JAARAGENDA - 2018

Locatie: Magic Art Center
Meerweg 1A, Bennebroek
Laatste wijziging: 29 july 2018
Datum Aktiviteit Tijd
27 jan vrij goochelen 13.30 uur
24 mrt Algemene Ledenvergadering 13.30 uur
26 mei Open Dag - voor goochelaars 13.30 uur
28 juli vrij goochelen 13.30 uur
22 sept themagoochelen "Produktie" 13.30 uur
24 nov lezing 13.30 uur


PROMO filmpjes van de OPEN DAG (mei 2015)
deel 1 - intro + Flip, Martin, Ted .
deel 2 - Wim, Leonard, Cees, Gerrit .
deel 3 - Martin, Flip, Ted .
RECENTE NIEUWS BERICHTEN
2018 - 26mei– Goochelaars kom naar onze Open dag.
2017 - 25nov– Lezing door Janse Heijn - Magic Art Center.
2016 - 7mei – Fred Kaps Award voor Eberhard Riese.

Nieuws


26 mei 2018 – Goochelaars kom naar onze Open dag.
Op 26 mei houden wij in het Magic Art Center, Meerweg 1A, Bennebroek een OPEN DAG. Wij hopen dat er veel goochelaars komen, die dus geïnteresseerd zijn in onze club. Onze club presenteert eigenlijk een soort extraatje: elke oneven maand op de 4e zaterdag hebben we clubmiddag vanaf 13.30 uur, met demonstraties goochelen, nieuws uit de goochelwereld, miniveiling etc. Onze secretaris Eddy Opperdoes zal ook op Facebook een oproep voor deze OPEN DAG plaatsen; like hem!!

Marcel Flip


25 nov 2017 – Lezing door Janse Heijn.
In het Magic Art Center hield Janse Heijn een zeer inspirerende lezing:
Janse Heijn won op de NK in 2016 de twee de prijs parlour magic. En dat hij daar nog steeds goed in is, laat hij vanmiddag zien. En gelukkig legt hij alles uit. Hij begint met een mooi gedicht over de liefde met daarbij de Linking Rings. Daarna coupeert een toeschouwer een paar keer een spel kaarten. Hij bekijkt stiekem de bovenste kaart en steekt deze in het 2 midden van het spel. Janse “voelt” dat hij nu op de 21e plaats ligt. Dat klopt! In een ander spel ligt de kaart omgedraaid met het getal 21 op de rug (Hands Off van Richard Osterlind en Brainwave Deck). Vier toeschouwers nemen elk een runensteen uit een zakje. Normaal kun je nu hun toekomst voorspellen, maar Janse draait het om en leidt uit ieders toekomst de gekozen steen af. Een Rubic’s Cube wordt in 4,2 seconden opgelost; het wereldrecord! Een gehusselde Cube blijkt gelijk aan een voorspellings-Cube. Als klap op de vuurpijl doet Janse een truc met een dubbelblank spel kaarten. Met een stalen gezicht laat hij een kaart kiezen en vindt hij hem terug. Dat dat inderdaad gelukt is, blijkt wanneer hij met een UV-lamp schijnt en een afbeelding van de gekozen kaart zichtbaar wordt. Een heel mooie vondst! (geciteerd uit verslag Convocatie 215)
7 mei 2016 – Fred Kaps Award voor Eberhard Riese.
2017 - 25nov– Lezing door Janse Heijn - Magic Art Center.
Verscholen aan de Meerweg in Bennebroek ligt het Magic Art Center (MAC), opgericht door goochelaar Richard Ross. Hier ontving Eberhard Riese uit Duitsland op 7 mei 2016 een van de meest prestigieuze goochelprijzen ter wereld: de Fred Kaps Award. De Fred Kaps Award wordt met tussenpozen van een paar jaar uitgereikt aan een internationaal bekende goochelaar. De Ring kiest een deelnemer die vernieuwend of baanbrekend werk verricht heeft en het niveau van Fred Kaps waardig is. Fred Kaps, de in 1980 overleden grootmeester, drievoudig wereldkampioen goochelen, wordt nog steeds als kwaliteitsstandaard beschouwd. De selectiecommissie voor deze Fred Kaps Award bestond uit Ted Winkel, Martin Smitt en Flip Hallema. Voor 2016 is de eer dus toegevallen aan Eberhard Riese, wiens hele leven in het teken staat van de goochelkunst, met name de hulp en coaching aan opkomende goochelaars. Uit zijn “school” zijn vele, vaak internationale, kampioenen voortgekomen. Zijn expertise is van grote waarde en is kortgeleden te boek gesteld in een standaardwerk voor praktiserende goochelaars: “Foundations”. En in 2011 werd hij gekozen als president van de magische cirkel van Duitsland, een behoorlijk grote organisatie.

