Links

De officiele site van de Korean Friendship Association. De site is onderdeel van de website van de regering. Hier hebben wij onze reis geregeld.
http://www.korea-dpr.com/menu2.htm

Pak Kwang Ung kom je op internet een paar keer tegen. Hij begeleidt vooral journalisten en cameraploegen. Zijn officiele titel is Senior Officer Committee of the Cultural Relations with Foreign Countries. Je ziet hem bijvoorbeeld ook verschijnen in de besproken BBC documentaire.(De details uit deze film worden later deels weerlegd, het getoonde bewijs zou vervalst zijn. En zo is het natuurlijk ook wel weer. Leugens worden overal vertelt.) http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/3461935.stm
http://www.weltwoche.ch/artikel/?AssetID=7575&CategoryID=60

Op de enige officiele site van de DPRK (zie boven) staat ook een nederlandstalig gedeelte. Het is door Vlamingen geschreven. Nogal vrolijk en onbezorgd.
http://www.korea-is-one.org/

Alle reisverhalen over Noord-Korea zijn inwisselbaar. Wat wij gezien hebben ziet dus iedereen. En iedereen valt hetzelfde op. Waarom wordt de starheid en de toneelstukken niet eens vervangen door wat meer vrijheid en openheid voor de toeristen? Lees maar eens:
http://www.reisomdewereld.nl/noordoostazie/noordkoreav.html

Heb je er plezier in om niet zomaar op vakantie te gaan maar te reizen naar een bijzonder land? Wil je echter niets te maken hebben met de K.F.A., ga dan naar het reisbureau, wel even dokken.
http://www.koningaap.nl/brochure.php?reiscode=GRKCNK04

Jos en Peter hebben samen met hun partners nadien nog een film gezien die door de Nederlandse documantairemaker Pieter FLeury is gemaakt over de DPRK. Veel beelden (ja, logisch) waren een blik van herkenning. Nu zijn wij in het geheel niet positiever over het regime gaan denken, maar deze film slaat echt nergens op. Een totaal onsamenhangende en respectloze aaneenschakeling van beelden die de realiteit van het land geweld aan doet. De film duurt een half uurtje (dus niet 50 minuten) en is zonder enig niveau die je mag verwachten van een filmmaker die op het NOS-journaal al wat voorstukjes had laten zien. Dat waren de enige leuke stukjes dus.
Protest tegen dit systeem is eindeloos te lezen en zien op internet, zie b.v. de docu van de BBC. Fleury wilde een stil protest maken? Mislukt!
http://www.biosagenda.nl/index.php?action=film&filmID=9669
http://www.nos.nl/journaal/uitzendingen/extra/drieluik_korea.html


http://www.novatv.nl/index.cfm?achtergrond_id=392&fuseaction=achtergronden.details
Onze chauffeur Mr. Kang heeft twee journalisten van NOVA in zijn bus rondgereden die een prachtige documentaire hebben gemaakt over de Koreaanse vertaling van het Dagboek van Anne Frank. Rechts op deze site kan je linken naar de film.


Een week na ons bezoek reisde een Australier naar het land. De plaatsen en de foto's zijn wederom dezelfde. Hij reisde al eerder en merkt op dat e.e.a. veranderd is.
Als wij zijn site lezen is het leuk om te zien dat zijn begeleiders een kopie van de onze zijn. Aardige mannen, maar geen moment de controle kwijt.
http://crowcroft.net/dprk.htm

Een site met dagelijkse updates over de Korea's
http://www.nkzone.org/nkzone/

De jaarrapporten van Amnesty International
http://web.amnesty.org/report2004/kor-summary-eng
http://web.amnesty.org/report2004/prk-summary-eng

Meer foto's op het fotoboek van Jos
http://members.chello.nl/jemmer/index.html

Hier hebben wij ons hotel geboekt
http://www.sinohotel.com

De bijbel van de reiziger.
http://www.lonelyplanet.com

De site van Arne Eilers.
http://www.geocities.com/dprk02/index.htm

Deze site is zeer compleet met links naar de beide Korea's. Een kijkje waard!
http://www.Korea.Startkabel.nl