Vreemde Eend, medicijnman in Afrika

Vreemde Eend

Cover door Frits Müller.
Flaptekst 2e druk:
Hilbert Kuik was van begin 1966 tot 1969 als arts werkzaam in Oeganda, dus voordat Idi Amin daar aan de macht kwam. Het eerste half jaar in een algemeen regeringsziekenhuis in het stadje Mbale in het oosten van het land, daarna in het Centrale Ziekenhuis voor Psychiatrische Ziekten in de hoofdstad Kampala. Aan vrienden schreef hij toen: 'Ik vind dat ik, zij het dan als arts, in Afrika zijnde in een mooie positie ben journalistiek te bedrijven en objectief interessante mededelingen te doen, maar eigenlijk wil ik het alleen maar over mezelf hebben. Het compromis is dan natuurlijk: zeer opwindende stukjes over "Ik en Afrika", waar ik iets heel anders in voel dan in "Afrika, puntje, puntje". Het werden 'Brieven uit Oost-Afrika', eerst in Vrij Nederland gepubliceerd, die bij een groter publiek bekendheid kregen onder de titel Vreemde eend. Medicijnman in Afrika. Juist het feit dat Hilbert Kuik zichzelf niet buiten schot hield bij het beschrijven van mensen en situaties, en zijn ironiserende stijl maken het lezen van dit verslag tot een waar genoegen. Aan deze tweede druk is een reisverslag over Zuid-Afrika toegevoegd, getiteld 'Zwart Bestaat Niet'.


Perscitaten:
  • Van dergelijke prachtige trekjes is dit boek vol. Het eindigt, als een apotheose, met een zeer boeiend en lang verhaal over een tocht naar de binnenlanden om een besnijdenis mee te maken. Het is alles zo plastisch beschreven dat je er afschuwelijke pijn van krijgt tussen je benen als je het leest, maar het is geweldig. (Hans Warren in de Prov. Zeeuwsche Courant dd. 3.10.1970.
  • 'Als je het gelezen hebt, heb je het gevoel dat je er niet meer naar toe hoeft omdat je alles al weet, hooguit zou je er naar toe gaan om de AHA-erlebnis te ondervinden.' (Hans Vervoort in Propria Cures)
  • 'En dat beschrijft Kuik op een manier zoals Toon Hermans een overrijpe perzik verorbert op het toneel.' (F.de Swert Vara; Rode Cirkel; dd. 24.11.1976)
  • Hilbert Kuik schrijft niet zo goed. Hij kletst de boel aan elkaar, maar zijn ervaringen zijn ontzettend gek, leerzaam en ongetwijfeld historisch. Met de schijnwerper die hij op de donkere wereld wereld zet, kom je in een andere voorhistorische eeuw terecht. Het pretentieloze gepraat van Kuik veroorzaakt een aangename intimiteit. Alle korte verhalen over zijn patiënten, over het land, de gewoonten en de taboes, de talloze misverstanden en de "kortsluitingen"geven een levendig beeld van een stuk van de wereld waar wij veel over horen, maar toch te weinig van weten. (Rico Bulthuis in de Haagsche Courant dd.?)
  • De conceptie van deze bijzonder originele en meermalen onthullende pocket berust op de uitwerking van zijn notities in zeer korte schetsen, die uiterst kritisch van toon zijn. (Trouw)
Recensie: Algemeen Handelsblad dd.9.10.70

Download: 'Vreemde Eend, medicijnman in Afrika' is als ebook in ePub formaat te vinden op www.boenda.nl en daar voor de prijs van € 5,00 te downloaden. Vreemde Eend, medicijnman in Afrika

Tekstvoorbeeld:
Professor Madakos (html) Professor Madakos (pdf)
Het is goed dat je het gezien hebt (pdf)

Home