Criteria om te komen tot een winnaar van deze Award, zijn onder meer: – Bekend zijn met, of vriend zijn van Fred Kaps. – Uitdragen van het gedachtegoed van Fred Kaps, in gevoel voor humor, presentatie, etc. – Zelf moet hij/zij ook een praktiserend en verdienstelijk goochelaar zijn. – Nationale en vooral internationale bekendheid is gewenst. – Professionele uitstraling en professionele prestaties van formaat. – Organisatorische kwaliteiten en resultaten gelden ook als criterium, want het gaat erom dat de goochelkunst wordt “gepromote”, bekendheid gegeven wordt bij een groter publiek.

In aanwezigheid van de Ringleden en hun partners, heeft Inez Schatz, de kleindochter van Fred Kaps, de eer om de prijs te overhandigen. Dat bij die feestelijke gebeurtenis getoverd en gegoocheld wordt, is zo zeker als een konijn uit een hoge hoed. Hieronder de winnaar met oorkonde geflankeerd door dochter, Barry Schatz-Bongers, en kleindochter van Fred Kaps.

Henk met Eberhard Riese en Charter
met kleindochter en dochter van Fred Kaps

In het voorprogramma etaleren een aantal leden hun kunnen met vooral veel humor. Het fijne werk, waar de toeschouwer in het knusse theater met de neus bovenop zit en de tructoch niet doorziet. Het gezelschap besluit de feestelijke bijeenkomst (een aantal heren in smoking) in restaurant Les Jumeaux voor een afsluitend diner.

Wim Marcel Ted Flip assistente Ina

Een beetje geschiedenis van de “Fred Kaps Ring 78”.
De Fred Kaps Ring in Bennebroek is de enige Nederlandse afdeling van The International Brotherhood of Magicians (IBM), de grootse organisatie op het gebied van magie met afdelingen in 88 landen en circa 13.000 leden. De Nederlandse “Fred Kaps Ring 78” is opgericht op 22 december 1980 en is onderdeel van de, in de USA gevestigde, International Brotherhood of Magicians. Van circa 12 leden in 1980, fluctueerde het ledental tussen de 26 en 17 leden nu. We proberen niet te groot te worden, wel willen we graag meer jonge leden aantrekken. Jaarlijks houden we Open Dag, eventueel een “Ladies Day” en proberen we binnen de goochelwereld nieuwe leden enthousiast te maken voor onze kleine, maar gezellige Ring.

De eerdere Award-winnaars, zoals Ring-President Henk Oud memoreerde:
1988; Dai Vernon;
Tijdens het FISM-congres in 1988 meldden wij de toekenning van de Fred Kaps Award aan Dai Vernon, “The Professor”, de eerste persoon aan wie de onderscheiding werd toegekend. Dai Vernon was een grote bron van inspiratie voor vele goochelaars.
1992: Escuela de Magica, Arturo de Ascanio;
Arturo de Ascanio werd speciaal uitgenodigd om naar Nederland te komen. Samen met Juan Tamariz had de winnaar zich buitengewoon verdienstelijk gemaakt door oprichting van de “Madrileense school”.
1994: Marconick (Nick Stolk) – 3 okt;
Als eerste Nederlander ontving de zeer verraste Marconick deze onderscheiding. Marconick was uitvinder van vele trucs, die veelal werden gepubliceerd in het maandblad Triks. Marconick kreeg buiten Nederland de meeste waardering.
2000: Corvélo;
Corvélo was de vierde aan wie de Fred Kaps Award werd uitgereikt. Voor zijn grote inzet voor goochelkunst, zowel nationaal als internationaal en contacten en adviezen aan Fred Kaps.
2002: Die Fertigen Finger; Onze Duitse vrienden hebben de vijfde Award in ontvangst genomen tijdens een geweldige bijeenkomst in Hotel Oud London in Zeist. Vanwege hun bijzondere prestaties op het gebied van de goochelkunst en de artistieke inbreng op wereldniveau.
2007: Geatan Bloom;
De zesde Award werd uitgereikt aan Geatan Bloom. Een artiest van wereldfaam met een zeer buitengewoon kunstzinnig en elegant optreden. Hij was van het “uitvindertype”, een artiest waar Fred Kaps veel bewondering voor gehad zou hebben.
2012: Eric Eswin;
De zevende Award ging naar Eric Eswin. Eric heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt in de goochelwereld, vooral op bestuurlijk niveau. Hij heeft de FISM van het stoffige imago ontdaan en omgezet in een moderne, professionele wereldwijde organisatie: een hele prestatie.
2016: Eberhard Riese (17-7-1951, Leipzig);
Zoals hierboven al gezegd, staat zijn hele leven in het teken van de goochelkunst, met name coaching van goochelaars. Zijn standaardwerk daarvoor is het boek “Foundations”.
30 mei 2015 – Open Dag - Fred Kaps Ring in “Magic Art Center (MAC)”.
Flip Hallema was zo vriendelijk om voor ons en onze belangstellenden een lezing te houden. Heel interessant, omdat Flip onze Fred Kaps ook heel goed heeft gekend. Verder waren er tevoren wat promotie filmpjes van een "gewone" Clubdag van onze Ring gemaakt. Wij hopen dat u er met plezier naar gaat kijken (6 min per filmpje), zie hieronder:
deel 1 - intro + Flip, Martin, Ted .
deel 2 - Wim, Leonard, Cees, Gerrit .
deel 3 - Martin, Flip, Ted .
7 sept 2015 – Miracles of Magic – Thema-avond in “Magic Art Center (MAC)”.
Door Véronique Ross aangekondigd als “een avond vol verbazing, verwondering en entertainment”! Voor een luttel entreebedrag kon iedereen getuige zijn van deze flitsende avond. Quintus de paarse goochelaar start als eerste. Quintus draagt altijd paarse overhemden, gemakkelijk te herkennen dus. Zijn komisch optreden werkt zeker goed op de lachspieren, gewoon lekker dwaas en.... ..... en later komt hij nog terug met gefrommel aan horlogebandjes: de proefpersoon is lachend het slachtoffer. En dan terug van ver weg geweest: Tony Chen (Anton Tanesha). Een groter contrast is nauwelijks mogelijk met zijn knappe en chique presentatie van de perfecte touwtruc. Daarna volgt een fraaie DVD van Richard Ross met zijn wereldberoemde horloges, en samen met Paul Daniels, die een beetje verstrikt raakt in de grote wielvelgen. Heel leuk om wielvelgen als ringenspel te gebruiken, een sfeervolle act in de stijl van het MAC, het Magic Art Center zoals dat door Richard Ross werd opgebouwd.

