KB » Gezondheid » Bewegingsapparaat » Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking

N.B. Ik heb geen medische opleiding. Alles op deze pagina's heb ik uit boeken of van het Internet gehaald, en is niet gecontroleerd door medische professionals!


Mijn ervaringen met een achillespeesontsteking

Onderstaand de volgende secties:

Het probleem

Eind 2013 of begin 2014 kreeg ik pijnklachten in mijn hielregio.

Ik had voor zover ik me nu (eind 2014) kan herinneren lang niet de hele dag pijn, maar slechts op sommige momentjes verspreid over de dag. De pijn was het ergst bij en kort na het opstaan.

In die periode had ik het idee dat ik geen lange stukken zou kunnen lopen. Later bleek dat mee te vallen, maar het kan ook zijn dat het probleem toen door behandeling en oefeningen al enigszins opgelost was.

De mogelijke oorzaak

Ik ben niet gewend aan autorijden (heb er zelf geen), maar in oktober 2013 heb ik 700 km gereden in 2 dagen.

De langste ritten die ik normaal maak zijn op 1 dag heen en weer naar de regio Almere (vanuit Groningen), maar nu ging ik op dag 1 via Apeldoorn naar Leiden, en op dag 2 vanuit Leiden via Dordrecht en Eindhoven terug naar Groningen.

Op het stuk naar Almere hoef je de koppeling niet veel te gebruiken. Het is 1 lange rechte weg. In de Randstad is dat wel een beetje anders.

De shockwave-therapeut

Waarschijnlijk had ik op Internet enige research verricht, en had ik ontdekt dat shockwave (waar ik tot dan toe nog nooit van gehoord had) kan helpen bij bepaalde hielproblemen, zoals hielspoor.

De shockwave-methode lijkt simpel gezegd op die van een niersteenvergruizer.

De fysiotherapeut ging eerst een echo maken van de hielregio, en daarbij werd al snel duidelijk wat er aan de hand was. Er zaten verkalkingen in de hiel. Volgens de theorie zou de shockwave-behandeling daarvoor bij uitstek geschikt zijn.

Nu duurt een shockwave-behandeling zo'n 10 a 15 minuten (als ik me goed herinner), en in die periode worden honderden (duizenden?) pulsjes per minuut toegediend.

De fysiotherapeut had zelf ook wel eens zo'n behandeling ondergaan, en gaf toe dat het wel enige pijn deed. Ik ben extreem pijngevoelig, dus ik besloot dat ik eerst andere behandelingen wilde proberen.

Normale fysiotherapie

Hoewel ik naar een vrij grote fysiotherapiepraktijk ging, hebben ze daar bij mij nooit een echo gemaakt. Ik weet dus niet hoe het met de verkalkingen staat, na bijna een jaar behandelen.

De fysiotherapeut zag wel dat de achillespees (achterkant van de enkel) gezwollen was. Nu (eind 2014) is dat nog zo, maar minder erg.

Er werden 3 mogelijkheden genoemd voor behandeling:

Er staat me vaag bij dat er nog een alternatief was, maar ik ben het vergeten.

Massage

Het probleem met de frictiemassage is opnieuw mijn pijngevoeligheid. Ik denk dat ik gedurende heel 2014 zo'n 5 a 6 behandelingen gehad heb, dus dat zet niet echt veel zoden aan de dijk.

Eerlijk gezegd blijf ik liever de rest van mijn leven met het probleem zitten, dan elke week een frictiemassage van die regio krijgen.

Situatie december 2014

Zoals ik al meldde is volgens de fysiotherapeut de zwelling minder erg geworden, en weet ik niet wat de status van de verkalking is.

De behandeling bij de fysiotherapie is gestopt, en ik doe de oefeningen nog wel vrijwel elke dag.

Na een jaar alleen kleine autoritjes maken, ben ik in oktober/november weer 2 keer naar het midden van het land geweest. Ik kan na afloop wel merken dat de situatie iets verslechterd is, maar het effect is niet spectaculair.

De fysiotherapeut wilde dat ik opnieuw met de huisarts zou overleggen, en die ziet verder geen mogelijkheden voor behandeling.

Huidige situatie (nov. 2017)

Door de oefening van de fysiotherapeut krijg ik inmiddels een nieuw probleem, gelukkig nog niet structureel.

Ik hoef de oefening maar een paar keer te doen, en dan krijg ik een zeer akelig gevoel in mijn rechtervoet (ontsteking zit links), alsof de botjes in de voet uit elkaar vallen.

Ik doe nu vaker de oefening van de podotherapeut, en die werkt eigenlijk verbazingwekkend goed. In september heb ik in ca. 2 weken tijd 3 x zo'n 150 km gereden, en er vrijwel geen last van gekregen.

Het mooie van de oefening van de podotherapeut is bovendien dat je hem elk moment van de dag makkelijk kan doen, ook als je bv. op je werk zit of naar een TV-programma zit te kijken.


Rechterachillespees nu ook probleem

Oorzaak

Het staat nu voor 99% zeker vast dat ik de problemen krijg door autorijden. Ook in dit geval traden de problemen op na een voor mij ongewoon lange autorit.

