Zuid-Oost Azië in 2003 (8).
(Laos)

De karakteristieke vrachtboten op de Mekong met tamelijk veel ruimte voor gezin en bemanning.


Slecht geschoren schapen.

Luang Phabang halen we zonder problemen over deze route. Het is prachtig gelegen aan de Mekong en aan de Khan, die hier samenvloeien.De oude koningsstad met zijn vele tempels hoort tot het culturele werelderfgoed.
Het koninklijk paleis is nu een museum, de laatste koning is in 1975 door de communisten vermoord. Indrukwekkend is het paleis niet, het arme Laos kon zich geen groot en rijk paleis veroorloven. Terwijl we rondlopen en de oude foto's bekijken, realiseren we ons ineens, dat deze koning nog leefde toen wij in 1969 in Thailand waren, terwijl de thaise koning Phoumibol, zijn tijdgenoot, nu nog steeds koning is. In de tuin staat een groot standbeeld van deze vermoorde koning en we zien mensen erbij knielen en wierook branden als in een tempel, hij leeft dus nog in de harten van de Laotianen.
De oudste tempel, die nooit verwoest is geweest, is de meest indrukwekkende met mooie glasmoza´ken op de buitenwanden. Alle tempels wemelen van de monniken, die overdag weinig meer te doen hebben dan rondhangen. Kindermonnikjes, die we bij hun bad in de rivier verrassen, spelen met hun oranje kleed tot zwembroekje opgestroopt. Als we heel vroeg in de ochtend in de mist de stad verlaten, stromen ze in grote groepen door de stad voor het dagelijkse rijstophalen, geknield zitten op verschillende plekken de gelovigen met de eetpotten te wachten. Toch een hele belasting voor de mensen om zoveel monniken te onderhouden!
Door het dal van de rivier de Ou gaan we noordwaarts. Ergens moeten grotten vol afgedankte Boeddhabeelden zijn, maar naar langs de weg zien we geen enkele verwijzing en kunnen het niet vinden. De dorpen onderweg zien er welvarend uit, misschien wel door de weefkunst van de vrouwen, die allemaal druk bezig zijn op handweefgetouwen. Het zijn meest Mhong-volkeren die hier wonen.
In een dorp stoppen we voor een glas ijskoffie. Aan de overkant zit een meisje te weven en ik loop erheen om een foto te maken. Op het lcd-schermpje laat ik het kiekje aan de omstanders zien, wat ze leuk vinden; er worden opmerkingen geroepen die zoveel lijken te betekenen als "je staat er mooi op!"
Het dal is erg mooi, maar de bergen zien er uit als slecht geschoren schapen, een gevolg van de brandlandbouw, waarbij telkens nieuwe akkers afgebrand en gerooid worden in het oerwoud en de vorige weer overwoekerd raken. Het is dun bevolkt, maar nergens is meer primair oerwoud te zien, voor deze primitieve landbouw heb je wel erg veel areaal nodig.