Meer recepten met:  [appel] Terug   Index
 

APPELWIJN (wit)

 
Droge witte tafelwijn
per 4,5 liter
Ingrediënten: Hoeveelheden:
Gemengde appels 2500 gram
Suiker 400 gram
Druivenconcentraat (wit) 665 gram
Sinaasappelsap 450 gram
Gedroogde vlierbloemen 15 gram
Pecto-enzym 5 gram
Tannine 5 gram
Gist (Graves) en gistvoedingszout
Campdentabletten (sulfiet)

  • Maak een giststarter. Maak sap van de appels en giet dit in het gistingsvat en voeg twee sulfiettabletjes toe.
  • Pers sinaasappels uit tot de hoeveelheid sap 450 gram is. Doe dit met de enzymen in het gistingsvat en dek deze af.
  • Hevel de volgende dag het heldere sap over. Doe dan de rest van de ingrediënten erbij behalve de bloemen en vul het volume aan met gekookt water tot 4½ liter.
  • Laat dit 3 dagen in een vat gisten bij 22° C. en roer twee keer per dag. Giet de most in een fles, plaats een waterslot en doe er na vijf dagen de steriele bloemen bij. Laat het uitgisten tot S.G. 0.995 of 1.000.
  • Hevel over en zeef de bloemen eruit. Hevel weer over als de wijn helder is. Zet hem gedurende 12 maanden koel weg en hevel elke drie maanden over, waarbij een ½ sulfiettabletje wordt toegevoegd.
  • Laat de wijn dan nog zes maanden rijpen op de fles.
 
Meer recepten met:  [appel] Terug   Index