Going back in time.... 1987


Als je deze site met Explorer bekijkt is het handig eerst even op F11 te drukken. Dan verdwijnen alle balken aan boven- en onderkant van het scherm op een klein balkje bovenaan het scherm na. Je kan dan zonder scrollen deze website bekijken. Na afloop weer even op F11 drukken en alles is weer als voorheen.

Deze website laat zien hoe er voor het internet-tijdperk ook al door computer enthousiasten via de telefoon informatie werd verspreid. Het VIDEOTEX-BBS was opgebouwd volgens een boomstructuur. De navigatie ging met een numeriek toetsenbord met een sterretje en een hekje. Zoals de telefoon dus.

VIDEOTEX kent zijn eigen karakterset van 128 karakters. De code is 7-bits en loopt van hex $80 t/m $7F. Het door mij op het internet gevonden programma 'Videotex 1.30' draait onder DOS en gebruikt code's van hex $00 t/m $FF. Hierin zijn ook de stuurcode's voor kleur en grafische tekens indegrepen. Met een zoekmachine is genoemd programma wel te localiseren op het net.
Als je meer wil weten over
VIDEOTEX norm lijkt internet en een zoekmachine ook de juiste weg. Teletext en het vroegere VIDITEL maakten gebruik van dezelfde videotex-karakters.

Om een beetje het gevoel van 1987 te krijgen vind je hier pagina's van het S.C.N BBS: Hot-News 1200, kortweg HN1200.
Niet alle pagina's hebben 2004 gehaald, maar de meeste pagina's zijn aanwezig. De rubrieken over de
C64 en C128 zijn nog steeds actueel voor iedereen die (weer) bezig is met een Commodore of een Commodore emulator.
Dit BBS werd gerund door vrijwilligers en draaide op een gewone C64 voorzien van een extra interface en een dubbele diskdrive (geen harddisk!!!). De tijd heeft e.e.a. inmiddels achterhaald.

Op deze website vind je de bijna de gehele inhoud van HN1200 van omstreeks april 1987. Je moet het zien als een momentopname. Waar hielden de computerhobbyisten zich toen mee bezig? Dit geeft een indruk.

Mail verzenden werkt natuurlijk niet. Verder zijn eventueel nog aanwezige (post)adressen en telefoonnummers niet meer juist en/of actueel.

Klik op de volgende link om (weer) even het gevoel van 1987 te krijgen:

Start van HN1200

NIEUW:

Download letters PET-SCII