WORKSHOP - TRAININGSSTAGE IN ALMERĶA SPANJE

Dagindeling en eten

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12 - verder

De Spaanse levensstijl past goed bij de dagindeling van een top atleet. Tussen 12 en 16 uur zijn de winkels dicht voor de lunch gevolgd door de siėsta. Rond 17 uur komt het leven weer op gang. Spaanse atleten trainen in het voorjaar in begin van de avond. Naarmate de temperatuur toeneemt verschuift de training naar een later tijdstip.

Het Spaanse ontbijt is licht, het middageten bestaat uit een warme lunch en voor Nederlandse begrippen laat op de avond wordt weer een lichte maaltijd gebruikt. 

Karakteristiek zijn de tapa's een selectie van warme en koude hapjes. Almerķa is de enige stad in Spanje waar men in Tapabars bij elk drankje een gratis tapa serveert. Het Spaanse eten zoals dat in de restaurants wordt geserveerd bevat relatief veel vlees en weinig groenten. Een maaltijd met tapa's is rijk aan proteļne maar bevat weinig koolhydraten.

Tip: Aanbevolen wordt om zelf koolhydraatrijke snacks, brood, water en fruit in te slaan als aanvulling op het Spaanse eten. De dagindeling Spaanse stijl van een atleet die tweemaal op een dag traint kan er als volgt uitzien: ·

  • 08-09 uur: licht ontbijt
  • 10-11 uur: ontspannen ochtendtraining
  • 14-15 uur: warme lunch 
  • 16-17 uur: siėsta
  • 18-20 uur: avondtraining (baan, interval)
  • 21-22 uur: avondeten

 

Gerard Smit Maart 2002