Meer recepten met:  [berkensap] Terug   Index
 

BERKENSAPWIJN

 
 
Witte tafelwijn droog
per 4,5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Berkensap 4.5 liter.
  Citroenen 2 stuks.
  Suiker 1000 gram.
  Rozijnen 200 gram.
  Gist en gistvoedingszout  

  • Kook het berkensap zo snel mogelijk na het aftappen, want het bederft zeer snel. Voeg suiker aan het kokende sap toe en laat alles 10 min. zachtjes doorkoken op een laag vuur.
  • Doe de fijngehakte rozijnen in een plastic emmer en giet hierover het kokende sap en voeg hieraan het citroensap toe. Als het mengsel voldoende afgekoeld is de gist toevoegen. Laat het sap drie dagen in een afgedekte emmer fermenteren.
  • Giet de most daarna door een fijne zeef of dichte doek in een gistingsvat met waterslot. Laat deze zolang op een warme plaats staan tot de most is uitgegist. Hevel de wijn daarna over in een schone fles en laat deze zolang staan totdat alle bezinksel op de bodem ligt. Bij voorkeur op een iets koelere plaats.
  • Bottel nu de wijn en bewaar de flessen op een koele plaats.
  • Na een maand kan deze wijn al worden gedronken, maar als hij langer kan rijpen wordt de smaak beter.
  • Als de wijn te droog smaakt kunt u er bij het bottelen een scheutje suikersiroop aan toevoegen. Pas echter op voor nagisting en maak de wijn niet te zoet.
  •  
    Meer recepten met:  [berkensap] Terug   Index