Ray Crooner verrast ons twee keer op zijn karakteristieke USA-liedjes, in de stijl van Tom Jones, leuk voor deze avond. En diverse nummers Mental Magic worden gepresenteerd door Michel Keck, waarbij verschillende vrijwilligers uit het publiek door zijn “buddy” speelgoedbeestje worden aangewezen. Charly Crama doet het met olie en water, rood water in een klein flesje: je staat er met je neus bovenop en begrijpt er niets van! En ook met servetjes in wijglazen voor het jonge dating stel, leuk bedacht. Tenslotte is het toneel voor de man uit het Hoge Noorden (Friesland) namelijk Minze Dijksma. Hij doet een zeer vermakelijke act met verkeersborden, een giga grote platte opvouwbare en uitklapbare dobbelsteen die van waarde verandert en uiteindelijk omgetoverd wordt in kaarten en bankbiljetten.

Hiermee wordt deze flitsende avond bij Véronique afgesloten. Leuk dat we op dit soort avonden ook kennis kunnen maken met getalenteerde protegés van Véronique, zoals de 12 jarige Alfredo Lorenzo Beautour, Nederlands Juniorenkampioen 2015 in de categorie toneelgoochelen. Fijn dat alle goochelaars van harte bereid waren voor gastvrouw Véronique belangeloos op te treden. En dank aan Martijn Martelli die de avond zeer smakelijk wist te presenteren.

RESUME VAN DE EVENEMENTEN AGENDA
- 7 sept,
Bekijk het filmpje van deze avond.
– 5 okt, Gert Piet & Ron Timmer van de MagicShop.
– 2 nov, BrainWaves, avond met Michel Keck.
– 7 dec, Sint Surprise Party, doldwaze Sinterklaas-avond
Voor details, zie de Evenementen Agenda van het MAC.


27 sept 2014 - Themagoochelen: het thema is GOKKEN.
Op deze zaterdagmiddag hadden wij geanimeerde demonstraties met allerlei gok-trucs. Dit verslag moet nog worden uitgebreid, voorlopig kunt u hier alleen een filmpje zien van de pogingen van Gerrit om toch iets te laten zien van zijn manier van "GOKKEN". Zijn beide oude apparaten werkten niet, de "houtje touwtje" was gebroken op veel plaatsen en moest gerepareerd worden, bij de CMOS chips was een draadje los etc. etc. Uiteindelijk lukte de versie met het eenvoudige fietslampje. Zie hier de Gokautomaat (je hebt een Media Player nodig).


