Conclusie



Nu we alle deelvragen uitgewerkt hebben, is het tijd om onze hoofdvraag te beantwoorden. Onze hoofdvraag is: Wat zijn de gevolgen van het windturbineproject “Poort van Cuijk”? Eerst gaan we de economische gevolgen bespreken en milieu gevolgen. Daarna zullen we hier een eindconclusie uit trekken en onze eigen mening geven.


Economie en milieu:

We zijn er achter gekomen dat het windturbine project erg duur is. Dit komt door hoge bouwkosten en een relatief lage energieopbrengst. De overheid geeft hoge subsidies op windenergie. Door deze subsidies, zijn er initiatiefnemers die een grote investering willen doen in duurzame energie. Maar subsidies kosten de overheid wel handen vol geld, die wij als burger via de belasting moeten betalen. Toch is de investering in duurzame energie een goede investering, ook al kost het ons allen veel geld. Zoals iedereen weet raken fossiele brandstoffen op en wordt het broeikaseffect probleem als maar groter. Windenergie kan een uitkomst bieden. Wij vinden dat deze vorm van duurzame energie het best toegepast kan worden, vergeleken met zonneenergie, waterkracht en biomassa. Deze zijn duurder en/of leveren minder op. Windenergie levert niet alleen voor de projectontwikkelaars iets op. De gemeente krijgt hierdoor een “groenere” uitstraling. Dit kan een positieve invloed hebben op de economie in Cuijk. Vooral bedrijven die als milieuvriendelijk bekend willen staan, zoals het regionaal milieubedrijf, zullen hier baat bij hebben. Een belangrijk economisch nadeel van het windturbineproject is de planschade waarmee omwonenden te maken kunnen krijgen en dit moet zeker niet vergeten worden.

Klimaatverandering is een probleem op wereldschaal, waaraan alleen iets kan worden gedaan door op internationaal niveau afspraken te maken en samen te werken. Dat houdt in dat ieder land zich in moet zetten. Natuurlijk zal dit erg duur zijn, maar dat is geen rede om niet mee te doen. Windturbines leveren een positieve bijdrage aan het broeikaseffect. Ze stoten namelijk geen Co2 of andere broeikasgassen uit. Daarnaast is het aanbod van windenergie onuitputtelijk, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.
Helaas kennen windturbines ook nog een aantal nadelige milieueffecten zoals vogelsterfte enz. Vooral op lokaal niveau krijg je te maken met deze effecten, vandaar dat veel mensen niet op de molens zitten te wachten. Als ze tenminste in hun omgeving worden gebouwd. Je hebt hier te maken met het NIMBY-effect.
Wereldwijd heeft windenergie dus voordelen, maar op lokaal niveau zorgt het voor overlast.


Beleidsvoering en draagvlak:

Er zijn internationale afspraken gemaakt wat betreft het beleid. Cuijk was een aantal jaren geleden positief tegenover windenergie. Maar toch hebben ze besloten om het windturbineproject “Poort van Cuijk” niet door te laten gaan. Dit komt onder andere doordat de raad en de bevolking niet goed geïnformeerd waren. Mensen wisten dus niet goed waar ze aan toe waren. Waarschijnlijk is dit ook de rede van de “felle” tegenstand. Ook de maatschappelijke onrust speelt dus een rol in de beslissing. De raad schrok van de tegenstand. Dhr. Kemperman was van mening dat de tegenstand van de bevolking helemaal niet zo groot was als er beweerd werd. Volgens de uitslagen van onze online enquête, is dit deels waar.
Als we praten over windturbines in het algemeen, dan heeft Dhr. Kemperman inderdaad gelijk. Kijken we specifiek naar de locatiekeuze Haven-Cuijk, dan heeft Dhr. Kemperman geen gelijk. De meerderheid vond windturbines niet gepast op locatie Haven-Cuijk. Ook de provincie had als eerste keus een andere locatie in gedachte. Het betreft locatie 1: Hondsdiep. Deze locatie zou volgens de provincie beter aansluiten op de plannen van de gemeente Boxmeer. Daarnaast wonen er minder mensen in die regio die er last van zouden kunnen krijgen.


Eindconclusie:

Uiteindelijk is onze mening dat de locatie Haven-Cuijk geen geschikte locatie is voor een windturbinepark. Er wonen naar ons idee te veel mensen in de omgeving die te maken zullen krijgen met de nadelen van de windturbines.
Net als de provincie, vinden wij locatie Hondsdiep een betere plaats voor windturbines. Hier wonen aanzienlijk minder mensen en het project sluit aan bij dat van Boxmeer. Maar uiteindelijk zijn wij wel van mening dat windenergie alleen toegepast moet worden in “echt” open gebieden zoals op zee.


Alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen, zouden wij het volgende advies aan de gemeenteraad hebben gegeven:

Wij denken dat het beter was geweest om het raadsbesluit van 27 oktober 2003 uit te stellen. De raad was volgens ons op dat moment niet voldoende geïnformeerd. De raadsleden die tegen waren, zagen alleen de nadelen. De raadsleden die juist voor waren, zagen alleen de voordelen. Zowel de voordelen als de nadelen zijn van belang. Volgens ons is hiertussen geen wel overwogen afweging gemaakt. Ook vragen we ons af in hoeverre het draagvlak onder de bevolking daadwerkelijk in kaart is gebracht.
Er is nog een andere reden waarom wij vinden dat het definitieve besluit te vroeg genomen is. Het milieubeleidsplan van de gemeente Cuijk was nog niet af. Hoe kun je een wijs besluit nemen als nog niet eens duidelijk weet waar je naar toe wilt.



De vraag blijft: welke prijs willen wij betalen voor duurzame energie?