Meer recepten met:  [c......] [grapefruit] [sinaasappel] Terug   Index
 

CITRUSWIJN (basisrecept)

 
 
Witte tafelwijn
(basisrecept) per 5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Grapefruits 3 stuks.
  Sinaasappels 3 stuks.
  Citroenen 2 stuks.
  Suiker 1200 gram.
  Gist  
  Gistvoeding en sulfiet  

  • Maak een giststarter. Was de vruchten goed met heet water, dit om eventuele bacteriën, schimmels of wilde gistcellen te doden. Pers het sap uit de vruchten en zeef het sap door een zeef of een schone dichtgeweven doek. Voeg suiker toe en roer tot deze geheel is opgelost. Breng het volume op 5 liter met gekookt water.
  • Voeg de giststarter bij de most en laat dit enkele dagen gisten. De most regelmatig goed doorroeren.
  • Daarna de most overbrengen in een gistingsfles met waterslot.
  • Als de gisting trager verloopt suiker toevoegen al naar gelang van het gewenste alcoholpercentage en de smaak. Laat de wijn uitgisten. Daarna overhevelen en koel bewaren.
  • Hevel weer over als de wijn helder is. Vul de fles af.
  • Een half jaar koel laten rusten en om de drie maanden overhevelen.
  • Bottelen en nog zes maand op de fles laten rijpen.

Hiervoor kunnen sinaasappels, citroenen of grapefruits worden gebruikt. Zorg er echter wel voor dat het zuurgehalte op het juiste peil is. Dit kan worden bereikt door toevoeging van citroensap, citroenzuur en of wijnsteenzuur. De totale hoeveelheid zuiver sap moet overeenkomen met die van ca.10 à 12 sinaasappels oftewel ca.1 liter sap.

 
Meer recepten met:  [c......] [grapefruit] [sinaasappel] Terug   Index