28 apr 2012 - Uitreiking Fred Kaps Award aan Eric Eswin(NL).
Every 3-5 years, our Dutch Ring 78 selects a winner for a special award: “the Fred Kaps Award”! Ring 78 is named after the famous Dutch world champion Fred Kaps (1950), so this is our way to honor his contributions. Our selection committee consisted this year of Ted Winkel, Martin Smitt and Véronique Ross, wife of former NL world champion Richard Ross. They select a nominee according to certain straight criteria. The winner - for example - should be a practicing magician who propagates the style, kind of humor, line of thought, presentation, etc. of our founder Fred Kaps. Our 2012 winner is even more: he was a good friend of the late Fred Kaps. In 1980 Eric won the congress of the Dutch Magic Union(NMU) and knew to attract the FISM congress to the Netherlands in 1988. That is how our today’s winner Eric Eswin is mostly known. He is recognized for his excellent national and international organizational contributions. He succeeded to improve the organization and modernize the image of the FISM: the Fédération Internationale des Sociétés Magiques. Now that his period of FISM chairmanship will end in June 2012, our selection committee though it an appropriate moment to reward Eric. And he felt very grateful and honored with our gesture. On April 28th it was the great day for the 2012 Fred Kaps Award: our hostess Véronique Ross unrolled the red carpet strip, only to be used for VIP’s and on a VIP-day. In our friendly and pleasant theatre we celebrate such a festive day with an ambitious program, ending with a dinner for the invitees. It is always much appreciated, that various representatives from our colleagues magic organizations are present with this happening(NMU etc). On this day, we first present our own magic, the best acts are collected from attic, old or new repertoires and are supported by professional music. The acts are presented in our small but perfect theatre with showmaster Eddy in the presence of about 40 persons. Starting with Bernard’s marquis outfit, rattling with coins and ending with a huge coin in flames. Followed by Dick in the person of “Mr. Arie Safari” doing a very dangerous jungle act with pet and snake, ending with a mysterious shot through a card Our Ring 78 President Mr. Henk Oud then opens the official ceremony of the Award presentation. A solemn moment in the course of which he shows his satisfaction about the reasons to select Eric as a winner. Especially the national and international contributions are important as a selection criterion. Then it is the moment for grand daughter of Fred Kaps: Inez Schatz to hand-over the sealed charter to Eric. A happy moment with felicitations, flowers Then it is time for a good dinner. We very much enjoyed the dinner in a nearby restaurant full of atmosphere. Everything on this day was in good style and in the honor of our guest Eric Eswin. Thank you for coming to RING 78, Eric! Our journalist has placed later two nice articles in the local papers of Haarlem and Bennebroek. Very good to remember our event in this way. A few magic photographers join the press activities and together celebrate the end of the ceremony with champagne.

En in de locale kanten stonden ook een aantal artikelen (Nederlands) waaruit een paar citaten:
Op de foto's De winnaar met oorkonde geflankeerd door de dochter en kleindochter van Fred Kaps en zijn echtgenote Fransje (rechts). BENNEBROEK - Enigszins verscholen aan de Meerlaan in Bennebroek ligt het Magic Art Center, opgericht door goochelaar Richard Ross. Onlangs ontving Eric Eswin er de zesde Fred Kaps Award. Het is immers de oefenlocatie van de Fred Kaps Ring, een Nederlandse afdeling van The International Brotherhood of Magicians. Sinds het overlijden van Richard Ross zwaait zijn weduwe Veronique er de scepter. Zij maakt dan ook deel uit van de jury. De prijs gaat naar een deelnemer die niet alleen het gedachtegoed van Fred Kaps uitdraagt, maar die ook grote betekenis heeft voor de goochelkunst. In aanwezigheid van de Kringleden en partners, heeft Inez Schatz, de kleindochter van Fred Kaps, de eer om de prijs te overhandigen. Winnaar Eswin was bevriend met Kaps en leerde veel van hem. Hij schopte het in 1980 tot Nationaal Kampioen tijdens het congres van de Nederlandse Magische Unie. Even belangrijk is zijn inzet geweest om het congres van de Fédération Internationale des Sociétés Magiques (FISM) naar Nederland te halen en te organiseren. Het beste congres ooit, volgens zijn collega's. In zijn rol als internationaal president van de FISM heeft Eswin de organisatie een moderne en professionele impuls verschaft. Hij krijgt de award in het jaar dat hij statutair aftreedt als bestuurslid van de FISM. Diverse leden etaleren hun kunnen met veel humor.


31 augustus 2011 - Theater: Bernard's droomklavier.
Bernard gaf in Theater Provadja te Alkmaar de eerste voorstelling met zijn geliefde "droomklavier". Een combinatie van muziek en magic. Er zullen meer voorstellingen volgen.

2015 - 30mei - OPEN dag voor Goochelaars (met filmpjes).
2015 - 7sept – Miracles of Magic – in “Magic Art Center (MAC)”
2014 - Themagoochelen: GOKKEN.
2012 - "Fred Kaps Award" voor Eric Eswin(NL).
2011 - Theater: Bernard's droomklavier.

2007-2012 ouder nieuws