Aards Bezit


Aards bezitAards Bezit

Flaptekst:
Aards bezit is een drieluik over een vader uit een boerenfamilie, die even zuinig was met woorden als met geld. Zijn twee zoons, een arts en een computerdeskundige, zijn beiden uit het ouderlijk nest gevallen en proberen ieder voor zich met deze zwijgzame en gierige man in gesprek te komen en hun relatie tot hem te bepalen.
De ene zoon nodigt zijn vader uit hem te komen helpen met het omspitten van een pas aangeschafte volkstuin, in de veronderstelling dat dat tot zijn oude boerenhart zal spreken. De andere zoon, uit het lood geslagen door een mislukte verhouding, komt pas na de dood van zijn vader met hem in gesprek.
Het geld dat zijn vader heeft nagelaten en waarvan hij tijdens zijn leven nooit heeft geprofiteerd, probeert hij als het ware kwijt te raken in Wenen - een ideaal decor. Hij geeft zich over aan een alcoholische verloedering in het gezelschap van een drietal merkwaardige zwervers.
Hilbert Kuik (1938) geeft met deze drie sterk samenhangende verhalen een humoristisch en aangrijpend beeld van een vader-zoon verhouding en een scherp portret van drie uiteenlopende karakters.
(Foto: Chris van Houts>>>)


Perscitaten:

  • Aards bezit - de titel slaat duidelijk op de geldzucht van de vrekkige vader - is goed geschreven. Het drieluik is soms humoristisch en ironisch, maar ook potsierlijk en aangrijpend. (Boekengids; zie recensie.)
  • Dit mensendrama wordt met lichte toets heel helder voor ons neergezet. Kuik heeft een echte vertellers pen, hij weet te relativeren én naar de zijde van hen die beslist geen levenskunstenaars heten en naar degenen die geslaagd genoems worden. Dat vermogen van de auteur bezorgt ons een paar aangename leesuren en het houdt belofte in voor de toekomst. Kuik weet het leven op z'n betrekkelijke waarde te schatten. Hopelijk zwijgt hij daarover voorlopig niet. (Hans Steendijk in Brabants Nieuwsblad dd 29.8.1986)
  • Zijn de eerste twee delen soms nogal benauwend in hun realisme en dialogen, dit derde deel is karikaturaal. In de eerste plaats lijkt de breuk van de zoon met zijn milieu mij psychologisch gesproken wel erg abrupt en onbezonnen; in de tweede plaats is het gezelschap van drie kerels waarin hij verzeilt raakt, overdreven karakteristiek voor wat iedereen zich bij zulke paria's voorstelt, en in de derde plaats missen de gesprekken tussen overleden vader en ontluisterde zoon geloofwaardigheid, al valt er soms te lachen. (Rob Schouten in Trouw dd. 19.6.1986)
  • Zeer verrassend is het laatste verhaal, Vergane Glorie. Turbulente geschiedenissen in Wenen, ontnuchterende herinneringen van een zoon die temidden van allerlei louche figuren voor het eerst met zijn overleden vader in gesprek raakt en er daardoor achter komt wie en wat hij zelf eigenlijk is. (Wim Vogel in Haarlems Dagblad dd 9.8.86)
  • Wat is openheid? Wie om zich heen kijkt en luistert binnen de interculturele samenleving, die Nederland langzamerhand geworden is, zal verschillende antwoorden en gedragscodes opmerken. Het boek van Kuik staat voor een generatieverschil ten aanzien van openhartigheid in het onderlinge verkeer tussen mensen/ bloedverwanten. Met veel snedigheid heeft hij deze problematiek vorm gegeven in drie zeer lezenswaardige verhalen. (Henk Egbers in de Stem dd 13.9.1986)

Recensie:
Boekengids (pdf; Januari 1987)

Tekstcitaat:
Graserover (eerste hoofdstuk; html)   Graserover (eerste hoofdstuk; pdf)

Download:Het boek is voor € 5 als epub-bestand te downloaden van www.boenda.nl:
Aards Bezit

Home