelde destijds o.a. bij het aanvragen van een visum en het samenstellen van een programma. Je kon via hen individuele reizen regelen tegen een redelijke prijs. Helaas hebben we onlangs vernomen dat het deze taak niet meer verricht. De KFA informeerde ons dat het nog wél mogelijk is via:
Korea International Travel Co. (KITC)
Ms. Li Un Hui
DPRK Embassy in Beijing, China
Ritan Nort Rd. Chaoyang District
Beijing. 100600--
Tel and fax:   +86-10-85750212
mobile:  +86  13901161201
E-mail:   riunhui2003@hotmail.com

Dit is het staatsverkeersbureau. We zijn echter niet op de hoogte van de boekingsprocedure en de kosten via het KITC. In Peking hebben we Mrs. Li Un Hui ontmoet (zie dag 2, 31 maart 2004) en hebben een zeer betrouwbare en behulpzame indruk van haar.

Overigens betekent ‘individueel’ niet dat je alleen mag reizen, want je wordt altijd door twee staatsgidsen begeleid. Het enige waar we aan twijfelden, was de betrouwbaarheid van de KFA, maar via een forum (Thorn Tree) op de site van Lonely Planet ( www.lonelyplanet.com ) kwamen we in contact met twee mensen die ook via de KFA hadden geboekt en tevreden waren. Op deze site kun je ook andere ervaringen met reizen naar Noord-Korea uitwisselen.

Het contact met de KFA verliep vriendelijk, snel en efficiënt. De aanvraag voor het visum ging geheel via internet. We konden ook aangeven of we nog dingen wilden bezoeken die niet in het standaardprogramma zaten. Indien mogelijk zouden die dan worden ingepast. Als de aanvraag werd goedgekeurd, zou het visum enkele dagen voor vertrek naar de DPRK klaarliggen op de Noord-Koreaanse ambassade in Peking.

Binnen drie weken na de aanvraag kregen wij al bericht van de KFA dat de aanvraag was goedgekeurd. De kosten bedroegen ongeveer €30 voor het visum, €350 voor het ticket Peking-Pyongyang vv (beiden te betalen in Peking) en per verblijfsdag in Noord-Korea betaalden we ten tijde van ons verblijf tussen €130 en €150, afhankelijk van de hotelklasse. Dit laatste bedrag omvatte de hotelovernachtingen, drie maaltijden per dag, alle vervoerskosten en de begeleiding.

Zaken die je zelf nog moet regelen zijn de vlucht naar Peking vv., een double-entry visum voor China en verblijf in China. Voor hotels in China kunnen wij www.sinohotel.com aanbevelen.

Voorafgaand aan onze reis hebben we heel wat boeken, artikelen en reisverslagen op internet gelezen. Als sponzen absorbeerden we zo veel mogelijk informatie uit verschillende bronnen. Het interessantst zijn de reisverslagen van andere Noord-Koreagangers. En dat zijn er meer dan je denkt. Een van de beste en meest neutrale is de site van Arne Eilers ( www.geocities.com/dprk02/index.htm ).

In 2003 is er een reisgids uitgekomen voor Noord-Korea, voor zover wij weten de enige die alleen over Noord-Korea gaat: Bradt Travel Guide, North-Korea, door Robert Willoughby (ISBN 1 84162 074 2). Hoewel we niet zeker wisten of we deze gids mee het land in konden nemen, bleek het geen probleem. Onze begeleiders hebben ‘m zelfs geen blik waardig gegund.

Verder is het nuttig kennis te nemen van de geschiedenis van Korea en het ontstaan van de huidige politieke situatie, want daar draait alles om. Een goede voorbereiding is absoluut onontbeerlijk voor een land als Noord-Korea. Zo weet je wat je te wachten staat en kun je meer begrip opbrengen voor de mogelijkheden en onmogelijkheden. Houd er rekening mee dat zowel Noord-Korea als Zuid-Korea (en bondgenoten) zich in meer of mindere mate bedienen van propaganda en het geven van misleidende informatie. Officieel zijn beide landen nog steeds met elkaar in oorlog. De waarheid ligt ergens in het midden.

Tijdens ons verblijf zijn we ons er voortdurend van bewust geweest dat onze gidsen het officiële, door de staat goedgekeurde verhaal vertellen. Of ze daar oprecht in geloven kunnen we ons alleen maar afvragen. Om hen niet in verlegenheid of gevaar te brengen hebben we dit nooit ter discussie gesteld. Wél hebben we af en toe interessante gesprekken gehad over politiek en economie waarbij we eerlijk onze mening konden geven.
Verder komt het erop aan om tussen de regels door te lezen en naar rechts te kijken als de gids zegt naar links te kijken.