Normaal is het ongeveer 160 km rijden naar mijn broer, en doe ik er 1,5 a 2 uur over, afhankelijk van hoe vaak ik pauzeer onderweg. Deze keer (juni 2018) heb ik op 2 korte pauzes na 4,5 uur gereden over 310 km (doordat ik in de knoop raakte met wegwerkzaamheden). Het betekent ook dat ik meer over kleinere wegen reed, en dus veel vaker de koppeling en het gaspedaal heb moeten gebruiken.

Gek genoeg is de al bestaande ontsteking (links) niet eens veel erger geworden, maar nu heb ik rechts dus ook flinke problemen (nog groter dan links, lijkt het). Opnieuw doe ik frequent de oefeningen van de podotherapeut.

Wandelen

Rond dezelfde tijd van de bizarre autorit had ik een Fitbit gekocht. Het is de bedoeling dat je daardoor gestimuleerd wordt meer te bewegen, en dat is in mijn geval ook zo.

Ik denk dat ik normaal niet veel meer dan 2000 stappen per dag haalde, nu is mijn doel minimaal 5000 stappen.

Maar dat is niet het belangrijkste. Het wandelen lijkt een zeer weldadig effect te hebben, maar dat ligt m.i. vooral aan de techniek die ik gebruik, en die ik geleerd heb van de Cesartherapeut.

En die techniek is heel simpel: voet goed afwikkelen. Je plaatst dus eerst je hiel op de grond, en rolt dan af naar de tenen.

Problemen verergeren

Begin oktober 2018 verergeren de problemen vrij plotseling. Ik krijg nl. ook pijn in de hiel. Dat kan bijna niet anders dan door het lopen en afwikkelen gekomen zijn.

Toevallig heb ik net rond die tijd 2 sessies met de podotherapeut, maar of het was een slechte, of podotherapeuten zijn i.h.a. niet geschikt voor dit soort problemen. In elk geval onderzocht hij het nauwelijks, en kwam beide sessies tot een andere conclusie (eerst hielspoor, toen Haglundse exostose). Wat betreft de laatste diagnose: als hij simpelweg links en rechts had vergeleken had hij geweten dat het onzin was.

Fysiotherapie

Ik ging naar een fysiotherapeut met pijn in 3 gebieden:

De fysiotherapeut vergeleek (i.t.t. de podotherapeut) links en rechts wel, en merkte dat rechts warmer was (rond het botuitsteeksel). Ik voelde het later thuis zelf ook.

Een nieuwe verslechtering

Thuis loop ik geregeld met losse veters rond, en normaal gesproken is dat geen probleem. Ik struikel wel eens, maar (misschien door de taiji) ik heb een goed evenwichtsgevoel.

Helaas struikelde ik nu ook, 10 minuten voor het slapen gaan, en moest ik een sprongetje maken om niet onderuit te gaan. En dat vond de achillespees niet zo fijn. De pijn werd acuut zo hevig dat ik vreesde de volgende ochtend per ambulance afgevoerd te moeten worden.

Gelukkig viel dat mee, maar ik denk dat dit voorval flink wat schade heeft aangericht (zie resultaten echo).


Oefeningen

Oefening 1

De oefening is simpel, en de beschrijving hieronder past bij een probleem aan de linkervoet.

Sta dicht bij een muur, met je gezicht naar de muur. Steun een beetje met je handen tegen de muur.

De maximaal zinvolle limiet is dat je 4 sets van 20 keer doet, met tussen de sets een kleine pauze van bv. 30 seconden. De pauze heeft tot doel dat de regio weer even doorbloed wordt.

Je moet niet onmiddellijk beginnen met 4 x 20, maar bv. met 4 x 6, en dan elke week met 2 verhogen.

Een variatie is dat je het op bv. een trap doet, zodat je de hiel nog verder kan laten zakken dan het horizontale vlak. De achillespees wordt dan nog verder gestrekt.

Oefening 2 (minder belastend)

In augustus 2015 bezocht ik een podotherapeut, en die had een suggestie voor een minder belastende oefening. Vooral die met de trap hierboven beschreven is riskant.

Je kan zittend in een stoel, met het been opgetild (en misschien is dat niet eens nodig) je tenen naar de voorkant van je been toetrekken.

Oefening 3

Deze oefening komt van een andere fysiotherapeut, meer uit de haptonomische hoek, en is bijzonder simpel en niet belastend. Je hebt er alleen een attribuut voor nodig, nl. een tennisbal.

Rol met je voetzool over de tennisbal. Het doel is volgens mij het minder gespannen maken van de spieren in je onderbeen (en voet?).

Oefening 4

Zit op een stoel.

Hou je tenen op de grond, en beweeg (langzaam) met je knieën naar boven en weer terug.

Deze oefening wordt nog effectiever als je het omhoog komen zwaarder maakt, hetzij door iets zwaars (zak aardappelen) op je knieën te leggen, of door met je eigen handen/lichaam tegendruk te geven.

Oefening 5

Sta met je voorvoeten op de trap.

Beweeg langzaam omhoog, zodat je op je tenen komt te staan. Beweeg dan langzaam weer terug, evt. tot het punt dat de hiel lager is dan de voorvoet (in dat geval flink wat meer spanning op de achillespees, dus doe het voorzichtig).



© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 19-12-18 12:48:22